Predok v USA podľa čísla víz?

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
c.addle
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 17 Nov 2020, 07:25
Predkovia z oblasti: Malohont, Podpoľanie

Dobrý večer, je možné niekde nájsť predka, ktorý emigroval do USA podľa immigration visa number? Všetky ostatné pokusy zlyhali. Neviem kam sa podel po vylodení v NYC.
Osoba, ktorú uvádza ako švagra, zrejme jeho švagrom nebola.
Zvažujem už požiadať o údaje
USCIS, avšak obávam sa, že mi za 30 dolárov príde akurát tak zoznam pasažierov z lode.

Jozef Líška:

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AKXL5-7R6
patriko
Dátum registrácie: 31 Okt 2012, 10:03
Predkovia z oblasti: Strečno a okolie (amerikáni, rod. Oberta, rod. Behán Sepeši a iné); Galanta/Javorinka (rod. Oberta, rod. Beháň); Horný Bar a Veľká Lúč (rod. Mészáros); Jurová (rod. Mészáros, rod. Katona)

Dobry den.

vseobecne - https://www.familysearch.org/search/rec ... name=liska
Lowellville - https://www.familysearch.org/search/rec ... name=Liska

je tam tam dost osob. Treba kombinovat varianty mien, roky a datumy (nepriznavali skutocne alebo nevedeli) aj rozne dokumenty, pretoze kazdy ma nejaku informaciu v sebe. Dost mi pomohla stranka ancestry.com, kde je toho viac ako na FS. Ak tam zostal isla za nim asi aj manzelka. Hladat aj podla svagra. Je pravdepodobne, ze byval prve roky s nim alebo aj okolie. Lowellville je na hranciach PA a OH. V lokalite Youngstownu bolo vela slovakov.
mano
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 28 Okt 2015, 19:34

c.addle napísal: 26 Dec 2024, 21:17 Všetky ostatné pokusy zlyhali. Neviem kam sa podel po vylodení v NYC.
Jozef Líška:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AKXL5-7R6
Dobry den , pokuste sa podrobne si prejst casovo najblizsie US scitania na danej adrese , pretoze datum narodenia podozrivo sedi :) na Vasho predka prip. pozrite umrtia,cintoriny atd. ....
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ction=view
36.zapis
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ction=view
c.addle
Nováčik
Nováčik

Množstvo záznamov som mohla vylúčiť vďaka tomu, že
1. Manželka Marta za ním nikdy neprišla a našiel si v USA novú, mal s nou deti, ktoré museli byť narodené po roku 1927, žiadny z tých záznamov na to nesedel. Podľa mojich zistení ani osoba, ktorú uviedol ako švagra, v skutočnosti nebol jeho švagor, jeho manželka bola za slobodna Kamensky, nie Liskova.
2. Arrival date nesedel

Ale ten Joe Lisko to skutočne vyzerá na neho 😯
Ten záznam o narodení z Podkrivana je určite on :)
Zajtra v práci ešte raz prehrabem tie sčítania, musí tam byť.

Ďakujem:)
c.addle
Nováčik
Nováčik

Ancestry je fajn, ale musela som si kvôli nim zablokovať kartu, lebo mi strhavali členské, aj keď tvrdili, že nie a v úcte som žiadne predplatné nemala ,😁

Čo mi ešte príde divné, ak by bol v 1942 (po 15 rokoch v USA) ženatý, prečo by ako kontaktnú osobu uvádzal nejakého muža. Ale to ze bol ženatý sú už len ústne informácie od jeho pravnucky, údajne si zobral Slovenku (ako sa rozviedol so ženou zijucou v Československu mi je záhadou, alebo to nikto neriešil, či je niekde v Európe ženatý) a mal aspoň 2 dcéry (poslal vraj na Slovensko fotku)
patriko
Dátum registrácie: 31 Okt 2012, 10:03
Predkovia z oblasti: Strečno a okolie (amerikáni, rod. Oberta, rod. Behán Sepeši a iné); Galanta/Javorinka (rod. Oberta, rod. Beháň); Horný Bar a Veľká Lúč (rod. Mészáros); Jurová (rod. Mészáros, rod. Katona)

c.addle napísal: 28 Dec 2024, 20:06 Ancestry je fajn, ale musela som si kvôli nim zablokovať kartu, lebo mi strhavali členské, aj keď tvrdili, že nie a v úcte som žiadne predplatné nemala ,😁

Čo mi ešte príde divné, ak by bol v 1942 (po 15 rokoch v USA) ženatý, prečo by ako kontaktnú osobu uvádzal nejakého muža. Ale to ze bol ženatý sú už len ústne informácie od jeho pravnucky, údajne si zobral Slovenku (ako sa rozviedol so ženou zijucou v Československu mi je záhadou, alebo to nikto neriešil, či je niekde v Európe ženatý) a mal aspoň 2 dcéry (poslal vraj na Slovensko fotku)
Spracovaval som amerikanov z jednej dediny a precital niekolko dobovych publikacii a stretol s roznymi osudmi. V lodnych zoznamoch neuvadzali vzdy skutocnost, ucelne.
Uvadzam ancestry kvoli tomu, ze som sa dopatral aj k sobasom, resp. narodeniam deti v USA. Mal som tam pripad kedy odisla manzelka s dietatom za manzelom do USA. Dieta zomrelo v nemocnici na Ellis Islande. Zena odisla spat domov a muz si zrejme nasiel druhu zenu (zaznam o narodeni dietata). Aj takeho manzela/otca, ktory nechal vsetkych doma, mozno bez kontaktu.
Pre zistenie deti pohladajte scitanie ludu alebo ziadost o obcianstvo.

V slovenskom archive je mozne sa dopatrat k zoznamu vydanych pasov prislusnym notariatom, su tam uvedene odchody aj prichody. Je to dobra pomocka. Takto som nasiel aj manzelky a inych rodinnych prislusnikov, ktori chceli odist ale nakoniec zostali doma.
c.addle
Nováčik
Nováčik

patriko napísal: 30 Dec 2024, 15:21
c.addle napísal: 28 Dec 2024, 20:06 Ancestry je fajn, ale musela som si kvôli nim zablokovať kartu, lebo mi strhavali členské, aj keď tvrdili, že nie a v úcte som žiadne predplatné nemala ,😁

Spracovaval som amerikanov z jednej dediny a precital niekolko dobovych publikacii a stretol s roznymi osudmi. V lodnych zoznamoch neuvadzali vzdy skutocnost, ucelne.
Uvadzam ancestry kvoli tomu, ze som sa dopatral aj k sobasom, resp. narodeniam deti v USA. Mal som tam pripad kedy odisla manzelka s dietatom za manzelom do USA. Dieta zomrelo v nemocnici na Ellis Islande. Zena odisla spat domov a muz si zrejme nasiel druhu zenu (zaznam o narodeni dietata). Aj takeho manzela/otca, ktory nechal vsetkych doma, mozno bez kontaktu.

V slovenskom archive je mozne sa dopatrat k zoznamu vydanych pasov prislusnym notariatom, su tam uvedene odchody aj prichody. Je to dobra pomocka. Takto som nasiel aj manzelky a inych rodinnych prislusnikov, ktori chceli odist ale nakoniec zostali doma.
Ja viem ze ostali doma, účelne, nemal to byť odchod natrvalo. Manželka ale bola neverná, tak sa už nevrátil a babka si spomína, že si tam našiel Slovenku a mali deti. Ale nič také som nenašla, jedine ak by tá Slovenka bola vdova a mala deti z prvého manželstva, potom je tam takých menovcov dosť. Alebo som natrafila na jedného so statusom "separated", čo by sedelo. Samozrejme ze si našiel druhú nemusela byť pravda, mohol takú informáciu len z "pomsty" poslať domov nevernej žene.
Na ten zoznam vydaných pasov by som sa pozrela, počujem o tom prvýkrát
c.addle
Nováčik
Nováčik

patriko napísal: 30 Dec 2024, 15:21

Ja viem ze ostali doma, účelne, nemal to byť odchod natrvalo. Manželka ale bola neverná, tak sa už nevrátil a babka si spomína, že si tam našiel Slovenku a mali deti. Ale nič také som nenašla, jedine ak by tá Slovenka bola vdova a mala deti z prvého manželstva, potom je tam takých menovcov dosť. Alebo som natrafila na jedného so statusom "separated", čo by sedelo. Samozrejme ze si našiel druhú nemusela byť pravda, mohol takú informáciu len z "pomsty" poslať domov nevernej žene.
Na ten zoznam vydaných pasov by som sa pozrela, počujem o tom prvýkrát.
Sčítania aj žiadosti o občianstvo mám prejdene, bud som nenašla toho správneho alebo mam zlé informácie.
Napísať odpoveď