Zdravim, skusal tu uz niekto ziskat udaje z Rumunskeho statneho archivu ?
Nie je zrejme, ako postupovat. Hlavne:
1. ci je mozne ziskat dokumenty alebo informacie na dialku, alebo je nutne prist osobne do studovne ?
2. ci mi dovolia ako obcanovi Slovenska pristup k archivnym informaciam napriamo, alebo si musim najst niekoho v Rumunsku, kto tak spravi za mna.
3. Dalej koho kontaktovat:
- ci centralu alebo
- konkretnu pobocku ( 42 pobociek podla krajov / zup.) alebo
- Verejne sluzby.
Zacal som tym, ze som napisal email jednej pobocke a odpisali mi po rumunsky, ze musim prist osobne do studovne a ked chcem uradny doklad o konkretnej osobe, musim vyplnit formular.
Z odpovedi nie je jasne, ci musim prist osobne, alebo mam poslat vyplneny formular.
Inak, pisal som aj na matriku do 1 rumunskeho mesta, a odpisali, ze maju len 100 rokov stare udaje, starsie su v statnom / narodnom archive.
Na rumunsku matriku mam rovnake otazky 1. a 2., ale asi tusim aj odpoved: Zrejme musim osobne dokladovat rodinny/pravny vztah k osobe, ku ktorej zaziadam o rodny, umrtny alebo sobasny list.
Kym im odpoviem, uvitam akekolvek vase rady a skusenosti. Dakujem.
Rumunsko - štátny / národný archív
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Vitajte, na Rumunsko odporúčam kontaktovať odborníka Radka Oceláka: https://reemigranti.ocelak.cz/o-autorovi/