Vrakúň - krst a výraz sartoris successores autem "VYRIEŠENÉ"

Pravidlá fóra
Vzhľadom na časté otázky týkajúce sa prakticky významu slov v písaných dokumentoch, častokrát nesprávne prepísané, jediným pravidlom tohto fóra je, aby ste pridávali odkazy na dokumenty, z ktorých chcete ozrejmiť význam slov. Nepodceňujeme Vaše čítanie, vychádzame z praktických skúseností.
Monicina
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Dobrý deň

Chcela by som sa opýtať, či mi viete vysvetliť význam slov "sartoris successores autem" v texte zápisu krstu:

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... A6NMX-TS8Z
- pravá strana, 16.6.: ... mater Juditha sartoris successores autem Ememericus Német cum exore Baconi Eva .

Translátor mi preložil ten výraz ako nástupcovia krajčíra , a "autem" ako spojku "a" Vie mi prosím to niekto vysvetliť?
Viac by mi dávalo zmysel "zástupcovia krajčíra". Pôvodne som myslela, že ten otec dieťaťa je nejaký člen krajčírskeho cechu a jeho sa týka ten výraz, alebo naopak že sa to týka toho krstného otca a on je krajčír, lenže vidím, že successores je množné číslo, tak mi to nedáva zmysel. Chápem tomu správne, že krstní rodičia sú Imre s manželkou a zároveň hromadne aj cech krajčírov, bolo možné aby krstnými rodičmi bol celý cech?
Naposledy upravil/-a Monicina v 30 Jan 2025, 22:33, upravené celkom 1 krát.
mano
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 28 Okt 2015, 19:34

Dobry den , myslim si ,ze sa jedna o dieta krajcira a krstni rodicia su uvedeni ako "successores - nastupcovia/nasledovnici " t.j. v pripade buducich necakanych okolnosti - napr. smrt rodicov zastupia rodicov vo vztahu k dietatu ...
http://latinsky-slovnik.latinsky.cz/ces ... essor.html
Analogia je aj vo vacsine predchadzajucich a nasledujucich krstnych zapisov v tejto matrike .... -
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
dovolím si prispieť tiež. Podľa mňa bol otcom dieťaťa Ján Bartas a matkou Judita Sartoris, resp. Judita Krajčírová (v matrike by som ju hľadal pod obomi priezviskami). Všimnite si, že aj v okolitých záznamoch je uvedené dievčenské priezvisko matky dieťaťa.
Ďalšie slovo, successores, naozaj označuje v latinčine následníkov. V tomto prípade si však myslím, že kňaz skomolil slovo susceptores, ktoré označuje v latinčine krstných rodičov...
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Monicina
Veterán
Veterán
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Ďakujem Vám za odpoveď. Naozaj vidím, že sa tam vo farnosti priezvisko Sartoris síce zriedkavo ale predsa len vyskytli u niekoľkých ďalších ľudí.
mano
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 28 Okt 2015, 19:34

patricius95 napísal: 30 Jan 2025, 21:58 Podľa mňa bol otcom dieťaťa Ján Bartas a matkou Judita Sartoris, resp. Judita Krajčírová (v matrike by som ju hľadal pod obomi priezviskami).
Mate pravdu Patrik , matka bola za slobodna Szabo ( krajcir madarsky)
Katarina 30.08.1699
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443
Stefan 12.01.1701
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ction=view
Monicina
Veterán
Veterán

Len ma prekvapuje, prečo mal farár potrebu uviesť jej meno v latinčine. Mám podobný pripad v Holiciach, kde farár po štyroch deťoch pri piatom dieťati začal priezvisko otca a ďalšie deti natrvalo pomaďarčovať a z Jarabka sa stal Fogoly, teda maďarsky jarabica. Podotýkam, išlo o prelom 17 a 18 stor, kedy intenzívna maďarizácia nebola.
A tu zase sa priezvisko polatinčilo , toto mi fakt rozum neberie.
Napísať odpoveď