Dobrý deň prajem,
narazil som na niečo, čo som doteraz pri výskume ešte nevidel a zaujímalo by ma, či sa to stávalo bežne.
Mám tu dvoch ľudí, ktorí mali svadbu na začiatku roku 1877, no keď som prezeral úmrtia, našiel som deti s tými istými rodičmi ešte 3 roky predtým. A nejde len o náhodu (iní ľudia s rovnakými menami). Našiel som krsty ešte z roku 1873 s rovnakými menami rodičov ako pri svadbe, kde je dieťa zapísané ako legitímne, až v roku 1876 sa zdá, že po tom, ako sa 3 roky hrali na manželov, im na to niekto prišiel - pri krste je tu poznámka s dátumom úmrtia dieťaťa a zároveň aj oprava, že nebol legitímny.
svadba v roku 1877 - hneď prvý zápis
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443
spomínaný krst z roku 1876 s doplnenými poznámkami - druhý zápis
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443
Takže stávalo sa niečo také bežne? Museli sa rodičia nejak pri krste detí preukázať, že sú manželia?
EDIT
Som si vedomý toho, že by to mohlo nejak súvisieť s brannou povinnosťou (že muž mohol mať v tomto období svadbu až po absolvovaní vojenskej služby), no väčšinou som zvyknutý na to, že pri nemanželských deťoch je zapísaná pri krst len matka, no v týchto prípadoch sú tu obaja rodičia a dieťa normálne zapísané ako legitímne.
Nelegitímne deti
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
V roku 2015 sa konala konferencia SGHS v Martine s témou "Iní v našich rodinách" a bolo tam niekoľko príspevkov k tejto tematike. Branná povinnosť tam bola spomenutá v príspevku Jána Goliana "U Detvanov povstala nemravnosť veľká" alebo O (ne-)manželských deťoch jednej slovenskej farnosti. Žiaľ, web SGHS nefunguje, takže nie je dostupný online Genealogicko-heraldický hlas 2016. Pochopiteľne, motívy mohli byť aj iné, ale občas sa s tým stretávame.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Už som ho našiel. Je aj tu: https://www.researchgate.net/publicatio ... J_FARNOSTI
-
- Nováčik
- Dátum registrácie: 17 Nov 2020, 07:25
- Predkovia z oblasti: Malohont, Podpoľanie, Orava
Dobrý deň, dostalo nemanželské dieťa po legitimizácii konkubinátneho zväzku rodičov priezvisko otca? Keď mal predok až do svojej smrti matkine priezvisko, môžem predpokladať, že jeho matka sa nikdy nevydala a predok nebol z konkubinátneho zväzku, ale skutočné "prespanča"?
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Stretol som sa s prípadom, kedy sa partnerom z konkubinátneho zväzku narodilo 6 detí. Napriek tomu, že po narodení týchto detí sa rodičia zosobášili, otec uznal iba najstaršie z detí za svoje a dal mu svoje priezvisko. Ostatných päť detí, aj keď boli na 100% jeho, nikdy za svoje neuznal a nikdy otcovo priezvisko nezdedili.c.addle napísal: ↑18 Feb 2025, 13:49 Dobrý deň, dostalo nemanželské dieťa po legitimizácii konkubinátneho zväzku rodičov priezvisko otca? Keď mal predok až do svojej smrti matkine priezvisko, môžem predpokladať, že jeho matka sa nikdy nevydala a predok nebol z konkubinátneho zväzku, ale skutočné "prespanča"?
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský