VYRIEŠENÉ: Krst - priezvisko matky, overenie spravnosti otca

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
MateZ
Dátum registrácie: 09 Apr 2025, 15:13
Predkovia z oblasti: Lutila, Papradno

Dobrý deň,

chcel by som Vás poprosiť o rozlúštenie priezviska matky a prípadne potvrdenie správnosti čítania priezviska otca.

Jedná sa o záznam č. 16 pre Joannesa

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... g=sk&i=134

V danej obci sa vyskytuje často priezvisko Kosorinsky k čomu sa mi to najviac podobá, ale nie som si istý či je to z maďarského prepisu do latinského a vzniklo z toho niečo, čo neviem prečitať.

2. Len pre overenie, priezvisko otca by malo byť Krnčok
3. Čo je prosím pod menom Joannes, čo to znamená ten popis?

Ďakujem za pomoc pri rozšifrovaní.
Naposledy upravil/-a MateZ v 09 Máj 2025, 14:03, upravené celkom 1 krát.
Jakub Smutný
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 03 Dec 2022, 10:08

Dobrý deň, pod menom Joannes je slovo Nep., čo je skratka od Nepomucký (podľa svätca Jána Nepomuckého). Mená rodičov sú Stephanus Kontsok a Elisabetha Koszorintzky (môže to byť verzia mena Kosorinsky, ako uvádzate). Dúfam, že som pomohol.

S pozdravom Jakub Smutný
MateZ

Ďakujem Jakub, aj som si myslel že to tak bude, lebo to priezvisko sa vyskytuje dosť v obci.

Ale teraz ste načrtli inú vec, prečo dávali skratku k Jánom "Nep." ? Aký mali na to dôvod? V rodokmeni sa mi vyskytovali Joannesovia ale nikto nemal pri sebe "Nep.". Prečo práve tento? Tak isto bol aj svätý Juraj a pri Georgiusoch som tiež nenašiel obdobnú skratku...

Ďakujem za dodatočnú odpoveď.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

MateZ napísal: 09 Máj 2025, 08:37 Ďakujem Jakub, aj som si myslel že to tak bude, lebo to priezvisko sa vyskytuje dosť v obci.

Ale teraz ste načrtli inú vec, prečo dávali skratku k Jánom "Nep." ? Aký mali na to dôvod? V rodokmeni sa mi vyskytovali Joannesovia ale nikto nemal pri sebe "Nep.". Prečo práve tento? Tak isto bol aj svätý Juraj a pri Georgiusoch som tiež nenašiel obdobnú skratku...

Nie vždy je pri Jánovi prídomok Nepomucký. Treba si uvedomiť, že krstné mená sa dávali podľa svätých, takže napr. pri Jánoch sa môžete stretnúť aj s Jánom Evanjelistom, pri Františkovi s Fr. Asiským, Xaverským, Saleským, pri Jozefovi s Joz. Nazaretským, či Kalazanským a pod.
MateZ

duros napísal: 09 Máj 2025, 08:55
MateZ napísal: 09 Máj 2025, 08:37 Ďakujem Jakub, aj som si myslel že to tak bude, lebo to priezvisko sa vyskytuje dosť v obci.

Nie vždy je pri Jánovi prídomok Nepomucký. Treba si uvedomiť, že krstné mená sa dávali podľa svätých, takže napr. pri Jánoch sa môžete stretnúť aj s Jánom Evanjelistom, pri Františkovi s Fr. Asiským, Xaverským, Saleským, pri Jozefovi s Joz. Nazaretským, či Kalazanským a pod.
Aký mali na to dôvod? Prečo to robili? Prečo dávali takéto svätské prívlastky? A prečo ich nedávali pri všetkých menách? Aj na danej strane je o pár riadkov nižšie ďalší Juraj, ten prívlastok nemá. Malo to nejaké odôvodnenie, že rodina bola "svätejšia" a chodili častejšie do kostola? Alebo prispievali viac do zvončeka, alebo aký bol dôvod uvádzania tohto prívlastku? Keby to aj bolo z dôvodu, že je choré už pri narodení a nepredpokladá sa, že neprežije dospelosť, tak v tomto prípade to neplatí, nakoľko daná osoba mala deti.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
ako kolega písal vyššie, každé narodené dieťatko dostalo pri krste svojho svätca - patróna. Svätých Jánov bolo veľa - sv. Ján Evanjelista, sv. Ján Krstiteľ, sv. Ján Zlatoústy, sv. Ján Nepomúcky, sv. Ján Mária Vianney... Niektorí kňazi preto cítili potrebu odlíšiť v matrike patróna, po ktorom boli deti pokrstené. Niektorí kňazi tak nerobili a patróna nezapisovali. Odpoveď, prečo pri Jurajovi nie je bližšie uvedený patrón, je prostý: sv. Juraj bol len jeden. Nemalo to teda nič ani s bohatstvom, ani s nábožnosťou tej-ktorej rodiny.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
MateZ

Ďakujem všetkým za odpovede, nemám v tomto fóre ďalšie otázky.

VYRIEŠENÉ.
Napísať odpoveď