Sobášna matrika Lutila - mená rodičov, latinčina

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
MateZ
Dátum registrácie: 09 Apr 2025, 15:13
Predkovia z oblasti: Lutila, Papradno

Dobrý deň,

ospravedlňujem sa za toľko založených fór, ale väčšinu si prečítam sám, prípadne si pomôžem AI a keď to AI rozlúšti naozaj dobre, tak sa snažím neotravovať, bohužiaľ tento krát to prečítať nevie ani stroj, a tak sa spolieham na vaše skúsenosti.

Chcel by som Vás poprosiť o prečítanie mien rodičov v zázname č. 3, kde sa sobášia Joannes Kanina a Paulina Cservenak. Predpokladám že Joannes má rodičov Georgi Kanina a Anna ?Kontok? (nepodobá sa mi to na žiadne priezvisko z danej obce); a zároveň Paulina Cservenak má rodičov ?Thomas? Cervenak a Anna ?? Posledná vec ktorú neprečítam je v mieste bydliska Paulíny vidím tam Lutila 125 ale čo je nad tým napísané? Na záver by som poprosil o preklad poznámky v druhom stĺpci z prava (so súhlasom rodičov nakoľko je to 15 ročné dievča?).

Ďakujem veľmi pekne, zasielam problematický text:

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ng=sk&i=63
Naposledy upravil/-a duros v 09 Máj 2025, 16:47, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Doplnený názov témy (pôvodne len Sobášna matrika - mená rodičov).
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
Ján Kanina bol synom želiara Juraja Kaninu a Anny Končokovej, rímskokatolíkov. Paulína bola dcérou farského hospodára Tomáša Červenáka a Anny Jekšovej. Nad slovkom Lutila je uvedené miesto, odkiaľ pochádzala, konkrétne Slaská (a v jej krstnom zázname z 19.04.1851 je priezvisko matky lepšie čitateľné).
Vpravo je len uvedené, že snúbenci boli zosobášení po ohláškach a so súhlasom rodičov.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
MateZ
Dátum registrácie: 09 Apr 2025, 15:13
Predkovia z oblasti: Lutila, Papradno

Ďakujem patricius, nasmeroval si ma tak, že som sa dostal ku koncu matriky. Ďakujem ti za pomoc, no predsalen ešte si dovolím jednu otázku, aby som nezakladal samotné fórum, lebo je to o čítaní. Ak mám založiť samotné fórum len mi napíš a dám.

Prosím o pomoc v nasledujúcom prípade:
Joannes Vanka si berie Annu Nemesni, môžem predpokladať, že Anna je z obce Kosorin (susediaca so Slaskou), alebo je to niečo iné? Dakujem

LINK, záznam je to hneď prvý na ľavej strane pod rokom 1784: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ang=sk&i=5
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

MateZ napísal: 09 Máj 2025, 23:39 .....

Prosím o pomoc v nasledujúcom prípade:
Joannes Vanka si berie Annu Nemesni, môžem predpokladať, že Anna je z obce Kosorin (susediaca so Slaskou), alebo je to niečo iné? Dakujem

LINK, záznam je to hneď prvý na ľavej strane pod rokom 1784: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ang=sk&i=5
Je tam uvedené Joannes Vanka Slasken(sis)/Anna Namesni Kis Lovcsen(sa), teda Ján Vanka zo Slaskej/Anna Námešná z Lovčice.

Nabudúce to založte ako novú tému, nech sa to nemieša.
Napísať odpoveď