Hruštín 1841 - 1871

Staré matriky, digitalizácia, aké informácie nájdete v matrikách.
crosshairz
Dátum registrácie: 17 Feb 2018, 02:08
Predkovia z oblasti: skúmam rod Hojo a Bartoss na Orave

patricius95 napísal: 10 Jan 2026, 15:41
crosshairz napísal: 09 Jan 2026, 14:03 Vy máte k tým rokom prístup? Je tam toho veľa, čo by som chcel zistiť. Ide mi hlavne o to, že moj starký aj starká boli obaja priezviskom Hojo, takže hľadám ako boli spolu konkrétne prepojení a práve v tých chýbajúcich rokoch je odpoveď na moju otázku.
Potreboval by som vedieť dátum narodenia a jeho rodičov -
  • Joannes Hojo alebo Zsnoga, zo svadobnej matriky (žena Maria Zsilinecz) by sa mal narodiť okolo 1862. Taktiež aj jeho rodičov a ak Tam je aj adresa bydliska. Malo by to byť Hruštín 11 alebo 43 alebo 44 ak vôbec.
    takisto Joannes Hojo alebo Zsnoga narodený cca 1845(ženy mal Maria Czaszo a Elisabetha Tracsák - Kalyavny)
    Mathias Hojo alebo Zsnoga narodený cca 1848 (manželka Susana Gensor)
    Stephanus Hojo Zsnoga 1844 (manželka Susana Zsilinecz)
Dobrý deň,
tieto záznamy nie sú online. Keďže z Hruštína a z Krušetnice sa stratila matrika pokrstených z r. 1840/1-1870/1, vycestoval som na Spišskú Kapitulu, kde sú archivované druhopisy týchto matrík a matriky sme si ako členovia fóra nafotili pre súkromné účely.

Ján Žnoga, zapísaný pod por. č. 22, nar. 27.04.1862, pokrstený 27.04.1862.
Rodičia: Andrej Žnoga a Róza Macáková, r. kat., poddaní
Krstní rodičia: Andrej Bedlek a Terézia Radzová, r. kat., poddaní
Pokrstil: Valentín Huľta, správca miestnej farnosti
- nájdite si sobáš rodičov a dajte mi vedieť, kedy sa cca narodili, potom ich narodenie skúsim pozrieť

Štefan Žnoga, pokrstený 02.10.1846
Rodičia: Štefan Žnoga a Mária Pašková, rím. kat.
Bydlisko a postavenie: Hruštín, poddaní
Krstní rodičia: Tomáš Dubovan a Zuzana Kapráliková
Krstiaci kňaz: Andrej Šaliga, miestny farár

Matej Žnoga, pokrstený 17.06.1849
Rodičia: Štefan Žnoga a Mária Piňáková
Krstní rodičia: Gašpar Kaprálik a Mária Dubovanová
Krstiaci kňaz: Andrej Šaliga, miestny farár

Takže toho Jána 1862 mám dobre. Ďalej to už neviem na sto percent zistiť, lebo v sobášnych matrikách nepísali príbuzných.
andrej žnoga.png
andrej žnoga.png (282.49 KiB) 230 zobrazení
viem, že v 1828 sa v Hruštíne nachádzali len dve rodiny Hojo - Matej a Jozef. Obaja mali Ondrejov, ale viem, že ten Ondro čo mal Rozu Macákovú tak zomrel 1868 a mal 40 rokov, čiže sa narodil okolo roku 1828. čiže to sedí vylučovacou metodou na otca Mateja.
maczák žnoga.png
maczák žnoga.png (163.97 KiB) 230 zobrazení
čo sa týka Štefan Žnoga, pokrstený 02.10.1846
Rodičia: Štefan Žnoga a Mária Pašková, rím. kat.
týchto ani svadbu neviem nájsť. nič. Takže neviem či to je presne ten čo má za ženu Zuzanu Žilincovu.

Mateja Žnogu mám správne..

Teraz mi už len chýba nejako priradiť Jano Hojo Žnoga narodený cca 1845. Toho ste teda nenašli v druhopisoch, takže ostáva pre mňa jeho pôvod záhadou. Ale teda je z domu 43. Takže možno je Bratranec alebo brat Štefana Žnogu 1846.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Kontaktovať používateľa:

To som si nevšimol...
Ján Žnoga, nar. 02.06.1844
rodičia Štefan Žnoga a Mária Piňáková, rímskokatolíci
Bydlisko a postavenie: poddaní, Hruštín
Krstní rodičia: Ján Sviba a Zuzana Kapráliková
krstiaci kňaz: Andrej Šaliga, farár
S pozdravom
Patrik Zakarovský
crosshairz
Dátum registrácie: 17 Feb 2018, 02:08
Predkovia z oblasti: skúmam rod Hojo a Bartoss na Orave

Ďakujem, ste super. Veľmi pomohlo
maros
Člen
Člen
Dátum registrácie: 16 Feb 2015, 16:34

patricius95 napísal: 07 Jan 2026, 10:55
citujem z matriky.genedict.net/
"Matrika narodených z r. 1841-1871 nebola do ŠA Bytča odovzdaná, originál sa nachádza na RKFÚ Hruštín."
https://matriky.genedict.net/matriky/?s ... Eada%C5%A5
Zároveň je však nutné doplniť aj časť „B“. Zo Spišskej diecézy sa zachovali druhopisy všetkých matrík od r. 1783, takže chýbajúcu krstnú matriku RKFÚ Hruštín sa nám podarilo zrekonštruovať. Napíšte, koho hľadáte a ja sa pozriem, či v tej matrike figuruje...
Dobrý deň Patrik, ak by som Vás aj ja mohol poprosiť o láskavosť, potreboval by som zistiť mená rodičov a dátumy narodení osôb Štefan Radzo a Zuzana Martvoňová, obidvaja narodení v Hruštíne asi v roku 1849. A ešte by som si potreboval overiť alebo vyvrátiť moju hypotézu o rodičoch Jána Martvoňa, ktorý sa narodil v Hruštíne 5.januára 1857. Podľa mojej domnienky by nimi mohli byť Ján Martvoň a Terézia Žilinec. Vopred veľmi pekne ďakujem za ochotu.
maros
Člen
Člen
Dátum registrácie: 16 Feb 2015, 16:34

Dobrý deň Patrik, ak by som Vás aj ja mohol poprosiť o láskavosť, potreboval by som zistiť mená rodičov a dátumy narodení osôb Štefan Radzo a Zuzana Martvoňová, obidvaja narodení v Hruštíne asi v roku 1849. A ešte by som si potreboval overiť alebo vyvrátiť moju hypotézu o rodičoch Jána Martvoňa, ktorý sa narodil v Hruštíne 5.januára 1857. Podľa mojej domnienky by nimi mohli byť Ján Martvoň a Terézia Žilinec. Vopred veľmi pekne ďakujem za ochotu.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Kontaktovať používateľa:

maros napísal: 24 Jan 2026, 10:14 Dobrý deň Patrik, ak by som Vás aj ja mohol poprosiť o láskavosť, potreboval by som zistiť mená rodičov a dátumy narodení osôb Štefan Radzo a Zuzana Martvoňová, obidvaja narodení v Hruštíne asi v roku 1849. A ešte by som si potreboval overiť alebo vyvrátiť moju hypotézu o rodičoch Jána Martvoňa, ktorý sa narodil v Hruštíne 5.januára 1857. Podľa mojej domnienky by nimi mohli byť Ján Martvoň a Terézia Žilinec. Vopred veľmi pekne ďakujem za ochotu.
Dobrý deň,
Štefan Radzo * 1.4.1852, pokrstený 02.04.1852. Rodičia: Štefan Radzo a Terézia Žuffková, Hruštín 101, krstní rodičia: Štefan Kluska a Rozália Žnogová.
Zuzana Martvaníková, nar. 25.10.1849, rodičia Andrej Martvaník a Zuzana Macáková.
Krstní rodičia: Matej Jurovčík a Zuzana Hutirová.
Ján Martvoň, nar. 05.01.1857, pokrstený 05.01.1857, rodičia: Ján Martvoň a Terézia Žilinec. Hruštín 129, krstní odičia: Jozef Macák a Mária Crhlanová.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Napísať odpoveď