Dobrý deň,
natrafil som na niečo, pre mňa nezvyčajné. Rád by som sa dozvedel, ako mám ďalej postupovať, či je nasledujúce zistenie bežné, a zároveň prečo sa to udialo.
Z matričného úradu som si nechal zistiť informácie pri ktorých som zistil, že istý Štefan Krnčok sa narodil 11.08.1874.
Zápis č. 13 https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ng=sk&i=15
Bolo pre mňa veľkým prekvapením, že pri krste sa jeho rodičia volali Paulus Stevo a Susana Siholka? (prosím o upresnenie mien aj priezvisk). Zároveň si prosím ale všimnite poznámku, kde má napísané Krnčok a dátum úmrtia. Všetko sedí.
Moje otázky sú:
1. je toto bežné, že sa človek premenuje a na sobášnom liste už je miesto "Stevo" priezvisko "Krnčok"?
2. prečo sa to udialo?
3. V rodokmeni mám teraz postupovať podľa priezviska Stevo, alebo Krnčok mám tiež brať v úvahu?
4. Prosím o správne prečítanie priezviska manželky.
Ďakujem za každé nasmerovanie a ozrejmenie toho, čo sa tu udialo.
PS: Pôvodne som mal za to, že Štefan Krnčok bol tento, ale tu nesedeli roky.
Zápis č. 18 https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ng=sk&i=53
VYRIEŠENÉ - Iné meno krst, iné sobáš + úmrtie
- patricius95
- Administrátor

- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
- Kontaktovať používateľa:
Dobrý deň,
poopravím mená rodičov dieťaťa - Pavol Števo a Zuzana Straková (Susanna Sztraka).
To, na čo ste narazil, sa odborne nazýva pojmom alias. To znamená, že rodina z nejakého dôvodu používala dve priezviská. Raz to bolo preto, že Števovcov bolo priveľa, inokedy preto, že Števovci si kúpili chalupu po nebohom Krnčokovi, inokedy zistíte, že priezvisko Krnčok mala stará mama dieťaťa... Tých možností je veľmi veľa a nie vždy sa genealogickým výskumom podarí prísť na to, ako ten-ktorý alias vznikol. Pri ďalšom bádaní už musíte vždy zvažovať obe priezviská. Znie to teraz síce komplikovane, ale verte mi, väčšina ľudí na fóre Vám dosvedčí, že v nejakom bode výskumu im ten alias pomohol rozlúštiť, ktoré dieťa zapísané v matrike bolo ich predkom...
poopravím mená rodičov dieťaťa - Pavol Števo a Zuzana Straková (Susanna Sztraka).
To, na čo ste narazil, sa odborne nazýva pojmom alias. To znamená, že rodina z nejakého dôvodu používala dve priezviská. Raz to bolo preto, že Števovcov bolo priveľa, inokedy preto, že Števovci si kúpili chalupu po nebohom Krnčokovi, inokedy zistíte, že priezvisko Krnčok mala stará mama dieťaťa... Tých možností je veľmi veľa a nie vždy sa genealogickým výskumom podarí prísť na to, ako ten-ktorý alias vznikol. Pri ďalšom bádaní už musíte vždy zvažovať obe priezviská. Znie to teraz síce komplikovane, ale verte mi, väčšina ľudí na fóre Vám dosvedčí, že v nejakom bode výskumu im ten alias pomohol rozlúštiť, ktoré dieťa zapísané v matrike bolo ich predkom...
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
-
MateZ
- Člen

- Dátum registrácie: 09 Apr 2025, 15:13
- Predkovia z oblasti: Lutila, Papradno
Patricius, ďakujem Vám veľmi pekne za túto odpoveď aj za prečítanie priezviska manželky Zuzany. Sám som sa v minulosti pýtal na ALIAS v priezviskách, no tu som na to zabudol. Skúsil som sa pozrieť teraz do sčítacích hárkov (neviem prečo to neurobím skôr ako sem napíšem otázku) a potvrdzujem vaše čítanie, pri sčítacích listoch práve narazil na dátum narodenia Paulus Stevo (samozrejme aj Zuzany). Tam sa mi už ukázal alias Stevo, viem Vás dodatočne poprosiť o prečítanie priezviska, či je to možné čítať ako Krnczek alebo je to Hrnczek?patricius95 napísal: 03 Feb 2026, 21:04 Dobrý deň,
Ide o zápis na pravej strane 22.01.1837
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443
Prikladám aj práve nájdený sobáš na prečítanie správnosti priezviska, 25.11.1833 pravá strana:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ng=sk&i=35
- patricius95
- Administrátor

- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
- Kontaktovať používateľa:
Dobrý večer,
Pavlovi rodičia sú zapísaní ako Ján Krnček alias Števo a Mária Pannó.
Pavlovi rodičia sú zapísaní ako Ján Krnček alias Števo a Mária Pannó.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský