Posielanie zásielok do USA
-
Ondrej Ruttkay
- Veľmi aktívny člen

- Dátum registrácie: 18 Feb 2013, 18:24
- Predkovia z oblasti: Vrutky, Strba, Vikartovce
Naposledy som posielal v marci. Do USA vtedy Pošta brala iba obyčajné listy alebo doporučené listy, nič iné. Problém je ten, že tam treba urobiť colnú deklaráciu a v deklarácii pre list nie je umožnené zaškrtnúť nič iné, žiadny tovar (plastová ampulka), iba "dokumenty". Tak som to riskol. Zabalil som to do tvrdšej kartónovej obálky, v ktorej sa nedalo len tak jednoducho nahmatať, že tam nie sú iba papiere. Poslal som to ako doporučený list so sledovaním a prišlo to. Podal som to online z domu, vytlačil a nalepil štítok. Na pošte to iba prevážia.V súčasnosti už Pošta ponúka znova všetky možnosti (list, doporučený list, balíček, balík). Problém je v tom, že balíček je lacný, ale nie je sledovaný a balík je sledovaný, ale príliš drahý. Takže asi by som zvolil znova ten doporučený list. Stojí to 6,60 Eur.
-
lubomirp
- Dátum registrácie: 22 Júl 2024, 16:13
- Predkovia z oblasti: Horné Kysuce, Štiavnik
Riešim pomentálne to isté, potrebujem poslať ampulky do FTDNA v USA. Podľa inštrukcii, ktore boli pribalené to mám poslať v režíme DDP (Delivered Duty Paid) - a to vyzerá byť ako problém, lebo pošta také nevie, DHL to posiela len ako firma firme, FEDex vyzerá, že nemá takú možnosť, aj keď mi na supporte povedali, že majú, ale pri zadávani zásielky to tam nie je.
Poslať to ako list a risknúť to? to mám trochy obavy. Je tu niekto, kto to riešil oficiálne, tak ako to vyžaduje FTDNA?
UPDATE: tak fedex to má, ale najmenšia predbežná cena, ktorú tam viem naklikať je cca 150eur + 50 až 90 eur, čo mi príde trochu moc, oproti pár eurám ze dopravu ampuliek pre MyHeritage..
Poslať to ako list a risknúť to? to mám trochy obavy. Je tu niekto, kto to riešil oficiálne, tak ako to vyžaduje FTDNA?
UPDATE: tak fedex to má, ale najmenšia predbežná cena, ktorú tam viem naklikať je cca 150eur + 50 až 90 eur, čo mi príde trochu moc, oproti pár eurám ze dopravu ampuliek pre MyHeritage..
-
Ondrej Ruttkay
- Veľmi aktívny člen

Pred niekoľkými týždňami som znova skúšal poslať ako doporučený list, kde som v colnej deklarácii musel zaškrtnúť "dokumenty" (iná možnosť nebola). Po pár dňoch sa to vrátilo. Tak som to zmenil na balíček, kde sa dá v colnej deklarácii špecifikovať "tovar" - ampulka (číslo 39233010). Je to takmer rovnaká cena ako doporučený list (okolo 8 Eur), ale nie je to sledovateľné. Došlo to do laboratória po 2 týždňoch.
-
lubomirp
- Dátum registrácie: 22 Júl 2024, 16:13
- Predkovia z oblasti: Horné Kysuce, Štiavnik
Toto je veľmi cenná info, vďaka. Ja som si vymenil pár koliečok komunikácie so supportom FTDNA, kde som sa ich priamo opýtal, že či im to môžem poslať ako list, v podstate diplomaticko-alibisticky povedali, že im to je jedno, len aby to prišlo. Už som sa to chystal poslať ako list "dokument". Rád by som sa ešte opýtal, pri tomto poslednom odoslaní, neplatili ste žiadne dodatočné clo, DDP nebolo aplikované? Akú kategóriu ste zvolili? mňe príde vhodná "vrátený tovar"..Ondrej Ruttkay napísal: 22 Júl 2026, 11:48 Pred niekoľkými týždňami som znova skúšal poslať ako doporučený list, kde som v colnej deklarácii musel zaškrtnúť "dokumenty" (iná možnosť nebola). Po pár dňoch sa to vrátilo. Tak som to zmenil na balíček, kde sa dá v colnej deklarácii špecifikovať "tovar" - ampulka (číslo 39233010). Je to takmer rovnaká cena ako doporučený list (okolo 8 Eur), ale nie je to sledovateľné. Došlo to do laboratória po 2 týždňoch.
UPDATE
ale teraz sa pozerám, a vidím na stránke pošty:
Kód: Vybrať všetko
UPOZORNENIE
Dovoľujeme si vás upozorniť, že zasielanie tovaru do USA je naďalej zakázané. V zásielkach je možné zasielať iba dokumenty a darčeky, ktorých celková hodnota neprekročí 77 €. V prípade, že zásielky budú obsahovať tovar, budú vám vrátené späť.
Ďakujeme za pochopenie.-
Ondrej Ruttkay
- Veľmi aktívny člen

Neplatil som žiadne dodatočné poplatky. Nie je pravda, že do USA sa nesmie posielať tovar. V balíku a balíčku sa môže. Ako kategóriu som zadal "Iné" a do popisu "Sample" (čiže "vzorka"). Všetko som pripravil doma online ako ePodaci harok, online zaplatil a doma si vytlačil adresný štítok, ktorý sa nalepí na obálku. Ešte som zadal kontakt na príjemcu: email: info@familytreedna.com, telefón: 0018329688312.
-
Ondrej Ruttkay
- Veľmi aktívny člen

Super. Dajte vedieť, ako to dopadlo.lubomirp napísal: 23 Júl 2026, 16:20 Ďakujem ešte raz, už som to podal, takže teraz len čakať. Ešte ma pani na pošte upozornila, že oficiálne sa to neposiela, ale teda že prejsť to môže, tak uvidím..
-
Ondrej Ruttkay
- Veľmi aktívny člen

To je zaujímavé. Podali ste to ako "balíček", s kategóriou tovaru "iné" a tarifným číslom 39233010, ako som písal?lubomirp napísal: 24 Júl 2026, 10:26 Nuž, bolo to celkom rýchle, ani nie do 24h volali, že mi to vracajú nazad, len darček súkromnej osobe..
Ak to bolo tak, a napísali, že akceptujú len "darček", tak uveďte ako súkromnú osobu Zayra Montes a k tomu ale zadajte aj firmu FTDNA. Ona pracuje na príjme zákazok.
Ďalšia možnosť je kontaktovať pána Jaroslava Mareka. On raz za čas zozbiera viacero obálok a potom ich posiela spolu v jednej zásielke cez kuriéra. Náklady sa rozpočítajú a vychádza dobrá cena. Najlepšie je prihlásiť sa do FB skupiny Genealogie a DNA, ktorej je členom. Tam oznamuje približný dátum najbližšej zásielky.