Pokiaľ to čítam správne, tak mama, teda Berta Grún, mala 25 rokov a pochádzala z "Bankeszti, Nyitra vármegye", teda z dnešného Bánova pri Šuranoch. Takže ďalšie pátranie by som smeroval práve tam:
https://familysearch.org/search/catalog/1373036
Matrika nie je online, ale v nitrianskom archíve ju určite nájdete.
A otec, teda János György Viszlai (27 ročný) by sa mal najskôr hľadať v Szolnoku.
Pátranie v Maďarsku (židovská línia)
- Absik
- Veterán
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:22
- Predkovia z oblasti: Východné Slovensko: Škripko, Pravda, Polyák, Andrejčák, Výrostko/Virosztko, Prepiják; Maďarsko/Košice: Deutsch; Spiš+Poľsko: Kohn, Tandlich; Morava: Absolon, Lédl
- Kontaktovať používateľa:
...oprasujem staru temu, lebo som sa dostal nahodou k nejakym datam:
Sobasny zaznam Janosa Viszlaia a Berty Grün
Sobas ich deti:
- dcera Erzsébet
- syn Gyula
- dcera Anna
- syn János
(ak to uz odvtedy nemate, of course
)
Sobasny zaznam Janosa Viszlaia a Berty Grün
Sobas ich deti:
- dcera Erzsébet
- syn Gyula
- dcera Anna
- syn János
(ak to uz odvtedy nemate, of course

-
- Veľmi aktívny člen
- Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
- Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)
Neskutočne ďakujem, veľmi mi to pomohlo. Sobáš rodičov som už medzi tým našiel, ale sobáše detí som nemal.
Hlavne to dosť mení rodinnú históriu, Anna udala v sčítaní z roku 1930, že sa vydávala v Budapešti 10. 5. 1918, ale tu je 11. 5. 1919. V tomto čase už mali žiť v Topoľčanoch... takže nežili...
Hlavne to dosť mení rodinnú históriu, Anna udala v sčítaní z roku 1930, že sa vydávala v Budapešti 10. 5. 1918, ale tu je 11. 5. 1919. V tomto čase už mali žiť v Topoľčanoch... takže nežili...
Berta Grün pravdepodobne sa narodila v dome č.2 v Bánkeszi (Bánov). Otec Jonás Grün, maloobchodník, "mózes vallású"=žid, narodený v Tvrdošovciach (Tardoskedd) v roku 1840, matka Maria Grunwald , "mózes vallású"=židovka, domáca, narodená v roku 1846 v Bánkeszi. V roku 1869 sa im narodila dcéra Fani Grün. Berta tu zatiaľ nie je, lebo sa narodila cca.v roku 1875.
Zdroj: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,323700701
V inom dome v danej obci som nenašiel rodinu s takým priezviskom. Ale radšej to skontrolujte!
Keď budete mať šťastie, rodinu Grün, odkiaľ pochádzal Jonás nájdete niekde tu:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,324360101
Súpis obyvateľstva z roku 1869 veľakrát pomôže.
Zdroj: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,323700701
V inom dome v danej obci som nenašiel rodinu s takým priezviskom. Ale radšej to skontrolujte!
Keď budete mať šťastie, rodinu Grün, odkiaľ pochádzal Jonás nájdete niekde tu:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,324360101
Súpis obyvateľstva z roku 1869 veľakrát pomôže.
-
- Veľmi aktívny člen
- Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)
Ďakujem za vašu námahu. Sčítanie som už pozeral a uvažoval som podobným spôsobom.
Berta (1875) má však pri sobáši uvedené mená rodičov: Jonás Grün a Emma Weiner.
V dome číslo 2 to je Jonás Grün a Mária Grunwald. Samozrejme, v roku 1875 mohol byť už Jonáš druhýkrát ženatý za Emmu a vtedy by to sedelo. Preto som požiadal archív o výpis k narodeniu Berty a odpoveď mi to ešte viac komplikuje:
"V matrike Židovskej náboženskej obce Šurany existuje iba zápis o narodení Betty (nie Berty) Grünovej (ZCM, inv. d. 2153, s. 3Ja-b, * 7. 2. 1876 Bánov, rodičia Jonáš Grün a Mina Grünwaldová)."
1. Nie je to Berta ale Betty.
2. Matka nie je Emma Weiner (snáď by vedela meno svojej matky), ale Mina Grünwald.
V celom sčítaní som ani žiadnu Emmu Weiner nenašiel, len Rozaliu Weiner (1834) v dome č. 51.
Berta (1875) má však pri sobáši uvedené mená rodičov: Jonás Grün a Emma Weiner.
V dome číslo 2 to je Jonás Grün a Mária Grunwald. Samozrejme, v roku 1875 mohol byť už Jonáš druhýkrát ženatý za Emmu a vtedy by to sedelo. Preto som požiadal archív o výpis k narodeniu Berty a odpoveď mi to ešte viac komplikuje:
"V matrike Židovskej náboženskej obce Šurany existuje iba zápis o narodení Betty (nie Berty) Grünovej (ZCM, inv. d. 2153, s. 3Ja-b, * 7. 2. 1876 Bánov, rodičia Jonáš Grün a Mina Grünwaldová)."
1. Nie je to Berta ale Betty.
2. Matka nie je Emma Weiner (snáď by vedela meno svojej matky), ale Mina Grünwald.
V celom sčítaní som ani žiadnu Emmu Weiner nenašiel, len Rozaliu Weiner (1834) v dome č. 51.
-
- Veľmi aktívny člen
Chcem sa spýtať na názor, ako ďalej postupovať v pátraní po Berte Grün.
V sobáši z Újpest 30. 4. 1899 uviedla:
Berta Grün, 1875 Bánov, rodičia: Jonás Grün a Emma Weiner
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1313919648
V matrike Židovskej náboženskej obce Šurany je iba zápis o:
Betty Grün, 7. 2. 1876 Bánov, rodičia: Jonáš Grün a Mina Grünwald
Sčítanie z roku 1869 som prešiel, ale príliš mi nepomohlo. (pozri predchádzajúce 4 komentáre)
Ďakujem za vaše nápady.
V sobáši z Újpest 30. 4. 1899 uviedla:
Berta Grün, 1875 Bánov, rodičia: Jonás Grün a Emma Weiner
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1313919648
V matrike Židovskej náboženskej obce Šurany je iba zápis o:
Betty Grün, 7. 2. 1876 Bánov, rodičia: Jonáš Grün a Mina Grünwald
Sčítanie z roku 1869 som prešiel, ale príliš mi nepomohlo. (pozri predchádzajúce 4 komentáre)
Ďakujem za vaše nápady.
Richard, aby sme mohli s istotou potvrdiť tohto Jonáša Grüna z Bánova ako otca Berty (* 1875), musíme sa uistiť v počte a menách jeho manželky (prípadne manželiek). Z tohto tu vyššie povedaného vyplýva nasledovné:
- 1869 manželka Mária Grünwald
- 1875 manželka Emma Weiner
- 1876 manželka Mina (Hermína) Grünwald
Zatiaľ to vychádza tak, že Jonáš Grün v období rokov 1869 - 1876 stále žil v Bánove. Ak je tento zoznam skutočný, v šurianskej matrike úmrtí by teda mali byť záznamy o úmrtí manželky (manželiek?) Jonáša Grüna. Sobáše možno nenájdeme, keďže ženiť sa mohol v mieste narodenia nevesty, a to mohlo byť všelikde. Ale úmrtia by sa dali overiť.
- 1869 manželka Mária Grünwald
- 1875 manželka Emma Weiner
- 1876 manželka Mina (Hermína) Grünwald
Zatiaľ to vychádza tak, že Jonáš Grün v období rokov 1869 - 1876 stále žil v Bánove. Ak je tento zoznam skutočný, v šurianskej matrike úmrtí by teda mali byť záznamy o úmrtí manželky (manželiek?) Jonáša Grüna. Sobáše možno nenájdeme, keďže ženiť sa mohol v mieste narodenia nevesty, a to mohlo byť všelikde. Ale úmrtia by sa dali overiť.
-
- Veľmi aktívny člen
Ďakujem za radu. Škoda len, že matrika Židovskej náboženskej obce Šurany nie je dostupná cez FamilySearch