2 Joannesovia F narodení v r. 1833

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
masu
Veterán
Veterán
Príspevky: 353
Dátum registrácie: 31 Mar 2013, 16:25
Predkovia z oblasti: Jaslovský, Fridrich, Záhorie, Svätý Jur, Kaufmann, Payer, Šuša

Po niekoľkotýždňovom pátraní som našla predka dva-krát toho istého narodeného 1833.
Jeden Joannes sa narodil v Malackách 26.1.1833 a druhý 24.9.1833 slobodnej matke z Bazinu, t.j. z PK a bol pokrstený v BA v dóme sv. Martina. Ktorý je ten pravý? Ako to zistiť.
Pri tom prvom sa mi asi, nie určite podarilo rozlúštiť, že otec bol jerator=prísediaci sudca, čo by mohlo byť, pretože v čase 2. svet. vojny musel môj pradedko doložiť potvrdenie o árijskom pôvode a vraj jeho predok bol notár. To mi spomínala moja babka.
Matka toho druhého potencionálneho predka pochádzala z Pezinka a ja žijem v okrese PK
Ako zistiť, kto je ten môj predok?
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Veterán
Veterán
Príspevky: 3266
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Bydlisko: Prešov

Ak tomu správne rozumiem, našli ste 2 osoby menom Ján F. z ktorých by teoreticky jeden mal byť Vašim predkom. Podľa toho, čo uvádzate sa jeden narodil v Malackách a druhý v Bratislave. Neviem, ako ste na tieto údaje prišli, spýtam sa však: Čo hovorí o mieste pôvodu Jána F. jeho sobášny, resp. úmrtný list? Ak sa narodil r. 1833, teoreticky sa mohol dožiť súpisu vykonávaného r. 1869 (keďže však nehovoríte, kde konkrétne býval, nevieme Vám poradiť, či sa súpis z daného mesta/obce zachoval). Odporúčam Vám, aby ste napísali všetky informácie o danej osobe, ktorými disponujete (linky na jednotlivé strany z matriky niekedy pomôžu tiež...)
S pozdravom
Patrik Zakarovský
masu
Veterán
Veterán
Príspevky: 353
Dátum registrácie: 31 Mar 2013, 16:25
Predkovia z oblasti: Jaslovský, Fridrich, Záhorie, Svätý Jur, Kaufmann, Payer, Šuša

Patricius ,

vďaka za pomoc, som len začiatočníčka. Hľadala som v matrikách Pernek, Jabloňové, Kuchyňa a Záhorská Ves. Potom som zadala meno a údaje, ktoré som vedela cez FS cez ten vyhľadávač, aj keď to niektorí neodporúčajú, ale ja som už bola v koncoch ako Bridget Jones. Cez vyhľadávač mi vypľulo niekoľko adeptov a podľa roku narodenia som našla 2.

Čo sa týka sobášneho listu. Našla som jeho dátum sobáša cez FS, RC, Malacky, Pernek, Marriages 1828-68, str.340, r.2, v kolonke bolo napísané Konyha Magyarfelversi a Pernek. Duros (veľká vďaka) mi poradil pozrieť Záhorskú Ves, kde som našla nevestu, ale ženícha som nikde ani v Kuchyni, ani v ZV ani v Perneku ani v Jabloňovom( tam som náhodou našla jeho svedka zo svadby) nenašla. Potom som si všimla, že možno jeho sestry boli sobášené v Perneku a stále bol odkaz na Kuchyňu, tak preto som dala ten vyhľadávač cez FS.

Súpis r. 1869. Pozerala som ho, neviem či správne, ale žiadne z miest som tam nenašla, dokonca ani BA a PK.
Ešte raz vďaka.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 4978
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Tak som si dal tu namahu a nieco som prehladal. V prvom rade si dovolim tri detaily:
1) Ten zapis, ktory ste nasli v Malackach, tam nie je jurator (tak to ma byt spravne, nie jerator). To "e", ktore tam mate, je ale spravne z pohladu napisaneho slova. Totiz to nie je jurator, ale serrator in Rakarna...., cize pilcik v Rakarne.
2) Supisy z r. 1869 ste ani nemohli najst, lebo z Bratislavskej zupy sa nezachovali (http://www.geni.sk/supis-v-roku-1869/ )
3) Pojal som podozrenie, ze sa krcovite drzite roku 1833, ktory vychadza ako rok narodenia predka podla veku uvedenom pri sobasi, co nemusi byt pravda.

Vo svetle poznamok 1) a 3) som zadal znova vyhladavanie s tym, ze prezriem aj ine roky narodenia v blizkom okoli. Nasiel som dalsieho, ktory ma sice dost velky vekovy rozdiel, co by uz v 2. pol. 19. storocia byt nemalo, ale jeden nikdy nevie... Narodil sa totiz v r. 1824, zapisany je v matrike Lozorna (ktore podla Sarmanyovej nemalo filialky), ale vsimnite si polohu Perneka na mape - je to blizsie k Lozornu. Pozoruhodne na tomto zapise je ovsem to, ze krstnym rodicom bol zohorsky notar pan Jozef Zimka s manzelkou Annou a krstil nie ten, ktory krstil vsetkych, ale spravca farnosti Stupava. Je teda zrejme, ze rodicia neboli len tak hocikto (ale nevieme kto, lebo pri rodicoch nie su obvykle v tomto case a v tejto matrike uvedene statusy). Samotny zapis najdete tu: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :463349257

edit: teraz po napisani prispevku som si vsimol, ze ste to povolanie uz riesili s Imrichom a tvrdite, ze skor sedi do Vasho rodu povolanie s drevom, ako notar...tak teraz neviem, ktorym smerom sa zamerat...
masu
Veterán
Veterán
Príspevky: 353
Dátum registrácie: 31 Mar 2013, 16:25
Predkovia z oblasti: Jaslovský, Fridrich, Záhorie, Svätý Jur, Kaufmann, Payer, Šuša

Pán Ďuroš,

srdečná vďaka. Ospravedlňujem sa, že som Vám minule tykala. Neuvedomila som si, že asi sú tu skôr ľudia v najlepších rokoch. Ja sa podľa jednej 80 ročnej diskutérky na sme ešte len blížim ku koncu puberty. :D

Už som si všimla pri iných svojich "výskumoch", že dáta vždy nesedia, ale teraz keď som našla 2 adeptov narodených v r. 1833, tak som si myslela, že by to mohli byť oni. Priznám, že sa dosť opieram podľa rady p. Serbáka o rozprávania mojej už nebohej babky. Preto toho juratora som zle prelúštila.

V prospech toho z r. 1833 hovorí to drevo, lebo potomstvo boli vietor=debnári.
V prospech toho r z. 1824, že otec bol Štefan a Joanessov prvorodený syn narodený r. 1858 bol Štefan. A k tomu vekovému rozdielu, sestrin nastávajúci je o 12 r starší, a to je 21. stor. :D

Naozaj som v koncoch, neviem ako ďalej.
Napísať odpoveď