Ako nájsť rodinu, ktorá emigrovala?

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
henia
Príspevky: 1
Dátum registrácie: 04 Feb 2013, 10:57

Ako postupovať pri hľadaní rodiny, ktorá emigrovala ešte po II. sv. vojne na N. Zéland? Vieme len ich mená, adresu nie (na pôvodnej adrese sa už nenachádzajú). Ďakujem vopred za radu.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 4964
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Nieco o imigracii na Novy Zelnad po II. svetovej vojne si mozete precitat tu: http://www.nzhistory.net.nz/culture/ass ... rom-the-uk
Zoznamy pasazierov su postupne indexovane a zverejnovane u mormonov. Novsie data su postupne doplnane, takze nedokazem odhadnut, nakolko su tam zaznamy po II. svetovej vojne:
https://www.familysearch.org/s/collecti ... on/1609792
V pripade neuspechu skuste kontaktovat novozelandsky archiv:
http://archives.govt.nz/
Imrich
Veterán
Veterán
Príspevky: 621
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Skuste hladat cez ich biele stranky, napr.: http://whitepages.co.nz/
alebo cez krajanske spolky http://groups.google.com/group/csclubauckland?hl=cs
Teoreticky by sa to hladanie mohlo skoncit uspesne. Podla webu na NZ zije len par stovak Slovakov (cize sa vacsinou poznaju...).
milestone
Veterán
Veterán
Príspevky: 903
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Henia,
určite by som neváhala osloviť Honorárny konzulát Slovenskej republiky na Novom Zélande v Aucklande. Opíšte im konkrétne Váš problém, že hľadáte svojich príbuzných a ich presné miesto pobytu/adresu, ktorí emigrovali ešte po 2. svetovej vojne. Zároveň im napíšte, že ak nie sú kompetentní odpovedať, nech Vás navigujú na konkrétnu inštitúciu v krajine.

V ich "Správe o činnosti konzulárnej služby v r. 2012" zo dňa 04.03. 2013 uvádzajú aj počet odpovedí na e-mailové žiadosti o poskytnutie informácií v počte 45 372 (celosvetovo).

Kontakt:
Nový Zéland: Honorárny konzulát Slovenskej republiky na Novom Zélande, Auckland
Konzul: Peter Kiely
otvorený: 14.9.2000
adresa: Honorary Consulate of the Slovak Republic
Level 11, PriceWaterhouseCoopers Centre
188 Quay Street, Auckland
New Zealand
Tel.: 0011 64 9/ 366 5110-1
Fax.: 0015 64 9/ 303 0338
E-mail.: kiely@ktc.co.nz
konzulárny obvod: celé územie Nového Zélandu
AndyT
Veterán
Veterán
Príspevky: 490
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

Taka vseobecna rada. Treba hladat kontakty podla mena na nete a skusat ich kontaktovat. U mna to zafungovalo. Nasiel som takto dve vetvy nasej rodiny v USA.
Napísať odpoveď