sobáše skalica

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
Darina
Člen
Člen
Príspevky: 53
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:56

Svatý Hostýn je podľa Googla kopec a pútnické miesto. To mi k protestantom veľmi nesedí. A ani to nevyzerá veľmi obývané. To aby som hľadala matriky spred roku 1634. V to ani nedúfam.
milestone
Veterán
Veterán
Príspevky: 901
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Darina,
k sobášu zo dňa 19.04. 1634 - priezvisko nevesty Magdalény čítam ako "Kori...", jej pôvod - "di Kornzan". Bodiek nad názvom obce je nejako priveľa. :) V zápise nemá uvedené, žeby pochádzala z Čiech, Moravy, Sliezska, atď. Vedie ma to k tomu, že bola pravdepodobne Slováčka.

Ponúkam Vám tip na vyhľadanie jej pôvodu. Najbližšie znejúca mi je "Kornica". V roku 1921 je opísaná ako skupina chalúp. V súčasnosti je to miestna časť obce Klokočov v okrese Čadca.
Druhý tip - "Korňa", tiež v okrese Čadca.. Obec síce vznikla v roku 1954, ale v roku 1921 sa delila na "Kornia Vyšná, Korňa Strední, Korňa Nižnia a Korňa Vyšnia-Beskyd". Ak budete mať záujem, pozriem Vám foneticky najbližie znejúce obce aj v Čechách. ;)
milestone
Veterán
Veterán
Príspevky: 901
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Darina,
k tomu Hostínu - našla som ešte dva identické názvy v Čechách - "Hostín" v r. 1921 ako osada patriaca k obci Kovářov, okr. Písek, Milevsko a "Hostín" ako dvor v r. 1921 patril pod obec Úvaly, okres Český Brod, dnes patriace pod okres Praha-východ.

Pôvod počestného mládenca Joannesa Mazura čítam ako "Sobidin". Jeden takýto názov som našla vo Francúzsku, čo je pravdebodobnosť 1:1 000 000, aby odtiaľ pochádzal. Skôr si myslím, že farár zapísal dobrú skomoleninu a treba hľadať podobne znejúce názvy obcí. Pôvod priezviska Mazur pochádza z Poľska.
milestone
Veterán
Veterán
Príspevky: 901
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Darina,
v mojom predchádzajúcom príspevku k priezvisku "Mazur" som vychádzala z článku, v ktorom je okrem iného napísané:

Etnografi vyriešili tiež záhadu, prečo tak veľa Mazurov býva na juhovýchode Poľska a nie v regióne Mazurských jazier. Totiž, oblasť tisícich jazier na severovýchode dostala názov Mazury pred necelými dvesto rokmi. Priezvisko Mazur je oveľa staršie. V dokumentoch sa objavuje už od 13. storočia. Vtedy identifikovalo osobu zo severného Mazovša, teda z okolia Varšavy v centrálnom Poľsku.
Postupom času sa mnoho Mazurov presídlilo do juhovýchodných oblastí a priezviskom Mazur chceli dať na známosť, odkliaľ pochádzajú.

Snáď Vám to aspoň trošku pomôže vo Vašom bádaní.
Napísať odpoveď