archív źeleznice MÁV(Maďarské štátne dráhy)

Praktické skúsenosti z archívov.
lubos
Člen
Člen
Príspevky: 59
Dátum registrácie: 23 Okt 2012, 00:58

Chcem sa podeliť o moju nedávnu skúsenosť s kontaktom s archívom železnice MÁV v Maďarsku.
Eśte za Rakúsko-Uhorska môj pradedo slúžil u źeleznice. V Budapeśti je Centrálny archív MÁV
http://www.mavintezet.hu/hkp/leveltar_hu/
Npísal som im správu o ćo mám záujem(osobné záznamy o pradedovi) cez link(je v anglićtine, možnosti sú aj v maďarčine a nemčine)
http://www.mavintezet.hu/hkp/leveltar_en/?page_id=66
Zakrátko prišla odpoveď -pracovník archívu p.Matus László s ktorým sa dalo komunikovať po slovensky mi odpísal nasledovné(slovenčinári prepáčia -kopírujem text bez úprav tak ako prišiel):
Môžete nám dať poverenie. V tomto prípade najprv máte vyplniť a podpísať formulár, čo posielame v e-mailu. Potom skenujeme vámi vybrané dokumenty, a informujeme vás, koľko bude účet (1800 HUF/m2 + 25 % ÁFA - daň -, + hodinová mzda). Keď dostaneme od Vás potvrdenie o poukázaní peniaze v EURe, pošleme Vám digitalizovaný material. Samozrejme možete robiť výskum osobne v archívu. Hneď digitalizujeme dokumenty a odovzdáme Vám. Potrebujete k tomu DVD alebo pendrive. V tomto prípade musíte platit HUF a k cene (možete aj kopirovať, 22 HUF/A4 + daň) ešte pride obslužné, 1600 HUF + daň.

Ja som išiel cestou poverenia archívu k vyhľadaniu dokumentov. Bohužiaľ v mojom prípade sa dokumenty o pradedovi v archíve nezachovali. Za negatívne(neúspešné) dohľadanie dokumentov mi neúčtovali žiadny poplatok.
Imrich
Veterán
Veterán
Príspevky: 621
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Asi o tom viete ale pre istotu: zoznam zamestnancov uhorskych zeleznic k r. 1911 je tu: http://www.radixindex.com/databases/pv007001.shtml
Je to spoplatnene.
lubos
Člen
Člen
Príspevky: 59
Dátum registrácie: 23 Okt 2012, 00:58

Imrich napísal:Asi o tom viete ale pre istotu: zoznam zamestnancov uhorskych zeleznic k r. 1911 je tu: http://www.radixindex.com/databases/pv007001.shtml
Je to spoplatnene.
Vďaka za tip. V minulosti mi uź takto pomohla návšteva v Muzejno-dokumentacnom centre v Bratislave kde mali sprístupnené železnićné almanachy z viacerých rokov(Magyar vasúti almanach és sematizmus) . Tie mám preštudované.
duros tu na fórume doporučil śtudovať v Pamätných knihách stanice. Tá "moja" existuje a tak nádej ešte vkladám do preśtudovania Pamätnej knihy stanice Trenćín-predmestie 1918-1932 kde pradedo slúžil do roku 1922.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 4935
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

lubos napísal:...Tá "moja" existuje a tak nádej ešte vkladám do preśtudovania Pamätnej knihy stanice Trenćín-predmestie 1918-1932 kde pradedo slúžil do roku 1922.
Trencin predmestie je len zastavka a myslim, ze aj bola. Vzdy patrila ku Trencinu, takze asi bude vhodne hladat pamatnu knihu ZST Trencin. Ak by ste s tym mali akykolvek problem, dajte mi vediet :-)
Napísať odpoveď