Dnes som zistil, ze spolocnost Arcanum spristupnila online naskenovane Terezianske urbare. Dostupne su na adrese: http://archivportal.arcanum.hu/urberi/o ... df&a=start
V menu vpravo mate zupy, po rozkliknuti prislusnej zupy sa zobrazia jednotlive obce. Po kliknuti na obec sa v hlavnom okne zobrazi nazov obce s menami zemepanov v danej obci v case spisovania urbaru. Po kliknuti na nazov obce sa otvara okno so snimkami.
Snimky su v nasledovnom poradi (aspon co som pozeral, nemusi to byt pravidlo): samotne znenie urbara (tlaceny dokument v slovakizovanej cestine s rucne dopisanymi niektorymi povinnostami poddanych), predurbarsky 9-bodovy dotaznik (pisany konskrpitormi rucne v slovakizovanej cestine, podpisany richtarom obce, prisaznymi a niektorymi z obce - vacsinou kriziky), nasleduje tabulkovy supis poddanych a ich povinnosti a potom predurbarsky supis majetku, na ktorom gazdovali.
Na prehliadanie snimkov je potrebne mat v PC nainstalovany prehliadac spolocnosti Arcanum AAGISView. Instalacia by sa mala spustit uz pri pokuse o rozkliknutie odkazu. Ale pre istotu prikladam link na program priamo: http://archivportal.arcanum.hu/kataszte ... tup094.exe
Instalacia prebieha v madarcine.
Tereziánsky urbár online
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Veľmi pekne ďakujem za link, 
pomôžu mi najmä údaje z nitrianskej a trenčianskej župy. Len by ma zaujímalo, prečo je práve zo Šariša vložených tak málo obcí (urbáre niektorých som videl naživo, no v tomto projekte zahrnuté nie sú...)

pomôžu mi najmä údaje z nitrianskej a trenčianskej župy. Len by ma zaujímalo, prečo je práve zo Šariša vložených tak málo obcí (urbáre niektorých som videl naživo, no v tomto projekte zahrnuté nie sú...)
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Andrej, to by som aj ja rad vedel. Na akomsi fore som cital, ze sa da na to vraj pouzit nejaky iny prehliadac ecw suborov, ale najskor vraj treba zo zdrojoveho kodu zistit adresu. Ale ako, to neviem, lebo v AAGISView ta adresa zacina _ecw...andrej58 napísal:Vďaka za link, ešte vyriešiť mne laikovi ako stiahnem obrázky urbáru do počítača??
- Absik
- Veterán
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:22
- Predkovia z oblasti: Východné Slovensko: Škripko, Pravda, Polyák, Andrejčák, Výrostko/Virosztko, Prepiják; Maďarsko/Košice: Deutsch; Spiš+Poľsko: Kohn, Tandlich; Morava: Absolon, Lédl
Adresa vyzera ako toto:duros napísal:Andrej, to by som aj ja rad vedel. Na akomsi fore som cital, ze sa da na to vraj pouzit nejaky iny prehliadac ecw suborov, ale najskor vraj treba zo zdrojoveho kodu zistit adresu. Ale ako, to neviem, lebo v AAGISView ta adresa zacina _ecw...andrej58 napísal:Vďaka za link, ešte vyriešiť mne laikovi ako stiahnem obrázky urbáru do počítača??
ecwp://home.arcanum.hu/_ecw/UT/Abauj/Kany/00000001.ecw
Kde "Abauj/Kany" je priklad pre meno zupy/obce. Skusal som stiahnut aj browser plugin pre IE&FF, ale mozno pre problemy s corporate proxy mi to nejako nejde.
http://downloada.erdas.com/software/201 ... in-x86.zip
- Absik
- Veterán
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:22
- Predkovia z oblasti: Východné Slovensko: Škripko, Pravda, Polyák, Andrejčák, Výrostko/Virosztko, Prepiják; Maďarsko/Košice: Deutsch; Spiš+Poľsko: Kohn, Tandlich; Morava: Absolon, Lédl
a tu je standalone viewer, s ktorym by to mohlo ist:
http://downloada.erdas.com/software/201 ... 6-1301.zip
http://downloada.erdas.com/software/201 ... 6-1301.zip
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Ten plugin mi akosi nic nerobi, alebo ho asi neviem pouzivat. Standalone software funguje na principe vlozenia url adresy (zacinajucej ecwp://home...atd). Potom sa da obrazok ulozit. Pokusil som sa o to ako JPEG, ulozilo 10 MB obrazok, ale s velkym ciernym priestorom naokolo. To som potom v standarnom programe pre upravu obrazkov orezal len na prislusny list a bolo z toho 1,23 MB.
Po prečítaní tohto príspevku od duros-a mi podskočilo srdiečko
a horela som nedočkavosťou, čo zistím. Prišlo veľké rozčarovanie, keď som zistila, že tam nie je obec, v ktorej žijem, veď bola súčasťou Felvidéku.
Buď sa nezachoval, alebo nebol vložený, ako píše v jeho prípade patricius95. V každom prípade mi "susedia" zabrnkali na nervy. 

-
- Veterán
- Dátum registrácie: 02 Nov 2012, 10:03
- Predkovia z oblasti: Orava,Marmárosziget
Absík VĎAKA.
Ale mne chlapcovi vyrastenom na PMD-85 (didaktik a atari už mali frajeri), a učiaci sa zásadne ruštinu to nejde
vyhadzuje mi že nemôže nájsť nejakú dynamicky prepojovanú knižnicu KERNEL 32.dll
Poprosil by som ťa POPIS PO LOPATE
....som len biedny majiteľ PC 
Ale mne chlapcovi vyrastenom na PMD-85 (didaktik a atari už mali frajeri), a učiaci sa zásadne ruštinu to nejde

Poprosil by som ťa POPIS PO LOPATE