starsie zaznamy dedin pod inymi farnostami
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Neviem ako urbár 1692 (skúste pozrieť v tom zozname, čo poslal Patrik), ale urbár Stupavského panstva z r. 1592 je spracovaný v knihe R. Marsinu Urbáre feudálnych panstiev na Slovensku, SAV 1959. V tom urbáre priezvisko Kovár nie je. V Hallonovej Novej knihe o Lábe je viackrát priezvisko uvedené vo viacerých súvislostiach, dokonca je tam fotokópia koncesie na prevádzkovanie rádiostanice ktoréhosi Kovára. Ale predpokladám, že túto knihu máte.
Nie, praveze tu knihu nemam, ja som sa len nedavno prepracovala do Labu, badala som v Plaveckom Stvrtku, kam sa prapredok Matej Kovar prestahoval s rodinou v roku 1735 prave z Labu. Jeho syn a dcera sa este narodili v Labe, dalsie deti uz v Pl. Stvrtku. A podla supisu danovnikov boli v Labe v 1720 len traja Kovari, takze jeden z nich na 95 % by mal byt otec tohto Mateja.
Je ta publikacia niekde dostupna?
Dakujem.
K
Je ta publikacia niekde dostupna?
Dakujem.
K
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Nie, máte aj inú emailovú adresu, ako tú, ktorú ste použili pri registrácii?
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Čo sa týka katastrálnych písomností, situácia je takáto: Časť písomností, ktorá je uložená v Štátnom archíve, nie je vôbec digitalizovaná. To znamená, že štúdium týchto dokumentov je možné iba v sídle archívu. Písomnosti uložené v GKÚ vedia zamestnanci digitalizovať na požiadanie. Tzn. ak chcete vedieť, kde presne vlastnili pozemky Vaši predkovia okolo roku 1860-1870, je možné vyžiadať digitalizované záznamy z pozemkovej knihy týkajúce sa konkrétnej rodiny. Podobne vedia na požiadanie digitalizovať a e-mailom odoslať aj pozemkovú mapu z tohto obdobia. Kontakt tu: http://www.gku.sk/gku/
Vopred upozorňujem, že sa nezachovali mapy a príslušné písomné operáty k mapám zo všetkých slovenských obcí.
Vopred upozorňujem, že sa nezachovali mapy a príslušné písomné operáty k mapám zo všetkých slovenských obcí.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
Dakujem, na tu pozemkovu mapu sa urcite opytam.
Prestudovala som si hungaricanu a jednu zmienku som nasla (resp. dve rovnake z roznych rokov)
https://archives.hungaricana.hu/en/urba ... C4454%2C82
dvaja Kovari su pod kolonkou inquilini domos habentes - prekladam velmi nahrubo - znamena to bezzemkovia?
Co to v roku 1592 znamenalo v praxi? ze byvali v podnajme u niekoho, ale nemali vlastny dom? Potom by bolo celkom logicke, ze sa ich potomkovia odtial odstahovali inam (teda do Labu), kedze tam nic nezdedili ci zle rozmyslam?
K
Prestudovala som si hungaricanu a jednu zmienku som nasla (resp. dve rovnake z roznych rokov)
https://archives.hungaricana.hu/en/urba ... C4454%2C82
dvaja Kovari su pod kolonkou inquilini domos habentes - prekladam velmi nahrubo - znamena to bezzemkovia?
Co to v roku 1592 znamenalo v praxi? ze byvali v podnajme u niekoho, ale nemali vlastny dom? Potom by bolo celkom logicke, ze sa ich potomkovia odtial odstahovali inam (teda do Labu), kedze tam nic nezdedili ci zle rozmyslam?
K
- patricius95
- Administrátor
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Zdravím,
Inquilini Domos habentes znamená želiari vlastniaci dom. V praxi to znamená, že každý z nich vlastnil pozemok v intraviláne, na ktorom stál jeho vlastný dom, dvor, nejaké hospodárske objekty (maštaľ, senník atď.), pričom celková výmera pozemkov spravidla nepresahovala 1/8 hospodárskej usadlosti, t. j. 1-1,25 ha pozemkov. Je ťažké povedať, prečo presne sa niektorý z predkov presťahoval zo Zohora do Lábu, no aspoň viete, odkiaľ pôvodne predkovia pochádzali.
Z ďalších stránok toho istého súpisu je možné vyčítať, že každý želiar každoročne odovzdával panstvu kohúta (alebo ho vyplatil 2 denármi), syr (alebo 4 d.), štyri vajíčka na veľkú noc, jednu prešporskú mericu (cca 60 litrov) chmeľa a jednu mericu šišiek, ktoré nazbierali v lese. Pracovné dávky v prospech panstva predstavovali pomocné práce na poli počas žatvy i na lúkach počas kosenia, povinnosti zohorských želiarov však nie sú presnejšie vymedzené.
Ak si dokázali Kovárovci dopestovať aj nejaké obilniny, mohli ich pomlieť v miestnom mlyne u Jána Slezáka, pričom však museli za namleté obilie „zaplatiť“ prácou na mlynárovom pozemku.
Inquilini Domos habentes znamená želiari vlastniaci dom. V praxi to znamená, že každý z nich vlastnil pozemok v intraviláne, na ktorom stál jeho vlastný dom, dvor, nejaké hospodárske objekty (maštaľ, senník atď.), pričom celková výmera pozemkov spravidla nepresahovala 1/8 hospodárskej usadlosti, t. j. 1-1,25 ha pozemkov. Je ťažké povedať, prečo presne sa niektorý z predkov presťahoval zo Zohora do Lábu, no aspoň viete, odkiaľ pôvodne predkovia pochádzali.
Z ďalších stránok toho istého súpisu je možné vyčítať, že každý želiar každoročne odovzdával panstvu kohúta (alebo ho vyplatil 2 denármi), syr (alebo 4 d.), štyri vajíčka na veľkú noc, jednu prešporskú mericu (cca 60 litrov) chmeľa a jednu mericu šišiek, ktoré nazbierali v lese. Pracovné dávky v prospech panstva predstavovali pomocné práce na poli počas žatvy i na lúkach počas kosenia, povinnosti zohorských želiarov však nie sú presnejšie vymedzené.
Ak si dokázali Kovárovci dopestovať aj nejaké obilniny, mohli ich pomlieť v miestnom mlyne u Jána Slezáka, pričom však museli za namleté obilie „zaplatiť“ prácou na mlynárovom pozemku.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
Dakujem za odpoved, prezriem este tie najstarsie matriky Zohoru a ak budem mat stastie, mozno zistim aspon to, kedy sa prestahovali do Labu a kolko rodin s tym priezviskom tam vtedy zilo.
Este mi napadlo, nezachovali sa nejake sudne knihy, kde by mohla byt nejaka zmienka o nich? Ci to uz by som vela chcela?
Snazim sa dat dokopy aspon nejake criepky, ked uz cez matriky je cesta zarubana...
K
Este mi napadlo, nezachovali sa nejake sudne knihy, kde by mohla byt nejaka zmienka o nich? Ci to uz by som vela chcela?
Snazim sa dat dokopy aspon nejake criepky, ked uz cez matriky je cesta zarubana...
K
- patricius95
- Administrátor
Ak sa čokoľvek zachovalo, tak to bude v príslušnom štátnom archíve.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
-
- Aktívny člen
- Dátum registrácie: 04 Feb 2019, 14:02
- Predkovia z oblasti: Malacky, Šenkvice, Vrtižer/Plevník/Predmier
Dobrý deň,patricius95 napísal: ↑17 Apr 2020, 20:11 Tzn. ak chcete vedieť, kde presne vlastnili pozemky Vaši predkovia okolo roku 1860-1870, je možné vyžiadať digitalizované záznamy z pozemkovej knihy týkajúce sa konkrétnej rodiny.
pod pojmom pozemkové knihy myslíte písomne operáty, ktoré sa nachádzajú pri jednotlivých katastrálnych mapách?