narození 1881-nečitelný text -němčina-VYŘEŠENO

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
šárka
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 05 Aug 2020, 11:53
Predkovia z oblasti: Zemianská Olča,Kunová Teplica,Štítnik,Rimavská Sobota,Tomášovce,Karlovy Vary

duros napísal: 24 Aug 2021, 10:07
šárka napísal: 19 Aug 2021, 08:16
..... a nejsem genealog jsem prodavačka a proto jsem tu, kdybych studovala historii apod.tak tu nebudu a proto jsou tato fóra je to o pomoci laikům nejsem odborník a ano čtu a zajímám se protože už mi to tady poradily na co se mám podívat atd.a já se tím řídím a snažím se
No, pani Šárka, na tomto fóre nikto nie je historik (ak opomeniem ešte stále člena, ale neaktívneho - Palix, ktorý je pracovníkom múzea v Malackách, alebo sem-tam prispievajúceho ejca, ktorý je zamestnancom múzea v Bojniciach). Ale pani Zora, ako skúsená Vám dobre radí - študovať, študovať, študovať. Všetci sme nejako začínali, ale najskôr sme si naštudovali veci k tomu, či už na internete, alebo v knihách.
šárka napísal: 19 Aug 2021, 08:16 ...učím se postupně tak jako každý nejsem a nikdy nebudu znát všechno,nejsem genealog.vy tu určujete kdo se snaží málo a kdo dost ale to je dost omezený postoj,pokud má někdo pocit že je to málo nemusí mi pomáhat tak nepište kdo je kde přísnější apod.
...
Pani Zora nič neurčuje. Pravdu má v tom, že na českom fóre je to naozaj prísnejšie a my sme tu dosť benevolentní oproti nim. Spomeňte si na svoje prvé príspevky a témy a zrejme Vás neprekvapí, ak Vám úprimne napíšem, že som pomaly s Vami strácal trpezlivosť. Nakoniec si vždy spomeniem, prečo sme toto fórum zriadili a mávnem nad tým rukou.

Záverom to zhrniem: treba sa poučiť z chýb druhých, ale aj zo svojich chýb, treba študovať (to nie je fráza, aj my sa stále učíme, nikto z nás nepadol z neba učený). To, že pani Zora na Vás pôsobí mentorsky, berte naozaj len pre Vaše dobro. Aj na českom fóre patrí k tým skúsenejším, takže my si ju naozaj vážime.
Dobrý den,
snažím se,učím se a myslím že už toho i dost přečtu a něco málo už vím jen stále potřebuji vaši pomoc, které si vážím a vaší trpělivosti taky.mám své chyby to už i vy víte,ale opravdu se snažím.mám problém s tím se brzdit.dlouho marodím takže nad tím trávím i 12h denně.
špatně si pamatuju tak některé věci hledám i vícekrát snažím si vše psát.šárka
Napísať odpoveď