Rozhodol som sa nezakladať zbytočne novú tému, ale využiť túto, keďže presne vystihuje aj moju situáciu. Narazil na problém, kt. asi všetci dobre poznáte.
Neviem ako ďalej. Myslím, že som vyčerpal väčšinu možností, ale predsa len sem napíšem, čo ak mi náhodou niečo uniká, prípadne má niekto nejaký fígeľ.
Snažím sa dopátrať po krste môjho 4xpra deda. Mám vyhľadané jeho deti, mám zápis o sobáši, takže viem +/- na nejakých 5-7 rokov určiť, kedy sa narodil. A tu prichádza problém, do úvahy pripadajú 3 kandidáti. Nie, že by sa mi to stalo 1 krát, ale doteraz som sa vždy vynašiel. Jednoducho som prezrel matriku zosnulých, či niektorí z nich nezomrel v detskom veku a na moje šťastie (trochu morbídne) vždy mi zostal žiť iba jeden kandidát. Ak ich aj zostalo viac, toho svojho som našiel podľa čísla domu, bydliska alebo zamestnania. Raz mi zase pomohol pán farár, keď sa sekol a pri sobáši uviedol priezvisko podľa matky.
Tento krát sa však všetci 3 dožili dospelosti a všetci sú z tej istej dediny. Ide o prelom 18./19. storočia, takže nejaké číslo domu alebo mená rodičov pri sobáši nie sú. Viem, že ten môj zomrel pred rokom 1869, pretože v sčítaní z toho roku sa objavuje iba jeho manželka ako vdova. Tak som začal prezerať matriku úmrtí, ale tam nájdem maximálne jeho odhadovaný vek. A na ten sa spoľahnúť nedá. Ešte taký bonus. Všetci traja kandidáti na môjho predka, si za manželky zobrali Alžbety.
Mierne favorizujem jedného z nich, za krstných rodičov mal Červeňanských. Pričom pri sobáši môjho predka, majú dvaja svedkovia priezvisko Červeňanský. (Mali 4 svedkov) Napadlo mi, že by tí svedkovia mohli byť synovia jeho krstného. Ďalší zo svedkov má pre priezvisko Maszár, pričom krstní rodičia nevesty boli tiež Maszárech. Celkom sa mi to pozdáva, ale uzavrieť to iba na základe tohto argumentu, sa mi nezdá byť správne.
Hnevá ma to o to viac, že takýto zásek prišiel práve vo vetve, po ktorej mám priezvisko. Robím strom príbuzenstva, čiže rodičia ich rodičia a ich rodičia atď.
Ako túto situáciu riešite vy? Predpokladám, že v podstate to znamená konečnú, ale ako vravím v úvode, možno je nejaká finta, ktorá mi ešte nenapadla.