História domu

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

V tomto článku sa dočítate o vlastníckych právach k domu č. 19, na ul. Laurinskej v BA. Myslím, že Vás cesta dovedie do už tu spomenutého Pamiatkového ústavu v BA.

O jednom pokuse o reštitúciu majetku evanjelickej cirkvi v Bratislave
[9. 8. 09]

Ivan Poljak

V súčasnosti pozorujeme, že cirkvi sa snažia všetkým možnými spôsobmi hromadiť a rozmnožovať svoj majetok. Najväčšie chúťky má a najznámejšie sú rôzne pokusy najväčšej z nich - rímskokatolíckej cirkvi. Nasledujúci príklad však ukazuje, že pokiaľ ide o hromadenie majetku a reštitúcie za každú cenu, nie je rozdiel medzi katolíckou cirkvou a tzv. menšinovými cirkvami. Je to prípad jedného nájomného domu na Laurinskej č. 19, na ktorý dostala zálusk Evanjelická cirkev a.v. na Slovensku.

Za predmníchovskej ČSR ako aj za prvej Slovenskej republiky (1939-45) jestvovali na Slovensku, ako právne subjekty nemecké a maďarské cirkevné zbory evanjelickej cirkvi a.v. Tieto boli spravované ako samostatné zbory na základe vyhlášky Ministerstva školstva a národnej osvety č.69/40 Slov. zák. zo dňa 7. 3. 1940. Ich správu v tom čase vykonávalo Ústredie nemeckej evanjelickej cirkvi a.v. na základe rozhodnutia Ministerstva školstva a národnej osvety č.174/42 Slov. zák.

Po oslobodení boli podľa Dekrétu prezidenta ČSR č.108/45 Zb. právoplatne zrušené /1/:

a/ nemecké cirkevné zbory evanjelickej cirkvi a.v. a senioráty, maďarské cirkevné zbory a senioráty ako právnické osoby,

b/ majetky ústredí týchto zrušených zborov a seniorátov, podnikov, ústavov, združení a inštitúcií každého druhu, počítajúc do toho každý hnuteľný a nehnuteľný majetok, archívy a cirkevné matriky ako verejnoprávne listiny boli dané do správy majetku Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku.

Na základe uvedeného prestali nemecké a maďarské evanjelické zbory jestvovať a ich majetok prevzala Evanjelická cirkev a.v. na Slovensku do svojej správy prostredníctvom Správy majetku nemeckej a maďarskej cirkvi v Bratislave Konventná 6 a mimo Bratislavy prostredníctvom jednotlivých cirkevných zborov. Táto správa majetku mala spravovať spomínaný majetok nezávisle od vlastného majetku Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku.

Na základe Vyhlášky Úradu Predsedníctva SNR zo dňa 10. 9. 1945 č. 5830/45 (bolo zverejnené v Úradnom vestníku pod č.253) uznesenie Zboru povereníkov zo dňa 3. 8. 1945 o úprave pomerov Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku v ktorom sa v odstavci b/ uvádza, že „majetok zrušenej nemeckej evanjelickej cirkvi a.v. v bývalej Slovenskej republike ako verejnoprávnej korporácie združujúcej nemecké a maďarské cirkevné zbory dáva do správy Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku. Týka sa to hnuteľného i nehnuteľného majetku všetkého druhu, archívov a cirkevných matrík ako verejnoprávnych listín.“ Súčasťou majetku bývalej nemecko-maďarského cirkevného zboru evanjelickej cirkvi a.v. v Bratislave bolo 20 budov s priľahlými pozemkami a 2 cintoríny. Medzi nimi sa nachádzala aj budova na Laurinskej ulici č. 19, 1. okres 65 s 15 bytmi a 15 obchodnými miestnosťami, ktorú cirkev získala v roku 1909.

Do ďalšieho osudu majetku Evanjelickej cirkvi a.v. zasiahol zákon o domovej dani č. 80/52 zo dňa 11. 12. 1952. Podľa tohto zákona musel každý vlastník nehnuteľnosti – v tomto prípade aj Evanjelická cirkev a.v. – platiť 45-50% daň z predpísaného nájomného. Generálny konvent Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku rozhodol, že cirkev sa dobrovoľne zriekne 14 budov, ktoré bezprostredne nie sú potrebné pre uspokojovanie potrieb cirkvi, medzi nimi aj už spomínaného nájomného domu na Laurinskej ulici č. 19. Na základe tohto rozhodnutia požiadal generálny biskup Predsedníctvo Zboru povereníkov listom, v ktorom žiada „naložiť s majetkom v zmysle platných predpisov o bytovom hospodárení“. /2/

V roku 1960 boli usporiadané podmienky správy cirkevného majetku na Slovensku. Dochádza ku komplexnému riešeniu vlastníckych a dispozičných pomerov aj majetku Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku. Pre účel majetkového vysporiadania vydalo Povereníctvo financií spolu s Povereníctvom školstva a kultúry dňa 20. 4. 1960 osobitnú smernicu, podľa ktorej má vykonať prevod majetku príslušný odbor Okresného národného výboru (ONV) spolu s ostatnými orgánmi štátnej správy. /3/

Na základe Vyhlášky č. 262/54 Úradného vestníka sa rozhodnutím Finančného odboru Obvodného národného výboru (ObNV) Bratislava-Staré Mesto začleňuje spomínaná nehnuteľnosť č. 153/dom č. 1 – 65 so stavebným pozemkom na Leningradskej ul. č. 19 (teraz Laurinská), parcelné číslo 98 pozemkovej knihy katastrálneho územia Bratislava do administratívnej správy Obvodného podniku bytového hospodárstva Bratislava 1 s účinnosťou od 1. 2. 1961. /4/

V zdôvodnení rozhodnutia sa uvádza, že Československý štát nadobudol vlastnícke právo k spomínanému majetku na základe ustanovenia § 119 Obč. zák. č. 141/50 Zb., nakoľko sa spomínaný majetok nachádzal pred rokom 1945 vo vlastníctve nemecko-maďarského evanjelického zboru a.v. v Bratislave.

Z vyššie uvedeného vyplýva, že Československý štát je „vlastníkom predmetných nehnuteľností na základe opatrenia Povereníctva financií a Povereníctva školstva a kultúry zo dňa 20. 4. 1960 č. 53/774/60 a rozhodnutia Mestského národného výboru v Bratislave, finančného odboru zo dňa 10. 1. 1961 v spojení s rozhodnutím Obvodného národného výboru Bratislava-Staré Mesto zo dňa 27. 2. 1961.“ Vlastníctvo predmetných nehnuteľností hlavného mesta Bratislava bolo potvrdené aj zákonom č. 138/1991 Zb. o majetku obcí. /5/

Záverom možno k celému prípadu dodať :

1. Nájomný dom nachádzajúci sa na Laurinskej ul. č. 19 (predtým Leningradskej) bol podľa rozhodnutia Obvodného národného výboru Bratislava-Staré Mesto začlenený do Správy podniku bytového hospodárstva Bratislava 1 Vajanského nábrežie č. 3.

2. Pamiatkový úrad opätovne potvrdil dňa 19. 9. 2007, že uvádzaná nehnuteľnosť s ostatnými pozemkami podľa katastrálneho územia má charakter nájomného domu.

Akékoľvek nároky zo strany Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku a snahy o vysťahovanie doterajších nájomníkov, z ktorých mnohí si zrekonštruovali svoje byty s nemalými vlastnými finančnými nákladmi, sú neopodstatnené a neoprávnené.

Poznámky:

1/ Ide o tzv. Benešove dekréty o vyvlastnení majetku osôb nemeckej a maďarskej národnosti a kolaborantov s nacistickým režimom na území bývalej ČSR.

2/ List generálneho biskupa Biskupského úradu evanjelickej cirkvi a.v. v ČSR Dr. Jána Chabadu zo dňa 4. 7. 1956.

3/ Dovtedy (do roku 1960) bol majetok bývalej nemeckej evanjelickej cirkvi a.v. spravovaný Správou majetku nemeckej a maďarskej evanjelickej cirkvi v Bratislave Konventná 6.

4/ Rozhodnutie finančného odboru Obvodného národného výboru Bratislava-Staré Mesto podľa § 5 ods. 10 vládnej vyhlášky č. 262/1954 Úr.v.

5/ Dohoda o vydávaní č. 248809420200 uzavretá podľa § 4 zákona č. 282/1993 Z.z. v znení zákona č. 97/2002 Z.z. o zmiernení niektorých majetkových krívd spôsobených cirkvám a náboženským spoločnostiam uzavretá dňa 19. 7. 2002
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

[quote="dado11"]Dobrý deň, nebudem zbytočne zakľadať novú tému. Mám podobnú otázku kde sa dá zistiť historiu domu (obdobie postavenia je počas 2. svetovej vojny typujem 194_ a druhý dom oveľa dávnejšie ale neviem presne kedy) teda kedy bol postavený a kto tam býval - majitelia domu.
1.dom ktorý bol postavený počas vojny je v obci Veľký Ďur a druhý tiež. Keby bolo potrebné číslo domu tak ho sem dopíšem. :

Moja osobná skúsenosť z okresu Žilina:

tiež som bádala, kto a kedy dostal stavebné povolenie na dom a kto bol stavebníkom.
Najskôr som išla na kataster. Tam mi povedali, že oni niečim takým nedisponujú, a tak ma odkázali na archív okresného súdu. Pracovníčka OS ma vypoklonkovala na MV SR, ŠA - BY, pobočku v Žiline.
Pre istotu som si so sebou zobrala dedičské konanie po poručiteľovi z roku 1988, ktorý v čase jeho smrti býval v dome. Tu som na vyzvanie predložila občiansky preukaz a vypísala žiadosť. Pre písomnú odpoveď som si musela prísť osobne aj s kolkom vo výške 1,50€. Odpoveďou som sa dostala do roku 1923.

Kto bol majiteľom/hlavou domu a kto v ňom býval, zistíte zaslaním žiadosti (stačí aj e-mailom) do SNA v BA. Disponujú "Sčítaním ľudu"' od roku 1930.
Napísať odpoveď