sobáš Záhorská Ves

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
masu
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Mar 2013, 16:25
Predkovia z oblasti: Jaslovský, Fridrich, Záhorie, Svätý Jur, Kaufmann, Payer, Šuša

Veľmi Vám všetkým ďakujem za pomoc a rady.
Už som zistila, že tých Angernov je viac. Alžbetu som v Angerne an der March žiaľ nenašla, ešte sa modlím, aby bola v tej Stupave. Vďaka za link na rakúske matriky.
Krsty Stupava sú v Modre archíve, to už som si zisťovala.
Len ma trochu prekvapuje, že pri sobáši má písané Angern a nakoniec tam nie je.
Teraz riešim podobný problém, ženích mal byť narodený v Kuchyni a nie je tam. Cez FS index som ho nenašla, tak sa silno modlím, aby bol v tej Stupave, keďže Stupava nemá na FS matriky z týchto rokov. Zajtra volám do archívu, chcem si dohodnúť audienciu. :D
masu
Veterán
Veterán
Predkovia z oblasti: Jaslovský, Fridrich, Záhorie, Svätý Jur, Kaufmann, Payer, Šuša

Bola som v Modre v archíve, ale Stupavu majú až od r. 1828. Pracovníčka mi povedala, že mám skúsiť faru v Stupave, (snažím sa tam dovolať, zatiaľ márne) a ešte povedala, že ak nie je na FS, tak to nie je ani v štátnom archíve, pretože FS čerpalo matriky zo štátneho archívu.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň, podľa http://csaladfa.palmai.eu/felvidekiak/ je r. kat. matrika Stupavy dochovaná
Stupava
pokrstení: 1670-1896
sobášeníi: 1677-1921
pochovaní: 1670-1907

Borinka
pochovaní: 1733-1819
Mást
pochovaní: 1732-1819
Borinka a Mást
pochovaní: 1820-1907

podľa tejto stránky sú však matriky stupavy uložené v archíve v Bratislave, nie v Modre.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

masu napísal:Bola som v Modre v archíve, ale Stupavu majú až od r. 1828. Pracovníčka mi povedala, že mám skúsiť faru v Stupave, (snažím sa tam dovolať, zatiaľ márne) a ešte povedala, že ak nie je na FS, tak to nie je ani v štátnom archíve, pretože FS čerpalo matriky zo štátneho archívu.
Nechapem, preco chodite do Modry, kde su druhopisy, preco nejdete do Statneho archivu v Bratislave, kde su originaly (z ktorych aj tak dostanete len film nasnimany mormonmi). Pani v modranskom archive Vas informovala nespravne - ako je uz dobre zname a niekolkokrat tuna opakovane, nie vsetko musia mat na FS zverejnene. Naposledy som o tom pisal v clanku http://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Zdroj, ktory uviedol Patrik je prepisana Sarmanyova a ta by si nevymyslala - pisala to, co je v archive. Nechapem, ako moze byt pani v modranskom archive tak slabo informovana.
masu
Veterán
Veterán

P. Duros, na stretnutí spomínali viacerí, že v ŠA v BA sú dosť nepríjemní, to ma odrádza. Ale budem musieť premôcť odpor. :( Chcem sa len uistiť, to sú tí, o ktorých spomínala p. Wera, že vždy minútu po polnoci posielala žiadosť o pridelenie termínu?
Palix
Dátum registrácie: 06 Jún 2013, 15:39
Kontaktovať používateľa:

Chodím do ŠABA teraz celkom často.
S prihlasovaním na termín štúdia matrík nie je problém.
A dá sa to aj bez čakacej lehoty.

A pokiaľ ide o (ne)príjemnosť obsluhy,
ja som nikdy nemal ani najmenší problém.
Myslím, že do veľkej miery záleží od prístupu bádateľa.

Nech sa darí.
wera
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 15 Sep 2012, 23:31

pri tolkych informaciach ani niet sa co cudovat, ze sa spoja dve veci dokopy... takze:

ano, ŠA na Križkovej - tam som sa prihlasovala emailom minutu po polnoci.... :shock: - kedysi, kym nam mormoni neumoznili citat mnohe z matrik z pohodlia domova ;) , takze teraz sa tam da v pohode dostat, len treba zavolat, ci nahodou.... :?: a s pracovnikmi mam len dobre skusenosti :)

tie neprijemne skusenosti maju mnohi s pracovnikmi Slovenskeho narodneho archivu (mna nastastie obisli - zatial...
uvidime, ked sa tam odhodlam znova (zatial som potrebovala iba scitanie z roku 1930)) :roll:
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Masu,
vidím vo Vašom príspevku, že si stále mýlite obec Anger s obcou Angern v Rakúsku. Pri sobáši má Alžbeta jasne zapísaný Anger. Desať obcí s týmto názvom našiel Google. Byť na Vašom mieste, oslovila by som postupne farské úrady alebo miestne samosprávy.
Neviem si predstaviť, aby sa Alžbeta "len" narodila v Rakúsku a rodičia prišli "domov" a tu ju dali pokrstiť. Kým sa nepresvedčím o opaku, tak tomu neverím. ;) Takže predpokladám, že originál zápisu v matrike pokrstených bude mimo našej republiky.
Masu, super detektívka, som zvedavá, čo nájdete v ŠA v BA. Už radšej nejdem nič predpokladať. :)
masu
Veterán
Veterán

Milestone, ja som včera bola v Angerne an der March aj som sa preplavila do Záhorskej Vsi. Angern je hrozne malá dedina a odchod do ZV sa mi preto zdal logický. Mňa napadlo aj to, že keď sa rodičia sobášili v Stupave, možno že je aj tam. Stupava sa mi zdá, nehovorím, že ako veľkomesto, ale oproti A dosť veľké mesto s určite viacerými možnosťami pre krajčíra. Nejaké deti jej rodičov som zachytila aj v Stupave. V A an der March som ju nenašla. Ale ten zápis pri sobáší, že sa narodila v A, to ma mätie.
masu
Veterán
Veterán

Včera som bola v ŠA a prezerala som nesprístupnené matriky Stupavy, žiaľ, tú nešťastnú Alžbetu som tam nenašla. Našla som aspoň narodenie jej otca, viem kto boli jej starí rodičia. Tak aspoň to. A ešte najstarších súrodencov Rosinu nar. 1809 a Františka 1811. Teraz mám ako pokračovať? Ešte viem, že brat Ján nar. 1818 sa narodil v Záhorskej Vsi.

A čo sa týka pracovníkov, tak ten pán v bádateľni bol úplne super. Dokonca bol nahliadnúť aj do originálov, keď som niečo nevedela prečítať a niekoľkokrát sa pýtal, ako sa mi darí. Na záver ma utešil, že teraz nemajú plno, môžem prísť aj inokedy.
Napísať odpoveď