Viac detí rovnakého mena (ktorý je správny?)

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
danny322
Člen
Člen
Dátum registrácie: 02 Júl 2013, 20:30

Aha :) ďakujem, to je ale náhoda (22.12.1801 = Ján - syn Evy, 22.12.1803=syn Zuzany)
ale furt je tam tá záhada :( pozrel som všetky zápisy úmrtí v Zázrivej 1802-1807 a žiaden okrem toho 1807 tam nezomrel...
takže je možné, že mali žijúceho syna Jána (*23.2.1802) a dieťa (*22.12.1803) Ján?
V druhom prípade by to bol na 99,9% :D ich syn, lebo podľa veku, ktorý je tam napísaný to vychádza (5 rokov = 1807-5=1802/1803 = narodil sa až v decembri,
takže keď zomrel vo februári 1807, tak by tých 5 rokov ešte mal)
S pozdravom, Daniel Dutka
(predkov mám z okresov: Žilina, Dolný Kubín, Ružomberok, Sabinov)
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Ako Vám už viackrát písali viacerí. Tí dvaja mohli žiť súčasne, no s 99,9% pravdepodobnosťou nemali tých istých rodičov.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
danny322
Člen
Člen

Mohli mať tých istých rodičov... žiaden pár Juraja Gyurotu a Zuzany Laczkovej už v Zázrivej nebol.. :)
a aj na mesiace to vychádza:
a)*23.2.1802 b)*22.12.1803 = rozdiel 20 mesiacov (z hľadiska porodov)
asi tam bude nejaká chyba pána farára, alebo dieťa zomrelo niekde inde

mne ide hlávne o to, ktorého mám do rodokmeňa napísať ako praprapraprastarého otca :))
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

No, ak to bol taky farar, ako mali evanjelici v Slovenskom Pravne v prvej pol. 19. storocia - Ondrej Belohorsky, potom potes Panboh! Ten to miesal jedna radost. Asi lubil omsove, ako sa vyjadrila jedna znama. Matku zamenil s krstnou matkou, meno krsteneho za meno krstneho otca a podobne. Nieco nasiel jeho nasledovnik a opravil, na nieco som mnohymi kombinaciami dosiel sam, ale taku detektivku som este nezazil.
Dalsou moznostou je krst podla svatych a tych svatych Janov bolo dost.
danny322
Člen
Člen

:D dúfam, že také "šťastie" na farárov nebudem mať :))
a vy ste sa pán duros niekedy v matrike nestretol s tým,
že rodičia pomenovali dieťa tak isto, ako sa volá ich ŽIJÚCI syn? :)
pre mňa je to naozaj veľká záhada.... :/
wera
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 15 Sep 2012, 23:31

danny322 napísal:Mohli mať tých istých rodičov... žiaden pár Juraja Gyurotu a Zuzany Laczkovej už v Zázrivej nebol.. :)
a aj na mesiace to vychádza:
a)*23.2.1802 b)*22.12.1803 = rozdiel 20 mesiacov (z hľadiska porodov)
asi tam bude nejaká chyba pána farára, alebo dieťa zomrelo niekde inde

mne ide hlávne o to, ktorého mám do rodokmeňa napísať ako praprapraprastarého otca :))

ani pri jednom z tychto zapisov nemate uvedene rodne meno matky - rodicia su uvedeni ako Juraj a Zuzana Gyurota, preto nechapem, preco sa tak drzite toho, ze je to ten isty par...
aj ked nenajdete ziaden dalsi zapis, nemusia byt tito Janovia detmi rovnakych rodicov... myslim, ze kazdy,kto sa tomu dlhsie venuje, natrafil na podobne zahady, ktore pre nedostatok dalsich informacii ostanu nevysvetlene...
(ja sama ich mam v rodokmeni niekolko a ziadne spekulovanie mi ich nepodari vyriesit... :? , co mi je luto, ale nic s tym nenarobim...)
danny322
Člen
Člen

Narazil som iba na pár = Juraj Ďurota a Zuzana (ale mali dieťa 1780 - jedneho z kandidatov na otca tých Jánov)
https://familysearch.org/search/record/ ... %3ASusanna~

Dúfam, že sa to vyrieši.... :(
wera
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 15 Sep 2012, 23:31

no a? nechcete pochopit, ze to nemusi byt tak, ako si predstavujete... na to, aby ste to takto vyriesili mate malo informacii, darmo sa budete pytat, co s tym...

jedine, co mozete urobit je, vypisat vsetkych Gurotovcov (so vsetkymi variaciami pisania priezviska) zo vsetkych matrik (krstnej, sobasnej a umrtnej) a pokusit sa ich sparovat... ale ani to sa podarit nemusi... a vam neostane, len sa s tym bud zmierit, alebo si vybrat jedneho a povedat: to je moj predok... :!:
danny322
Člen
Člen

Ďakujem paní wera :)
Škoda, že sa vtedy nepísali prezývky do matriky (rovnako ako v Tichom Potoku),
lebo sú tam Ďurotovci-Dutkovci a Ďurotovci-Janky,

predpokládam, že prezývku "Dutka" získali sobášom (že sa Michal Ďurota *1704 zosobášil s Dorotou Dutkovou *1703) je to iba teória, ale pravdepodobná,
až budem v Štátnom archívi v Bytči, tak to preskúmam.

Tiež by to bolo ľahčie... :)
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

No, povodne som chcel napisat, aby ste zostavili rodokmen vsetkych Durotovcov, aby ste tak vylucili moznost, ze existuje nejaky druhy Juraj Durota (kedze ste tvrdili, ze ste nasli len jeden par Juraj Durota a Zuzana).
Ale nedalo mi to a pozrel som do sobasov. Tam som nasiel dalsi par Juraj Durota a Zuzana. Nevyhodu vidim v tom, ze nie je uvedene, ci su snubenci slobodni, alebo vdovci. Totiz v tom druhom pare vekovo zodpoveda ten Juraj tomu druhemu. Ale vzhladom na mnozstvo Durotovcov by nemuselo byt ani to nic neobvykle, takze ak aj zostavite rodokmen dalej v starsom obdobi, narazite na rovnaky problem, ze nebudete vediet priradit tychto Jurajov (za predpokladu, ze sa obaja zenili ako slobodni). Takze ten druhy par je o 5 rokov skor a je to sobas so Zuzanou Mnichovou:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :565434142
Teraz som si vsimol, ze problem Jurajov riesite v inom vlakne, takze o tom viete...
Naposledy upravil/-a duros v 11 Júl 2013, 10:12, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: doplnene...
Napísať odpoveď