Familysearch a chýbajúca matrika

Tipy na online databázy užitočné pri genealogickom pátraní.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

macbec napísal:Uz to mam, nazov je Cirkevná matrika, 1775-1943, takze asi z dovodu toho roku ze je to az do roku 1943...no ale to mam cakat do roku 2043? No to som sklamaná teraz
Pochopili ste to spravne. A kvoli tomuto problemu sa snazime o to, co som pisal vyssie: viewtopic.php?f=13&p=9985#p9985
macbec
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 06 Mar 2013, 10:59
Predkovia z oblasti: Žák, Majdan, Machálek, Morávek, Hrnek, Kopeček, Vanek, Polák, Regásek, Prokeš, Chocholáček, Flajžík, Mikula, Lukeš, Burík - západné Slovensko

ďakujem, už mi to zapadá do seba, nechcela som tu zbytočne spamovať.
Prosím vás, a objednanie si mikrofilmu by to nevyriešilo? Nedostala by som sa po údaje?
Ja dúfam, že technický problém s tým blokovanim vyriešia, veľká škoda, že neexistuje iná cesta :(
duros
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

macbec napísal:...
Prosím vás, a objednanie si mikrofilmu by to nevyriešilo? Nedostala by som sa po údaje? ...
Objednat si mozete, ale vo FS centre, z ktorych najblizsie ku nam su vo Viedni a v Budapesti a len tam si to mozete prezriet. Zaplatite vsak viac, ako v prislusnom statnom archive.
macbec
Nováčik
Nováčik
Predkovia z oblasti: Žák, Majdan, Machálek, Morávek, Hrnek, Kopeček, Vanek, Polák, Regásek, Prokeš, Chocholáček, Flajžík, Mikula, Lukeš, Burík - západné Slovensko

Takže ak som všetko správne naštudovala, tak matriky z obcí a miest, putujú do štátneho archívu kde sú uložené už "naveky". Mormoni ich naskenovali a zverejnili, matriky ktoré podliehajú zákonu (pod 100rokov) nezverejnili. A ja si môžem od nich nechať zaslať mikrofilmy a prezrieť ich v ich centrách, alebo navštíviť štátny archív.
Prepokladám že v štátnom archíve sú fyzické matriky, takže v nich môžem listovať.
Keď som z Trnavského kraja,m okres Skalica, mám kontaktovať štátny archív s pobočkou v Trnave alebo Bratislavu?
macbec
Nováčik
Nováčik

na stranke rodokmen.com som zadala obec ktoru hladam (chropov) no ponuklo mi to 2 moznosti - obidve su zidovske matriky, ktore su volne dostupne aj na familysearch, napisem aj na okresny, aj krajsky a pre istotu aj bratislavsky, dufam ze aspon v jednom archive najdem co hladam :( tiez v jednom komentari som citala, ze sa da napisat aj na farsky urad ci nema konkretnu matriku, ale potom nerozumiem tomu, ci to boli duplikaty, alebo originaly, predsa to muselo ist do statnych archivov, alebo farske urady mali svoje evidencie??
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Uz davnejsie som napisal o tom clanok: http://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Inak Chropov ma svoju matriku od r. 1775, starsie zaznamy su v RK matrike Radosoviec.
iobagion
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 28 Apr 2013, 03:50

Dobrý večer,

opätovne sa vraciam k téme nesprístupnených matrík. Dávnejšie ste mi do odpovede napísali, keď som sa chcela dostať ku gréckokatolíckej matrike v Trebišove:

"Toto zatial nikto nevie riesit. V sucasnosti sme nadviazali kontakt s veducimi pracovnikmi FS a snazime sa dosiahnut aspon to, aby boli spristupnene tie casti filmov matrik, na ktorych nie su udaje podliehajuce ochrane osobnych udajov (teda spristupnit starsie ako 90 rokov)".

Teraz keď som pátrala po praprababke a listovala som v sobášnej časti matriky v Strážskom, s prekvapením som zistila, že sa "hrabem" v matrike z roku 1940. Ako je toto možné keď familysearch "nepustí" matriky, ktoré sú napr. do roku 1912, "nešliapu" si tak trochu na ústa? Pri pátraní po Makohuzovi som v matrikách na východe bežne našla matriky po roku 1900. Myslím, že problém so sprístupnením, resp. uvoľnením ďalších častí matrík až do roku 1913 je niekde inde.

Ak má niekto príbuzného v Strážskom ponáhľajte sa, máte údaje až do roku 1940, kým Vám to familysearch nezatrhne. :?: :!:
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

iobagion napísal:...
Teraz keď som pátrala po praprababke a listovala som v sobášnej časti matriky v Strážskom, s prekvapením som zistila, že sa "hrabem" v matrike z roku 1940. Ako je toto možné keď familysearch "nepustí" matriky, ktoré sú napr. do roku 1912, "nešliapu" si tak trochu na ústa? Pri pátraní po Makohuzovi som v matrikách na východe bežne našla matriky po roku 1900. Myslím, že problém so sprístupnením, resp. uvoľnením ďalších častí matrík až do roku 1913 je niekde inde.

...
To im zrejme uslo :-) Mimochodom ta lehota u nas je 90 rokov...
andrej58
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Nov 2012, 10:03
Predkovia z oblasti: Orava,Marmárosziget

otázka mimo témy: Nechcem zaladať nové vlákno :twisted:
Som chlapec neznalý angličtiny....ale nedalo by sa od nich zakúpiť povedzme digitálne indexy oblasti,ktoré ma zaujmajú...napr. matrika XY od r.XY do r.YX?
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Andrej, neviem, čo presne máš na mysli pod pojmom "digitálne indexy". Ak by si si aj kúpil mikrofilm, kde splašíš čítačku? :-)
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Napísať odpoveď