Mária Direr / Dérer/z Valče

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Imrich
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Na matričnom úrade obce Valča si vyžiadajte výpis sobáša Tomčány oo Mária Direr, prípadne v príslušnej pobočke štátneho archívu. Tam bude uvedené narodenie MD a údaje o rodičoch.
Ad Patrik: Tá Mária Direr *1857 nie je velmi pravdepodobná. S Tomčánym by musela mať deti po 50tke.
mariposa
Člen
Člen
Dátum registrácie: 04 Apr 2013, 17:13
Predkovia z oblasti: Jašurek, Galus, Makuch, Direr,.....Čadca, Martin, Valča, Krušetnica, Štiavnické Bane

patricius95 napísal:Deti Márie Dererovej narodené vo Valči:
https://familysearch.org/search/record/ ... 3ASlovakia
Dieťa Márie Direrovej narodené v Ležiachove
Ak si dané záznamy otvoríte, zistíte nielen presné dátumy narodenia, ale aj dátum sobáša a meno snúbenca / snúbenice, resp. dátum úmrtia.

Deti Juraja Dérera a Terézie Grusovej:

Deti Jozefa Dérera a Terézie Höherovej. Nakoniec boli deti minimálne štyri, prvé sa narodilo r. 1825:

Neviem Vám, žiaľ, poradiť, ako nadviazať na tieto údaje a zistiť, kde predtým Jozef Dérer býval, s tým snáď pomôžu skúsenejší.

ďakujem Vám za Váš čas pri poskytovaní info, pozerala som deti Marie Direr, neviem tam nájsť to dieťa z Ležiachova, prosím Vás aké máte skusenosti s tým, že by mohla mať všetky deti zapísané ileg. dostanem sa niekde k otcovi? v archíve v Bytči som v matrike našla a aj z matriky vo Valči mi poslali kopiu rod. listov, tie po roku 1895 a pri predkovi Jánovi je písaný ten pán Balát / pri synovi Antoniovi je tento udaj v roku 1924 zasa zrušený, to nerozumiem, či zrušené údajne otcovstvo s Balátom/, ktorý by mal mať s nou aj ostatné deti, ale vieme že neboli zosobašení, udajne preto, že jeden bol katolík a druhý evanjelik, on potom tragicky zomrel v lese a ona sa vydala za sedliaka Tomčanyho / Valča/
okrem toho sa mi tam pletie priezvisko Mental, hlavne som ho objavila pri jej dcére Amílii v roku 1892 v matrike Svätý Ďur , obraz 381 a neviem čo s tým, lebo ak by bolo niečo s priezviskom Mental, objavila som Máriu Direr - Mental, narodenú v roku 30.4.1865 , kde je poznámka pri mene matky Márie Mental, že alias Direr, ale sobáš rodičov bol až o 3 roky vo Valči / sobáš 1868 Juraj Direr a Mária Mental rodičia/
Takže o ktorú Máriu Direr ide? rok 1865 alebo 1857 ?
Ďakujem srdečne za rady
mariposa
Člen
Člen
Predkovia z oblasti: Jašurek, Galus, Makuch, Direr,.....Čadca, Martin, Valča, Krušetnica, Štiavnické Bane

Imrich napísal:Na matričnom úrade obce Valča si vyžiadajte výpis sobáša Tomčány oo Mária Direr, prípadne v príslušnej pobočke štátneho archívu. Tam bude uvedené narodenie MD a údaje o rodičoch.
Ad Patrik: Tá Mária Direr *1857 nie je velmi pravdepodobná. S Tomčánym by musela mať deti po 50tke.

skúsim i tú matriku vo Valči, ďakujem
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

To dieťa z Ležiachova je tu:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443 (narodené 23.7.)

To dieťa, ktoré ste našli vy zasa potvrdzuje, že pravdu má pán Imrich. https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443
Mária Mental alias Dierer bola dcérou Juraja Direra a Márie, rod. Mental.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Lenze tato nie je alias Mental. V poznamke sa pise (a nasvedcuje tomu aj to skrtanie), ze Maria sa narodila matke Mentalovej ako nemanzelska. Takze, hoci zila so zosobasenou dvojicou Juraj Dierer Maria Mentalova, mala byt do matriky zapisana ako Mentalova. Takze sa to dodatocne preskrtalo a prepisalo.
mariposa
Člen
Člen

už som stratená :cry: .......... no a mám ďalšiu Máriu Direr ....august 1869 / čo ma napadlo prepočítavať rok narodenia, kedže na rodnom liste syna Michala z roku 1896 je uvedený vek matky 28 rokov a na rodnom liste syna Antonia z roku 1903 vek matky 35/

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443 prečo je uvedená adresa , že Majer ? to je ako čo ?

Ďakujem pekne za cenné rady
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

No, to je presne lokalita a matrika, ktoru poznam dost dobre a na zaklade nej som Vam v prvopociatku pisal o Diererovcoch ako neurodzenej rodine. Vsimnite si len na tej jednej dvojstrane, kolko tam najdete Diererovcov - je ich tam ako hadov. Ten Majer predpokladam znamena majer - prisluchajuci k panstvu Slovenske Pravno. Tito tam zrejme pracovali.
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

mariposa napísal:...ale vieme že neboli zosobašení, udajne preto, že jeden bol katolík a druhý evanjelik, on potom tragicky zomrel v lese a ona sa vydala za sedliaka Tomčanyho / Valča/...
Pri všetkých deťoch Márie Direrovej - Ján *1894, Michal *1896, Ján *1901 a Anton *1903 je napísané, že bola rímskokatolíčka.
mariposa napísal:už som stratená :cry: .......... no a mám ďalšiu Máriu Direr ....august 1869 /...
Píšete, že údajne neboli zosobášení kvôli rozdielnemu vierovyznaniu. Prečo teda hľadáte narodenie Márie Direrovej v evanjelickej matrike Slovenského Pravna?

Najlepšiu radu Vám odporučil pán Imrich - Matričný úrad vo Valči, prípadne pobočku ŠA. Ešte ostáva dúfať, aby ten sobáš bol zapísaný vo farnosti Valče.
mariposa
Člen
Člen

kedysi pred rokom som komunikovala s jednou milou pani z matriky v Príbovciach/ lebo tam som dostala info, že matrika z Valče je tam/, "oprášila" som informácie a vtedy sa mi dostala taka info, že keď mali dvaja nezosobášení dieťa, tak sa zapisovalo do matriky tak, že synovia po otcovi do katolíckej a dievčatá do evanjelickej matriky po matke...skúsim znova nadviazať kontakt s matrikou vo Valči a v Príbovciach a začnem pekne odznova , od prastarého otca Jána Direra , nar. 1901 vo Valči. Ale viem, že vtedy všetky info smerovali k Márie Mental nar. 1865 vo Valči, len preto sa mi to nezdalo pravdepodobné, lebo kedže sa mala vydať za staršieho vdovca statkára Tomčányho / tie deti s ním už nemala, bola to chybná info/ mala by mať logicky jeho priezvisko, no a vo Valči sa našiel úmrtny list na meno Mária Mintal z roku 1845 kde mala zomrieť vo veku 80 rokov , kde je presne napísané toto , že zomrela ako vdova Mária Direr, rod.Mintal z Valče, po nebohom manželovi Jánovi Direrovi, ale je tam napísaný otáznik a aj vierovyznanie katolík je v krúžku zvýraznené ....niekde nastala chyba v hľadaní, musím začať znova
mariposa
Člen
Člen

patricius95 napísal:To dieťa z Ležiachova je tu:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443 (narodené 23.7.)

To dieťa, ktoré ste našli vy zasa potvrdzuje, že pravdu má pán Imrich. https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443
Mária Mental alias Dierer bola dcérou Juraja Direra a Márie, rod. Mental.

ja viem, že to patrí do čítania dokumentov, ale nedá sa mi tam nahrať odkaz :( , viete prosím Vás prečítať tú poznámku vpravo pri Amílii ? matka Mária Direr - Mental, ďakujem
Napísať odpoveď