Dobry den, ja s nou nie som v priamom pribuzenskom vztahu, preto po nej ani nebudem patrat, ale zaujima ma ci je ten pribeh pravdivy.
Dali ste jej meno do nadpisu, ja mam o nej poznamku, tak som si myslel ze by ste rada o tomto vedela. Kludne to mozete dat bokom. Mne sa paci na genealogii, ze pribehy ludi, ktori uz davno neziju neupadnu do zabudnutia.
Pred rokmi som zaregistroval aj ten vztah so Zsuzsannou, ale zdal sa mi malo pravdepodobny plus nebol to moj zaber, neriesil som.
PS. Co uz ani zapisane nemam, ale si este pamatam, ze prefikana v jej pripade napr. znamena, ze z koncentraku sa nevratila iba s holym zivotom, ale s nalozenym vozom.
Ak to je teda ta Eszter.
Estera Fónodová 1889/zs.fonodova 1908
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 05 Aug 2020, 11:53
- Predkovia z oblasti: Zemianská Olča,Kunová Teplica,Štítnik,Rimavská Sobota,Tomášovce,Karlovy Vary
můžete mi tedy pokud na to máte čas shrnout co si pamatujete a napsat mi to v jednom kuse?a napsat mi kdo vám to vyprávěl? nerozumím tomu co jste napsal jak to myslíte že z koncentračního tábora se vrátila s naloženým vozem?lordhenry napísal: ↑16 Jún 2024, 13:11 Dobry den, ja s nou nie som v priamom pribuzenskom vztahu, preto po nej ani nebudem patrat, ale zaujima ma ci je ten pribeh pravdivy.
Dali ste jej meno do nadpisu, ja mam o nej poznamku, tak som si myslel ze by ste rada o tomto vedela. Kludne to mozete dat bokom. Mne sa paci na genealogii, ze pribehy ludi, ktori uz davno neziju neupadnu do zabudnutia.
Pred rokmi som zaregistroval aj ten vztah so Zsuzsannou, ale zdal sa mi malo pravdepodobny plus nebol to moj zaber, neriesil som.
PS. Co uz ani zapisane nemam, ale si este pamatam, ze prefikana v jej pripade napr. znamena, ze z koncentraku sa nevratila iba s holym zivotom, ale s nalozenym vozom.
Ak to je teda ta Eszter.
bohuzial, viac neviem.
vsetko co mam v poznamkach, je v mojom vcerajsom prispevku.
s tym vozom sa mi zda, ze si doviezla nabytok, ale to je asi najmenej zaujimava informacia.
Zaujala ma ta Tata, neviete nahodou, preco sa tam Zsuzsanna stahovala?
vsetko co mam v poznamkach, je v mojom vcerajsom prispevku.
s tym vozom sa mi zda, ze si doviezla nabytok, ale to je asi najmenej zaujimava informacia.
Zaujala ma ta Tata, neviete nahodou, preco sa tam Zsuzsanna stahovala?
Dobrý deň,
aby to bola tá správna prapraprababička Estera Fónodová, ktorú hľadáte, mali by ste si v názve témy opraviť jej rok narodenia na ten správny - 1889.
Pre istotu prikladám odkaz na matriku pokrstených, aby nedošlo k omylu. https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... AQVNH-PDH9 , záznam č. 48.
Téma je z Vašej strany vyriešená?

Na základe údajov z popisného hárku zo sčítania ľudu v roku 1930, žila Estera Fónodová v Bratislave aj s jej synom Jozefom, bola súdne rozvedená v roku 1924. Rukou písaný text je dobre čitateľný. Chybu, ktorú vidím, je nesprávne uvedený mesiac jej narodenia. Takže žiaden stres.

Odkaz na hárok https://www.slovakiana.sk/kulturne-objekty/cair-ko1so4g , 2. strana hárku, sú pod číslom 111 a 112.
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 05 Aug 2020, 11:53
- Predkovia z oblasti: Zemianská Olča,Kunová Teplica,Štítnik,Rimavská Sobota,Tomášovce,Karlovy Vary
Dobrý den,
děkuji za upozornění už jsem to opravila.
kolega lordhenry mi napsal info když jsem se zeptala od koho tyto informace má a proč si myslí že prapra...babička byla omylem odvezena do koncentračního tábora atd.tak se vyhnul odpovědi a když jsem napsala znovu již neodpověděl tak se nedivte že mi to přijde divné...
za nález sčítacího listu vám mnohokrát děkuji já to prohlížela víc jak dva měsíce a nic jsem nenašla můžete mi prosím napsat jakou metodou jste ji našla
děkuju šárka
podle zaznamu sč.archu byla rozvedena tak je mi divné že má pořád příjmení za svobodna a její syn příjmení po ní
děkuji za upozornění už jsem to opravila.
kolega lordhenry mi napsal info když jsem se zeptala od koho tyto informace má a proč si myslí že prapra...babička byla omylem odvezena do koncentračního tábora atd.tak se vyhnul odpovědi a když jsem napsala znovu již neodpověděl tak se nedivte že mi to přijde divné...
za nález sčítacího listu vám mnohokrát děkuji já to prohlížela víc jak dva měsíce a nic jsem nenašla můžete mi prosím napsat jakou metodou jste ji našla
děkuju šárka
podle zaznamu sč.archu byla rozvedena tak je mi divné že má pořád příjmení za svobodna a její syn příjmení po ní
Dobrý deň,šárka napísal: ↑20 Jún 2024, 09:14 ...kolega lordhenry mi napsal info když jsem se zeptala od koho tyto informace má a proč si myslí že prapra...babička byla omylem odvezena do koncentračního tábora atd.tak se vyhnul odpovědi a když jsem napsala znovu již neodpověděl tak se nedivte že mi to přijde divné...
nie, nie, ja sa ničomu v tomto prípade nedivím. Sledovať pohnuté osudy predkov na tomto fóre je pre mňa v niektorých prípadoch fascinujúce. Celkom prirodzene ma zaujíma aj príbeh Vašej pra...babičky E. Fónodovej.

Stačilo mi zadať rok 1930 a priezvisko Fonod. Potom len hľadáte v záznamoch, ktoré sa Vám zobrazia.
Dodatočne sa chcem veľmi pekne poďakovať kolegovi matik58 za aplikáciu, ktorú vyvinul vo svojom voľnom čase, aby nám všetkým nezištne pomohol! Rovnako moje úprimné ďakujem patrí aj všetkým kolegom, ktorí indexovali a indexujú popisné hárky!

K tomuto sa Vám neviem vyjadriť, prečo jej ostalo priezvisko za slobodna a aký bol vtedy platný zákon. K jej synovi môžem len špekulovať, že ho možno mala ako slobodná matka, pokiaľ sa nevydala. Zatiaľ skúste, dohľadať Jozefovo narodenie v Budapešti, možno Vás to posunie vpred.
Dobrý deň,
to, čo popisujete je tu. https://www.slovakiana.sk/scitacie-harky?page=1&lm=0
Vyhľadávajte v tejto aplikácii. https://www.scitacieharky.sk/zaznamy?Fi ... 100&page=1