U Jačmaníkovcov mám tú smolu, že netuším odkiaľ mohli pochádzať. Miesta narodenia rodičov Martina Jačmaníka nie sú zatiaľ nikde uvedené. Bydliská striedali rovnako ako moji pra pra starí rodičia. Miestami mi to príde, ako by to boli spriaznené pastierske rodiny a všade putovali spolu. Takmer všetky ich deti boli narodené na iných miestach a oni si napriek tomu navzájom vždy a všade chodili tie deti krstiť. U Jačmaníkovcov mám len určité bydliská: Chrámec (Gemer), Hangony (Mad.) a miesta narodenia detí: Dubovec (Gemer), Szentsimon (Mad.). U Kulikovcov sú bydliská: Sobôtka (R.Sobota), Sziget-puszta (nejaký laz za Hodejovcom, Gemer), miesta narodenia detí: Hodejov (Gemer), R. Sobota a pravdebodobne aj Jesenské (Gemer).
Dalej Kulikovci majú pri jednom dieťati uvedené miesto povodu: Ján Kulik údajne Fiľakovo (v matrikách som ho nenašiel) a jeho manželka Maria Maksi Jesenské. To nie je online, zostáva archív.
Odkiaľ boli Jačmaník a jeho manželka Trecska, nemám potuchy.
Takže takáto migrácia sa veľmi ťažko stopuje.
Martinus Jacsmanyik, prečítanie poznámky
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.
1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).
2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.
3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.
4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.
5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.
6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).
Ďakujeme Vám za porozumenie
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.
1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).
2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.
3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.
4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.
5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.
6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).
Ďakujeme Vám za porozumenie

Z toho, čo píšete je zrejmé, že Ste si ešte neosvojili nástroj FamilySearchViewer (hľadajte diskusiu na tomto fóre), ktorým sa dajú prezerať niektoré matriky, v ktorých sa normálne na FS nedá listovať.
Pozrel som priamo na dedinu Dubovec, kde sa Martinovi Jacsmenyikovi a Márii Trecska narodil ten ich syn Martin r. 1884. Na filme č. 2065389, DFN: 005016585 na IMG 00111 je zápis ich sobáša
23.5.1881, rodičia: Sigismund Jacsmenyik, Anna Rajtuk, majer Balog, vek ženícha 25,
Stephan Trecska a Juliana Bélik, Harmacz, vek 26.
A Martinovo narodenie Mormonsky index nájde tu: https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:KDLS-4VG
Pozrel som priamo na dedinu Dubovec, kde sa Martinovi Jacsmenyikovi a Márii Trecska narodil ten ich syn Martin r. 1884. Na filme č. 2065389, DFN: 005016585 na IMG 00111 je zápis ich sobáša
23.5.1881, rodičia: Sigismund Jacsmenyik, Anna Rajtuk, majer Balog, vek ženícha 25,
Stephan Trecska a Juliana Bélik, Harmacz, vek 26.
A Martinovo narodenie Mormonsky index nájde tu: https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:KDLS-4VG
-
- Iniciatívny člen
- Dátum registrácie: 13 Nov 2014, 13:53
Oooo, vdaka! Ja som neprezeral vôbec sobáše v Dubovci, ale iba narodenia a ked som ich nenašiel, tak už som sa orientoval inam. Ešte raz díky.
-
- Iniciatívny člen
A nie, FSV neovládam, lebo všetky návody čo sú na tejto stránke mi zatiaľ nefungovali.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Je fakt, ze niektore stahovace uz nefunguju, ale FSV funguje. Rovnako tak funguje navod na stahovanie snimkov z Terezianskeho urbara cez ERDAS, a ine.marek13164 napísal:A nie, FSV neovládam, lebo všetky návody čo sú na tejto stránke mi zatiaľ nefungovali.
-
- Iniciatívny člen
A mohli by ste mi dať nejaký návod ako FSV stiahnuť a rozbehnúť? Pretože som čítal už rôzne návody v tomto fore, ale zatiaľ som FSV nikdy nerozbehal.
-
- Iniciatívny člen
Už sme tu predtým rozoberali prečítanie poznámky o sobáši vo Fiľakove:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443
Vo Fiľakove sa žiaden sobáš 29.8.1920 nenachádza. Medzi rokmi 1918-1922 sa tam mená mojich prastarých rodičov taktiež nevyskytujú. Tak neviem čo s tým. Môže existovať možnosť, že ak to bol cirkevný sobáš, je zapísaný len na príslušnej fare a v štátnej matrike o nom nie je ani zmienka?
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443
Vo Fiľakove sa žiaden sobáš 29.8.1920 nenachádza. Medzi rokmi 1918-1922 sa tam mená mojich prastarých rodičov taktiež nevyskytujú. Tak neviem čo s tým. Môže existovať možnosť, že ak to bol cirkevný sobáš, je zapísaný len na príslušnej fare a v štátnej matrike o nom nie je ani zmienka?
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
ad FSV: nic ine, ako toto, Vam neviem napisat: viewtopic.php?p=11041#p11041 - je tam uplne vsetko.
ad sobas r. 1920 vo Filakove: Nemalo by sa to stat. Uradne boli platne v tom case iba obecne matriky, ale ktovie, v ktorej to dali zapisat. V poznamke je ale napisane, ze sa brali vo filakovskom rimsko-katolickom kostole, takze fara ho ma urcite.
ad sobas r. 1920 vo Filakove: Nemalo by sa to stat. Uradne boli platne v tom case iba obecne matriky, ale ktovie, v ktorej to dali zapisat. V poznamke je ale napisane, ze sa brali vo filakovskom rimsko-katolickom kostole, takze fara ho ma urcite.
-
- Iniciatívny člen
Ako stiahnuť ten FSV súbor čo musí byť natiahnutý v programe? Keď rozkliknem ten link čo je na neho v diskusii, tak zobrazí nejaké hlúposti...