hledám Adama Fonoda a Evu Nagy

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
šárka
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 05 Aug 2020, 11:53
Predkovia z oblasti: Zemianská Olča,Kunová Teplica,Štítnik,Rimavská Sobota,Tomášovce,Karlovy Vary

lordhenry napísal: 26 Dec 2024, 22:53 samozrejme, robte to ako uznate za vhodne.
chcel som len povedat, ze ked je patranie zaseknute, clovek nikdy nevie, kde najde dalsiu drobnu stopu.
napr. mozno pomoze ak zistite, aky mala rodina predikat.
Dobrý den, to máte pravdu ale ohledně titulů bych vůbec nevěděla kde hledat ani popravdě nevím co stím
šárka
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

šárka napísal: 21 Júl 2023, 10:31
baron napísal: 20 Júl 2023, 21:15 ...Doplním, že by bolo dobré preskúmať aj matriku Dolný Štál (Dun. Streda), kde sú zápisy od roku 1713 a vyskytuje sa tam priezvisko Fonod.
moc děkuju za pomoc kouknu na to
šárka
Dobrý deň,
neviem, či ste medzičasom listovali matriky RKFÚ Dolný Štál, ako Vám poradil kolega baron. Rozhodla som sa, dohľadať krst Vášho Adama Fónoda.

Mojimi kandidátmi sú dvojičky Eva a Adam, otec Joanne Fónód, matka Elizabetha Bartalos. Krstní rodičia....., všetci z Horného Štálu. Krst: 21.04. 1748, 1. záznam vpravo hore. https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9S4-D4K

V prvom rade si dohľadajte, či tento Adam nezomrel v detskom veku a dožil sa vôbec dospelosti. Jeho sestra - dvojča Eva zomrela 11.07. 1749, dcéra Jána Fónoda juniora (t.j. mladší z dvoch mužov rovnakého mena a priezviska) z Horného Štálu. https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9S4-D4K , 3. záznam zvrchu, vľavo.
šárka
Veterán
Veterán
Predkovia z oblasti: Zemianská Olča,Kunová Teplica,Štítnik,Rimavská Sobota,Tomášovce,Karlovy Vary

milestone napísal: 19 Júl 2026, 21:51
baron napísal: 20 Júl 2023, 21:15 ...Doplním, že by bolo dobré preskúmať aj matriku Dolný Štál (Dun. Streda), kde sú zápisy od roku 1713 a vyskytuje sa tam priezvisko Fonod.
šárka
Dobrý deň,
neviem, či ste medzičasom listovali matriky RKFÚ Dolný Štál, ako Vám poradil kolega baron. Rozhodla som sa, dohľadať krst Vášho Adama Fónoda.

Mojimi kandidátmi sú dvojičky Eva a Adam, otec Joanne Fónód, matka Elizabetha Bartalos. Krstní rodičia....., všetci z Horného Štálu. Krst: 21.04. 1748, 1. záznam vpravo hore. https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9S4-D4K

V prvom rade si dohľadajte, či tento Adam nezomrel v detskom veku a dožil sa vôbec dospelosti. Jeho sestra - dvojča Eva zomrela 11.07. 1749, dcéra Jána Fónoda juniora (t.j. mladší z dvoch mužov rovnakého mena a priezviska) z Horného Štálu. https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9S4-D4K , 3. záznam zvrchu, vľavo.

Dobrý den,
nakonec mi to nedalo a tu matriku Dolného štálu jsem prohledala ale ty dvojčata mi přišli že to nebudou oni,protože kdyby to byli moji předci tak by se museli přece ještě někde objevit nějaká dvojčata a ty nikdo nemá.ale jinou cestu nemám tak se na to určitě podívám.jinak jsem prohledala okolní vsi :velký meder,dolný štál,baloň,baka,gabčíkovo,vrakúŇ,trhová hradská a nic.už jsem nevěděla kde hledat tak jsem prohledávala okolní obce.děkuji vám velmi že se tím zabýváte moc si toho cením.už jsem se v tom motala něco jsem prohledávala i dvakrát tak sem si musela dát pauzu,začalo se mi to všechno plést.
Monicina
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Žitný ostrov, okolie Kráľovského Chlmca, Zakarpatská Rus, Liptov, Horná Nitra

šárka napísal: 20 Júl 2026, 07:57

šárka
Dobrý deň,

Dobrý den,
nakonec mi to nedalo a tu matriku Dolného štálu jsem prohledala ale ty dvojčata mi přišli že to nebudou oni,protože kdyby to byli moji předci tak by se museli přece ještě někde objevit nějaká dvojčata a ty nikdo nemá.ale jinou cestu nemám tak se na to určitě podívám.jinak jsem prohledala okolní vsi :velký meder,dolný štál,baloň,baka,gabčíkovo,vrakúŇ,trhová hradská a nic.už jsem nevěděla kde hledat tak jsem prohledávala okolní obce.děkuji vám velmi že se tím zabýváte moc si toho cením.už jsem se v tom motala něco jsem prohledávala i dvakrát tak sem si musela dát pauzu,začalo se mi to všechno plést.
Dobrý večer
To, že sa nikdy potom nenašli ďalšie dvojčatá v danej rodine ešte nič neznamená. Mám predkov, manželský pár, ktorý mal trikrát dvojčatá a dokonca raz trojčatá a z ich deti sa šesť dožilo dospelosti a založilo si rodiny a ani v jednej z nich sa neskôr nevyskytli dvoj/trojčatá. U matky toho páru sa sa to tiež nevyskytlo u jej predkov dve generácie dozadu (ďalej do minulosti sa neviem dostať). Čo je zaujímavé je to, že v tom čase kedy mali tie viacnásobné deti sa v danej obci (Vrakúň) vyskytlo mnoho prípadov s dvoj, troj až stvrorčatami u mnohých rodín, išlo o relatívne krátky časový úsek, po tom období akoby uťalo a aj pred tým obdobím sa to nedialo.
Takže kľudne by váš Adam mohol byť z dvojčat hoci sám neskôr nemal dvojčatá, ani jeho pra-potomci.
šárka
Veterán
Veterán

Monicina napísal: 20 Júl 2026, 21:54
šárka napísal: 20 Júl 2026, 07:57
Dobrý deň,

Dobrý den,
Dobrý večer
To, že sa nikdy potom nenašli ďalšie dvojčatá v danej rodine ešte nič neznamená. Mám predkov, manželský pár, ktorý mal trikrát dvojčatá a dokonca raz trojčatá a z ich deti sa šesť dožilo dospelosti a založilo si rodiny a ani v jednej z nich sa neskôr nevyskytli dvoj/trojčatá. U matky toho páru sa sa to tiež nevyskytlo u jej predkov dve generácie dozadu (ďalej do minulosti sa neviem dostať). Čo je zaujímavé je to, že v tom čase kedy mali tie viacnásobné deti sa v danej obci (Vrakúň) vyskytlo mnoho prípadov s dvoj, troj až stvrorčatami u mnohých rodín, išlo o relatívne krátky časový úsek, po tom období akoby uťalo a aj pred tým obdobím sa to nedialo.
Takže kľudne by váš Adam mohol byť z dvojčat hoci sám neskôr nemal dvojčatá, ani jeho pra-potomci.
Dobrý den,děkuji za reakci to je zajímavé.já na to stejně koukám protože jinou cestu zatím nenacházím .šárka
šárka
Veterán
Veterán

našla jsem úmrtí, podívá se někdo jestli to mám dobře:

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... Id=1554443

10.3.1795 jen nevím jestli jsem to pochopila správně- eva fonod dcera adama ,věk úmrtí 6let a příčina úmrtí variola-neštovice??
šárka
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Dobrý deň,
príčinu úmrtia čítam "himlöb". Áno, záznam ste pochopili a preložili správne. Eva zomrela v Horných Holiaroch.
šárka
Veterán
Veterán

milestone napísal: 23 Júl 2026, 20:52 Dobrý deň,
príčinu úmrtia čítam "himlöb". Áno, záznam ste pochopili a preložili správne. Eva zomrela v Horných Holiaroch.
Dobré ráno,
děkuji za pomoc šárka
Napísať odpoveď