obecne vs. cirkevne matriky 20.storocie

Staré matriky, digitalizácia, aké informácie nájdete v matrikách.
MartinaS
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Jún 2019, 12:24
Predkovia z oblasti: Pezinok, Raca, Oslany, Vylok

Dobry den, potrebujem vysvetlit, ako prebiehalo zapisovanie po zavedeni obecnych matrik od roku 1895. Ak sa napriklad narodilo dieta: tak najprv ho isli zapisat rodicia na obecy urad do "statnej" matriky, a potom isli na faru dieta pokrstit, pricom si ho farar zapisal aj do svojej matriky? A ak sa jednalo o sobas? Najprv sa snubenci zosobasili v kostole, a nasledne to isli oznamit na obecny urad? Alebo to na obec hlasil farar? V tomto mam este zmatok. A uvedomila som si, ze by som mala asi vyhladavat obidva zaznamy - cirkevny aj obecny, lebo tam mozu byt navzajom sa doplnujuce informacie… Dakujem, Martina
Petra1909
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 19 Jún 2018, 18:14
Predkovia z oblasti: Mlynárske rody Lacko, Fejfár - Prievidza a okolie

Akorát že do té církevní se dostanete jedině na příslušné faře .... aspoň tak jsem to pochopila já. Je to tak, prosím? P.
laco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 11 Apr 2014, 20:01
Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa

Neviem presne, že ako to bolo v roku 1895, ale predpokladám, že zákon predpisoval najprv štátna matrika a až potom cirkevný zápis. Tak ako teraz, nepokrstia (nemali by) pokiaľ nie je predložený rodný list. A taktiež sobáš - keď som sa sobášil, tak pri civilnom sobáši som dostal potvrdenie o absolvovaní civilného sobáša a ten sme museli predložiť v kostole.

Podľa starých matrík to vyzerá tak, že civilný sobáš zvykol byť dva-tri dni pred cirkevným sobášom.

Laco
Napísať odpoveď