obecne vs. cirkevne matriky 20.storocie
-
- Veľmi aktívny člen
- Dátum registrácie: 21 Jún 2019, 12:24
- Predkovia z oblasti: Pezinok, Raca, Oslany, Vylok
Dobry den, potrebujem vysvetlit, ako prebiehalo zapisovanie po zavedeni obecnych matrik od roku 1895. Ak sa napriklad narodilo dieta: tak najprv ho isli zapisat rodicia na obecy urad do "statnej" matriky, a potom isli na faru dieta pokrstit, pricom si ho farar zapisal aj do svojej matriky? A ak sa jednalo o sobas? Najprv sa snubenci zosobasili v kostole, a nasledne to isli oznamit na obecny urad? Alebo to na obec hlasil farar? V tomto mam este zmatok. A uvedomila som si, ze by som mala asi vyhladavat obidva zaznamy - cirkevny aj obecny, lebo tam mozu byt navzajom sa doplnujuce informacie… Dakujem, Martina
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 11 Apr 2014, 20:01
- Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa
Neviem presne, že ako to bolo v roku 1895, ale predpokladám, že zákon predpisoval najprv štátna matrika a až potom cirkevný zápis. Tak ako teraz, nepokrstia (nemali by) pokiaľ nie je predložený rodný list. A taktiež sobáš - keď som sa sobášil, tak pri civilnom sobáši som dostal potvrdenie o absolvovaní civilného sobáša a ten sme museli predložiť v kostole.
Podľa starých matrík to vyzerá tak, že civilný sobáš zvykol byť dva-tri dni pred cirkevným sobášom.
Laco
Podľa starých matrík to vyzerá tak, že civilný sobáš zvykol byť dva-tri dni pred cirkevným sobášom.
Laco