yDobrý deň všetkým,
rád by som vedel Váš názor na daný "problém", ktorý posielam v prílohe. Inakšie som to poslať nevedel. Snáď to bude prehľadné.
Jedná sa o to, že môj starý otec Ondrej V. sa narodil v r. 1915, asi slobodnej matke, lebo meno otca v zápise uvedené nieje. Sobáš medzi mojím pra starým otcom a Annou bol 16. júna 1919 v Ružomberku, dieťa malo už 5 rokov. Súd sa konal rok po svadbe dňa 24. júna 1920, Ondrej mal 24 rokov, matka Anna mala 27 rokov, týmto súdom bolo dieťa uzákonené, že prirodzeným otcom bol Ondrej Vyskoč.
Stretol sa niekto s takým niečím?
Žeby otec počal dieťa ako 19 ročný pred vojnou, po vojne 1918 si dodatočne zobral matku dieťaťa a súd mu uznal, že je prirodzené otcovstvo? (žiaľ, kmeňové listy vojakov s r. n.1887 až 1910 boli skartované)
Ďakujem.
Martin V.
Matrika narodených, Ružomberok, 1915 - maďarčina VYRIEŠENÉ
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Najskôr oprava prvého riadku prepisu:
"„Dieťa bolo uzákonené súdom rady (?) uzavretým v Ružomberku ..." správne má byť "„Dieťa bolo uzákonené sňatkom matky uzavretým v Ružomberku ...".
Áno, bývalo to bežné. Myslím, že sme to tu už niekde spomínali. Veľa detí sa narodilo tesne pred tým, ako chlap išiel na povinnú vojenskú službu, alebo po jeho odchode. V niektorých prípadoch sa takých detí narodilo aj viac a až po návrate z vojny došlo k sobášu a následnej legitimizácii.
"„Dieťa bolo uzákonené súdom rady (?) uzavretým v Ružomberku ..." správne má byť "„Dieťa bolo uzákonené sňatkom matky uzavretým v Ružomberku ...".
Áno, bývalo to bežné. Myslím, že sme to tu už niekde spomínali. Veľa detí sa narodilo tesne pred tým, ako chlap išiel na povinnú vojenskú službu, alebo po jeho odchode. V niektorých prípadoch sa takých detí narodilo aj viac a až po návrate z vojny došlo k sobášu a následnej legitimizácii.