Dobry den
nasiel som narodenie svojho predka ferencza bortlika ako syna istvana a katariny nejakej, netusim ake to moze byt meno nakolko som aj zistl a vyhladal ze ferencz mal pravdepodobne surodencov a pri kazdom je matkine priezvisko zapisane trochu inak.
narodenie ferenzca https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AKH7Y-ZRR
surodenci https://www.familysearch.org/search/rec ... ategory=on
Co sa mi vidi ako divne ze najstarsi surodenec z nich sa narodil 1820 a najmladsi 1848. Chcem sa preto spytat, ci je to mozne. Dalej som sa pokusal najst sobas stefana/istvana a katariny a nasiel som sobasny zaznam stefana bortlika s nejakou katarinou ale jej priezvisko sa nepodoba na to ktore sa uvadza pri jej detoch, to by som poprosil tiez precitat ak sa vam da. Mne sa zda ze sa tam mozno spomina ze je vdova?
sobas je na lavej strane zhruba uprostred https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443
Daju sa nejako teda dohladat rodicia toho ferencza/frantiska? Dakujem
Narodenie Štiavnik 1848 VYRIEŠENÉ
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.
1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).
2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.
3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.
4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.
5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.
6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).
Ďakujeme Vám za porozumenie
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.
1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).
2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.
3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.
4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.
5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.
6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).
Ďakujeme Vám za porozumenie

-
- Aktívny člen
- Dátum registrácie: 10 Jún 2018, 16:50
- Predkovia z oblasti: Slovensko: býv. Prešporská a Nitrianska stolica, Srbsko: Vojvodina-Báčka (pôvodne Hont a Gemer), Chorvátsko
Dobrý deň.
Priezvisko nevesty v sobášnom zázname, ktorý ste poskytli k dispozícii, je - ak správne čítam - Vaross.
Obaja snúbenci sú slobodní :
H (onestus) Juv (enis) - počestný mládenec
cum H (onesta) Virg (ine) - s počestnou pannou
Keby bola nevesta už vdovou, skratka by mala tvar - Vid (ua) .
Táto svadba sa konala dňa 07. februára 1825.
Ak ste považovali za najstaršieho súrodenca Evu z Vášho 2. linku, nar. v roku 1820, ona iste nemohla byť dieťaťom tohto konkrétneho páru, ale iba menovcov, príp. niekoho zo širšieho príbuzenstva...
Prvým dieťaťom bude pravdepodobne Joannes , nar. 25. 12. 1825. Potom by vekové rozpätie medzi súrodencami bolo takmer 23 rokov, čo považujem za celkom prijateľné, keď by vek nevesty v čase sobáša nebol príliš vysoký.
Avšak priezvisko matky sa nezhoduje so sobášnym záznamom.
Čistá hypotéza: Možno, že rodina matky mohla mať nejaký nezrozumiteľnejší alias, keďže zápisy sa naozaj rôznia. Iba jedno z detí - Dorothea - má pri krstnom zázname uvedené jej priezvisko zapísané v sobášnej matrike - Vaross. Avšak meno krstnej matky - Predmerecz sa vyskytuje na rovnakej pozícii napr. aj u Zofie.
Táto skutočnosť taktiež môže naznačovať, že by sa eventuálne mohlo jednať o deti toho istého manž. páru.
No spomínaný predpoklad si potvrdíte iba podrobným skúmaním dotyčných matričných stránok, príp. vypísaním všetkých členov rodu Bortlik v priebehu celých cca 30r. Môžete tak napr. zistiť, či sa narodenia niektorých detí časovo neprekrývajú.
V druhom linku, ktorý ste pripojili k téme, nie sú zachytení iba súrodenci; resp. deti Vami skúmaných manželov.
Napr. Stephanus Bortlik, nar. 03. decembra 1803 by spĺňal vek na ženícha...
Prezrela som zbežne krstnú matriku z príslušného obdobia - a našla som iba jednu Catharinu Vaross - nar. 09. 05. 1807, rodičia : Georgius Vaross a Dorothea Hesso.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443
Ale priezvisko podobné " pravdepodobnému aliasu " alebo priezvisku matky Ferencza B. ( Scherha - ani iný z tvarov) sa v tých rokoch nevyskytuje.
Skúste však nájsť úmrtné záznamy Stephanusa Bortlika a jeho manželky Cathariny, mali by ste sa dozvedieť ( aspoň ) približný vek a možno aj skutočné priezvisko Cathariny za slobodna.
Priezvisko nevesty v sobášnom zázname, ktorý ste poskytli k dispozícii, je - ak správne čítam - Vaross.
Obaja snúbenci sú slobodní :
H (onestus) Juv (enis) - počestný mládenec
cum H (onesta) Virg (ine) - s počestnou pannou
Keby bola nevesta už vdovou, skratka by mala tvar - Vid (ua) .
Táto svadba sa konala dňa 07. februára 1825.
Ak ste považovali za najstaršieho súrodenca Evu z Vášho 2. linku, nar. v roku 1820, ona iste nemohla byť dieťaťom tohto konkrétneho páru, ale iba menovcov, príp. niekoho zo širšieho príbuzenstva...
Prvým dieťaťom bude pravdepodobne Joannes , nar. 25. 12. 1825. Potom by vekové rozpätie medzi súrodencami bolo takmer 23 rokov, čo považujem za celkom prijateľné, keď by vek nevesty v čase sobáša nebol príliš vysoký.
Avšak priezvisko matky sa nezhoduje so sobášnym záznamom.
Čistá hypotéza: Možno, že rodina matky mohla mať nejaký nezrozumiteľnejší alias, keďže zápisy sa naozaj rôznia. Iba jedno z detí - Dorothea - má pri krstnom zázname uvedené jej priezvisko zapísané v sobášnej matrike - Vaross. Avšak meno krstnej matky - Predmerecz sa vyskytuje na rovnakej pozícii napr. aj u Zofie.
Táto skutočnosť taktiež môže naznačovať, že by sa eventuálne mohlo jednať o deti toho istého manž. páru.
No spomínaný predpoklad si potvrdíte iba podrobným skúmaním dotyčných matričných stránok, príp. vypísaním všetkých členov rodu Bortlik v priebehu celých cca 30r. Môžete tak napr. zistiť, či sa narodenia niektorých detí časovo neprekrývajú.
V druhom linku, ktorý ste pripojili k téme, nie sú zachytení iba súrodenci; resp. deti Vami skúmaných manželov.
Napr. Stephanus Bortlik, nar. 03. decembra 1803 by spĺňal vek na ženícha...
Prezrela som zbežne krstnú matriku z príslušného obdobia - a našla som iba jednu Catharinu Vaross - nar. 09. 05. 1807, rodičia : Georgius Vaross a Dorothea Hesso.
Ale priezvisko podobné " pravdepodobnému aliasu " alebo priezvisku matky Ferencza B. ( Scherha - ani iný z tvarov) sa v tých rokoch nevyskytuje.
Skúste však nájsť úmrtné záznamy Stephanusa Bortlika a jeho manželky Cathariny, mali by ste sa dozvedieť ( aspoň ) približný vek a možno aj skutočné priezvisko Cathariny za slobodna.
-
- Aktívny člen
- Dátum registrácie: 01 Sep 2020, 22:02
- Predkovia z oblasti: Okres Bytča
Tak po dlhsej odmlke sa vraciam k tejto teme a dufam, ze mi niekto z vas dokaze poradit.
Nasiel som umrtie katariny varosovej, vdove po stephanusovi bortlikovi, treti zapis odvrchu Bohuzial ked som vyhladaval jej narodenie tak som si vsimol, ze su dve katariny a nie jedna https://www.familysearch.org/search/rec ... ategory=on
Nasiel som aj umrtie stephanusa, treti zapis odvrchu, na kraji ma aj nejaku poznamku. Neviete niekto co sa tam pise? Moja otazka je, daju sa nejako zistit ich narodenie? Ze o koho islo?
Dakujem
Nasiel som umrtie katariny varosovej, vdove po stephanusovi bortlikovi, treti zapis odvrchu Bohuzial ked som vyhladaval jej narodenie tak som si vsimol, ze su dve katariny a nie jedna https://www.familysearch.org/search/rec ... ategory=on
Nasiel som aj umrtie stephanusa, treti zapis odvrchu, na kraji ma aj nejaku poznamku. Neviete niekto co sa tam pise? Moja otazka je, daju sa nejako zistit ich narodenie? Ze o koho islo?
Dakujem
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Dobrý deň,
keď v matrike sobášených nie sú uvedení rodičia mladomanželov, musíte odrátať 15 rokov od roku sobáša a hľadať možných kandidátov na Vašich predkov. V tomto prípade by sme teda začali v roku 1810 a pokračovali hlbšie do minulosti. Mladí ľudia spravidla uzavreli manželstvo vo veku medzi 15-30 rokov, tzn. očakával by som, že obaja sa narodili v rozmedzí rokov 1795 - 1810.
Pre Štefana Bortlíka som našiel jediného kandidáta, pokrsteného dňa 3.12.1803 ako syna Štefana Bortlíka a Márie Srfničkovej:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AKH7P-PLH
Pre Katarínu Varošovú pripadali do úvahy dve kandidátky:
dcéra Štefana nar. v auguste 1807 https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AKH7P-B76
dcéra Juraja nar. v máji 1807 https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AKH7R-HQQ
Môj ďalší postup bol nasledovný: pozrel som podľa indexov, či po roku 1825 žilo v obci viacero manželských párov, ktoré by mali deti, a ktoré by mali ako mamu Katarínu Varošovú. Ak by tomu tak bolo, potom to znamená, že obe sa dožili dospelosti a mali deti, a teda je nutné nájsť sobáš oboch z nich a zistiť, ktorá je ktorá. Našiel som síce narodenie akéhosi potomka Jána Kameniara a Kataríny Varošovej, no ich sobáš som v matrike nenašiel.
Preto som predpokladal, že jedna z dvoch Katarín Varošových mohla zomrieť ako dieťa. Deti spravidla ak boli slabšie, chorľavejšie, zomreli vo veku do 5 rokov. A skutočne v matrike nájdete úmrtie Kataríny Varošovej, dcéry Štefana ku dňu 7.5.1808:
To znamená, že Vaším predkom bola Katarína Varošová pokrstená dňa 9. mája 1807 ako dcéra Juraja Varoša a Doroty Hešovej.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský