Dobrý den,
teprve ze zveřejněných sčítacích hárků jsem zjistila, že moje prababička Klaudia Šatkovská (i její matka Barbara Nováková) pochází z Polska. Jelikož teď musím tímto směrem rozšířit své pátrání, potřebovala bych poradit, zda jsem správně identifikovala místo, kde se narodily. Přečetla jsem, Velká Virchovňa, Mušina a podle Google Maps identifikovala jako nejpodobnější místo - Wierchomla Wielka a Muzsyna. Další dotaz mám k tomu, že uvádí slovenskou národnost. Jsou dvě možnosti - byli to původně Slováci žijící nějaký čas v Polsku, nebo již přijali slovenskou národnost (žili zde určitě od roku 1908).
Děkuji za názory!
https://www.slovakiana.sk/kulturne-obje ... gd6&page=1
Sčítání 1930 původ z Polska
-
- Veľmi aktívny člen
- Dátum registrácie: 23 Mar 2019, 21:05
- Predkovia z oblasti: Bojnice,Sklené,Kunešov,Nedožery-Brezany
Čítam to ako Wierchomla Wielka pri meste Muszyna(sú vzdialené pol hodinu cesty). Od miesta,kde sa sčítali je tiež blízko.
Ad dva tam sa uvádza kde boli naposledy pred sčítaním a istotne sa tam mohli narodiť
Ad dva tam sa uvádza kde boli naposledy pred sčítaním a istotne sa tam mohli narodiť
Urcite to bude Wielka Wierchomla, okres Muszyna. Inac to bola lemkovska/rusinska obec - teda polske obicanstvo, avsak rusinska narodnost.Slavíková napísal: ↑10 Jan 2022, 16:16 Dobrý den,
teprve ze zveřejněných sčítacích hárků jsem zjistila, že moje prababička Klaudia Šatkovská (i její matka Barbara Nováková) pochází z Polska. Jelikož teď musím tímto směrem rozšířit své pátrání, potřebovala bych poradit, zda jsem správně identifikovala místo, kde se narodily. Přečetla jsem, Velká Virchovňa, Mušina a podle Google Maps identifikovala jako nejpodobnější místo - Wierchomla Wielka a Muzsyna. Další dotaz mám k tomu, že uvádí slovenskou národnost. Jsou dvě možnosti - byli to původně Slováci žijící nějaký čas v Polsku, nebo již přijali slovenskou národnost (žili zde určitě od roku 1908).
Děkuji za názory!
https://www.slovakiana.sk/kulturne-obje ... gd6&page=1
Odtial cca okolo 1920 prislo do Ceskoslovenska viacero rodin - aj moj praded Džubinský/Dziubinski/Дзюбинський. Prisli zrejme kvoli pode - vtedy akurat sa konala reforma pody.
Matriky z Wierchomle sa zachovali prakticky vsetky zacinajuc od 1784 (aj ked existovali zrejme skor). Mam pomerne dobre preskumany t.zv. Muszynsky klucz, kam patrila aj Wierchomla.
Moji (a dalsie minimalne 2 rodiny) sa usadlili pri Chmenianskej Novej Vsi.