Horváth Trstené pri Hornáde (Abaúj-nádazsd)

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
robert931
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 28 Nov 2023, 11:36

Dobrý deň. Poprosím vás o pomoc. Neviem sa posunúť ďalej. Dopátral som sa po prastarého otca po mužskej líniis dátumom narodenia pred rokom 1895. Rád by som sa dostal ďalej ale nedarí sa mi. Familisearch som už skúšal všeliak. Rád by šomral dopátral ďalej po rodičoch prastarého otca.
Zistené údaje:

József Horváth
Narodený: 4.3.1880 (podľa sčítacieho hárku 1930) na náhrobnom kameni je uvedený rok narodenia 1881
Rodná obec: Abaúj nádas (pravdepodobne Trstené pri Hornáde momentálne)
Od roku 1895 sa prisťahoval do Krásnohorského podhradia
Vierovyznanie rímsko katolícke
Dátum sobáša 19.02.1906 keď berieme do úvahy že sa sobášiť v mieste bydliska manželky tak miesto sobáša by malo byť Krásnohorská dlhá lúka ( v tom čase Várhoszúrét)

Obrázok[/img]
Prílohy
DC2ED048-BAE0-4CED-A871-F3D6D6E807A9.jpeg
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Veterán
Veterán
Príspevky: 3318
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Bydlisko: Prešov

Dobrý deň,
škoda, že ste namiesto fotky nepridali link, ľahšie by sa s týmito údajmi pracovalo... Dátumy narodenia a sobáša v sčítaní z r. 1930 bývali zriedkakedy úplne presné, takže sa na ne nemôžete spoliehať. Pozrel som zbežne index matriky v Trstenom nad Hornádom, kde sa však priezvisko Horváth po roku 1850 nespomína. Ak tam Vaši predkovia žili, potom mohlo dôjsť napr. k chybe pri indexácii.
Podľa sčítacieho hárku došlo k svadbe Vašich predkov v r. 1906, pričom Mária Horváthová sa prisťahovala do Krásnohorského Podhradia (?) už v r. 1903. Preto si myslím, že sobáš sa konal v Krásnohorskom Podhradí. Na Vašom mieste by som kontaktoval Štátny archív v Rožňave a požiadal ich o vydanie kópie matričného zápisu sobáša Jozefa a Márie Horváthových. V matričnom zápise bude uvedené presné miesto narodenia ženícha i nevesty, presné dátumy ich narodenia, ako aj mená rodičov oboch ich manželov. Pozor, ak budete žiadať sobášny list, potom dostanete úradnú listinu, kde nebudú všetky tieto údaje zapísané. V žiadosti im zdôraznite, že údaje z matriky potrebujete ku genealogickému výskumu, nech Vám vystavia buď fotokópiu záznamu, resp. výpis na genealogické účely. S týmto dokumentom by ste sa mali poľahky vedieť posunúť ďalej vo výskume.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
robert931
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 28 Nov 2023, 11:36

Pán Zakarovský ďakujem vám veľmi pekne za radu. Určite sa obrátim na archív v Rožňave.

S pozdravom Róbert Horváth
Používateľov profilový obrázok
obi
Veterán
Veterán
Príspevky: 637
Dátum registrácie: 17 Feb 2017, 18:58
Predkovia z oblasti: Obenau,Stouy,Rakúsko,Maďarsko,Slovensko

Zdravím,
U Jozefa Horváta čítam miesto narodenia - Abaújnádaska v Maďarsku, mala by to byť Tornanádaska matriky RK sú v Bódvaszilas.
József Horváth záznam č. 8, narodenie v Nádaska = https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... &cat=34911

https://archives.hungaricana.hu/en/urbe ... AwZGFKKSJ9

s pozdravom
Obi
robert931
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 28 Nov 2023, 11:36

Obi ďakujem veľmi pekne. To som musel urobiť chybu pri preklade miesta narodenia. Pri zadaní názvu Abaújnádska mi vyhodilo Trstené pri Hornáde. Ale pravdepodobne to bude Tornanádaska.
Zajtra sa chystám do archívu v Rožňave tak uvidím čo nájdem

Ďakujem s pozdravom Róbert Horváth
Napísať odpoveď