Michal Ďurkovič

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
Jakub Smutný
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 03 Dec 2022, 10:08

Dobrý deň, potreboval by som pomôcť s prekladom dvoch textov, týkajúcich sa Michala Ďurkoviča.

linky: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... &cat=64527 - druhá strana
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... &cat=64527 - druhá strana od való az is hogy?

Ďakujem za odpoveď
korusun
Člen
Člen
Dátum registrácie: 23 Jan 2024, 21:16

Na prvom odkaze je väčšina textu v nemčine okrem posledných riadkov, ktoré sú v maďarčine. Môžem preložiť len maďarskú časť, pretože nemecky neviem:
Ezen másolatot a maga valoságos eredetivel egyenlönek lenni elesmérem és bizonyitom. Baján Januar 21dikén 836. Turay János hites Aljegyzö
Uznávam a potvrdzujem, že táto kópia je totožná s originálom dokumentu.
Baja, 21. januára 1836. János Turay vicenotár

Pokiaľ ide o druhý odkaz, ako som pochopil, potrebovali ste len časť o Mihályovi.

Való az is, hogy 1802ik esztendöben Gyurkovics Mihál nevü testvér öccsét, kire mint egyébként szülök, és pártfogó nélkül szükölködö árvára ö viselt különös atyai gondot, és a ki most is Ö Felségét nemes elsö székely gyalog ezredében mint Fötiszt, jelesen mint fö strázsamester szolgálja; - Ö adta akkoriban kadet katonának ámidön is nemes Herczeg Csaturinszky regementjébe assentáltatott.

približný preklad ~

Je tiež pravda, že on [Gergely Gyurkovics] v roku 1802 dal svojho mladšieho brata Mihálya Gyurkovicsa ako kadeta, ktorý bol prijatý do pluku váženého kniežaťa Csaturinszkého. On [Gergely] sa otcovsky staral o Mihálya, ktorý bol sirotou v núdzi bez rodičov a patrónov, a on [Mihály] v súčasnosti slúži Jeho Veličenstvu v 1. pešom pluku Székely ako dôstojník v hodnosti főstrázsamester [rovná sa majorovi, v nemčine Oberstwachtmeister].

Neviem, ktorý to bol pluk Csaturinszky, možno skomolené Czartoryski? (Peší pluk č. 9? Nie som si istý). Ale tohto Mihálya Gyurkovicsa by ste pravdepodobne našli aj v rakúskych vojenských záznamoch, tie sú aj na familysearch (https://www.familysearch.org/search/cat ... d%3A344634 )

môžete si tiež pozrieť rakúske vojenské almanachy https://library.hungaricana.hu/hu/colle ... hematismus
Jakub Smutný
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 03 Dec 2022, 10:08

Ďakujem, ale tento Mihály Gyurkovics pravdepodobne nebude ten mnou hľadaný. Mnou hľadaný mal v roku 1802 už ženu a syna a pracoval pravdepodobne ako posol (postilion) v Modrom Kameni. Nevedeli by ste mi poradiť, kde by som ho mohol hľadať? Podľa záznamu o sobáši (1796) pochádzal z Lučenca. Tam som nenašiel žiadnych katolíckych Ďurkovičovcov, našiel som iba zmienku, že Lőrinc, syn zakladateľa rodu Gyurikovics - Ruzsinszky de Rosalehota tu pôsobil, ale nijako sa mi ich nepodarilo prepojiť.

Ďakujem za odpoveď, s pozdravom Jakub Smutný
Napísať odpoveď