Hľadám rodičov manželov Jackuliakovcov

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
faith477
Dátum registrácie: 21 Júl 2024, 16:27
Predkovia z oblasti: Nemčok, Jackuliak, Mlich, Maruniak

Ahojte, vedel by mi niekto poradiť ako mám nájsť dátum a miesto narodenia rodičov Jozefa Jackuliaka a Anny Jackuliakovej rod. Jackuliakovej?
Všetko čo viem je, že Jozef Jackuliak sa narodil 17.10. alebo 13.7. v roku 1902 v Málinci ( alebo Ipeľský a Dobrý potok) býval v Poliankach (Látky)
Jeho žena Anna Jackuliaková sa narodila 4.12. 1905 v Poliankach alebo v Sekcii tiež Látky kde aj bývala. Svadbu mali 10.5. 1926 v Lome nad Rimavicou. To bolo v ich sobášnom liste. Boli tam aj mená ich rodičov Jozef Jackuliak mal otca Andreja Jackuliaka a mamu Máriu Jackuliakovú rod. Kocúrovú a Anna Jackuliaková mala otca Martina (podľa rodiny Ondreja) Jackuliaka a mamu Máriu(podľa rodiny Katarínu) Jackuliakovú rod. Chromekovú, ale nič viac neviem. Ani kde sa narodili alebo kedy, lebo na Sobášnom liste to vraj nebolo uvedené. Na internete neviem nájsť ani cirkevné matriky z tých dedín a neviem kde ich mám nájsť. Ani v archíve som nevedela nájsť rodnú matriku ich detí. Nejaké rady prosím?
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Vitajte, pre Vás tiež platí to, čo predchvíľou pre kolegyňu - čítajte článok https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/.
Málinec napr. https://matriky.genedict.net/matriky/?s ... Eada%C5%A5
Máte sobášny list, hľadajte najskôr záznamy o narodení oboch (v zmysle spomínaného článku).
faith477

Ďakujem za rýchlu odpoveď, dúfam že to už nájdem, ale myslíte že by mohlo nejako pomôcť keď som sa od rodiny dozvedela kde zomreli a v ktorom roku? Je na Úmrtnom liste niečo čo ešte neviem čo by mi mohlo pomôcť ďalej v pátraní?
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

faith477 napísal: 22 Júl 2024, 13:40 .... Je na Úmrtnom liste niečo čo ešte neviem čo by mi mohlo pomôcť ďalej v pátraní?
Môže a nemusí byť.
faith477

Ďakujem teda, hádam nájdem čo hľadám
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Dobrý deň,
:idea: prosím Vás pekne, nabudúce aspoň s nejakými odsekmi, lebo ten text máte zliaty do jednej hrče a navyše obsahuje veľa údajov.

"Ipeľský a Dobrý potok", "Sekcia" - keď to takto napíšete, kto sa má v tom vyznať, keď nepozná tú oblasť? Nabudúce napíšte aspoň okres.
faith477 napísal: 22 Júl 2024, 12:11 Na internete neviem nájsť ani cirkevné matriky z tých dedín a neviem kde ich mám nájsť.
Vždy udávajte aj vierovyznanie predkov, pokiaľ je Vám známe, lebo je to dôležitý údaj. Prelistujte si aj rímskokatolícku matriku Šoltýska. Viac neprezradím, lebo Vás nechcem obrať o radosť z dohľadania údajov.
faith477 napísal: 22 Júl 2024, 12:11 ...mená ich rodičov Jozef Jackuliak mal otca Andreja Jackuliaka a mamu Máriu Jackuliakovú rod. Kocúrovú...ale nič viac neviem. Ani kde sa narodili alebo kedy, lebo na Sobášnom liste to vraj nebolo uvedené.
Nakoľko ste tu nová kolegyňa, možno by ste sa trápili s dohľadaním sobáša Jozefových rodičov, ktorého záznam sa nachádza v rk matrike Lom nad Rimavicou.

Záznam 28. , vpravo https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443

Ak neviete záznam prečítať, alebo preložiť, založte novú tému v subfóre "Čítanie starých dokumentov".
faith477

Ďakujem za rady, nabudúce to napíšem lepšie ☺️
faith477

milestone napísal: 23 Júl 2024, 03:41 Dobrý deň,
:idea: prosím Vás pekne, nabudúce aspoň s nejakými odsekmi, lebo ten text máte zliaty do jednej hrče a navyše obsahuje veľa údajov.

"Ipeľský a Dobrý potok", "Sekcia" - keď to takto napíšete, kto sa má v tom vyznať, keď nepozná tú oblasť? Nabudúce napíšte aspoň okres.
faith477 napísal: 22 Júl 2024, 12:11 Na internete neviem nájsť ani cirkevné matriky z tých dedín a neviem kde ich mám nájsť.
Vždy udávajte aj vierovyznanie predkov, pokiaľ je Vám známe, lebo je to dôležitý údaj. Prelistujte si aj rímskokatolícku matriku Šoltýska. Viac neprezradím, lebo Vás nechcem obrať o radosť z dohľadania údajov.
faith477 napísal: 22 Júl 2024, 12:11 ...mená ich rodičov Jozef Jackuliak mal otca Andreja Jackuliaka a mamu Máriu Jackuliakovú rod. Kocúrovú...ale nič viac neviem. Ani kde sa narodili alebo kedy, lebo na Sobášnom liste to vraj nebolo uvedené.
Nakoľko ste tu nová kolegyňa, možno by ste sa trápili s dohľadaním sobáša Jozefových rodičov, ktorého záznam sa nachádza v rk matrike Lom nad Rimavicou.

Záznam 28. , vpravo https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443

Ak neviete záznam prečítať, alebo preložiť, založte novú tému v subfóre "Čítanie starých dokumentov".

Zdravím znova, ako ste našli svadbu Jozefových rodičov, čisto dedukciou? Hľadali ste v dedinách v okolí a potom len približný rok kedy mohli mať svadbu? Našla by som tak aj Anniných rodičov?

A áno všetci sú rímskokatolíckeho vyznania, ale v matrike Šoltýska neviem nájsť tie roky narodení 1905 a 1902, videla som len staršie. Možno to len zle hľadám, ako by som ich mala nájsť?
Hľadala som na Family Search v matrike Brezničky okr. Poltár aj v Detvianskej Hute pod ktorú by mali byť Látky a nič.
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

faith477 napísal: 23 Júl 2024, 14:39 Zdravím znova, ako ste našli svadbu Jozefových rodičov, čisto dedukciou? Hľadali ste v dedinách v okolí a potom len približný rok kedy mohli mať svadbu? Našla by som tak aj Anniných rodičov?
Dobrý deň,
nie je to len o dedukcii, to by sme všetci mali veľmi jednoduché. :)

Sobáš (uzatvorenie manželstva) hľadám tak, že si podľa menných indexov na FS nájdem najstaršie narodené dieťaťa konkrétneho manželského páru. Pred rokom jeho narodenia potom hľadám sobáš rodičov. Ten zvykol byť vo farnosti, z ktorej pochádzala nevesta. Pri vdovách a slobodných matkách to v takej istej miere neplatilo.

Pomôžete si aj tým, že zároveň hľadáte narodenie otca a aj matky dieťaťa. Vždy sa dopracujete k nejakým rokom narodení a názvom farností, teda za predpokladu, že matrika má aj menné indexy.

Na FS si kliknite na "Vyhľadávať", potom klik na "Záznamy". Vypíšte si meno, priezvisko hľadanej osoby, "Miesto" - kľudne aj v rámci okresu, približné roky narodenia, atď.

Majte na zreteli, že hlavne priezvisko musí byť a v maďarskom tvare, nie v dnešnom slovenskom. Používajte aj zástupný znak hviezdičku (*) hocikde v priezvisku, zobrazí sa Vám viac výsledkov.
faith477 napísal: 23 Júl 2024, 14:39 ...v matrike Šoltýska neviem nájsť tie roky narodení 1905 a 1902, videla som len staršie. Možno to len zle hľadám, ako by som ich mala nájsť?
V rk farnosti Šoltýska si môžete dohľadať Jozefových súrodencov. Zatiaľ viem o dvoch, ale ostatok je na Vás. ;)

Všetky cirkevné matriky sú ohraničené konkrétnymi rokmi, v ktorých môžete bádať. To isté platí aj pre rk farnosť Šoltýska, "Matriky: narodení: 1809-1895" https://matriky.genedict.net/matriky/?s ... Eada%C5%A5 , https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library , detto.

Civilné (občianske) matričné záznamy narodení z rokov 1902 a 1905, tak to si vyžaduje osobnú návštevu príslušného štátneho archívu.
Pod pôsobnosť Štátneho archívu v Banskej Bystrici, pracovisko Archív Lučenec spadajú okresy Lučenec a Poltár.
Kontaktujte ŠA a vopred sa informujte tu. https://www.minv.sk/?archivlucenec
faith477

milestone napísal: 23 Júl 2024, 18:16
faith477 napísal: 23 Júl 2024, 14:39 Zdravím znova, ako ste našli svadbu Jozefových rodičov, čisto dedukciou? Hľadali ste v dedinách v okolí a potom len približný rok kedy mohli mať svadbu? Našla by som tak aj Anniných rodičov?
Dobrý deň,
nie je to len o dedukcii, to by sme všetci mali veľmi jednoduché. :)

Sobáš (uzatvorenie manželstva) hľadám tak, že si podľa menných indexov na FS nájdem najstaršie narodené dieťaťa konkrétneho manželského páru. Pred rokom jeho narodenia potom hľadám sobáš rodičov. Ten zvykol byť vo farnosti, z ktorej pochádzala nevesta. Pri vdovách a slobodných matkách to v takej istej miere neplatilo.

Pomôžete si aj tým, že zároveň hľadáte narodenie otca a aj matky dieťaťa. Vždy sa dopracujete k nejakým rokom narodení a názvom farností, teda za predpokladu, že matrika má aj menné indexy.

Na FS si kliknite na "Vyhľadávať", potom klik na "Záznamy". Vypíšte si meno, priezvisko hľadanej osoby, "Miesto" - kľudne aj v rámci okresu, približné roky narodenia, atď.

Majte na zreteli, že hlavne priezvisko musí byť a v maďarskom tvare, nie v dnešnom slovenskom. Používajte aj zástupný znak hviezdičku (*) hocikde v priezvisku, zobrazí sa Vám viac výsledkov.
faith477 napísal: 23 Júl 2024, 14:39 ...v matrike Šoltýska neviem nájsť tie roky narodení 1905 a 1902, videla som len staršie. Možno to len zle hľadám, ako by som ich mala nájsť?
V rk farnosti Šoltýska si môžete dohľadať Jozefových súrodencov. Zatiaľ viem o dvoch, ale ostatok je na Vás. ;)

Všetky cirkevné matriky sú ohraničené konkrétnymi rokmi, v ktorých môžete bádať. To isté platí aj pre rk farnosť Šoltýska, "Matriky: narodení: 1809-1895" https://matriky.genedict.net/matriky/?s ... Eada%C5%A5 , https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library , detto.

Civilné (občianske) matričné záznamy narodení z rokov 1902 a 1905, tak to si vyžaduje osobnú návštevu príslušného štátneho archívu.
Pod pôsobnosť Štátneho archívu v Banskej Bystrici, pracovisko Archív Lučenec spadajú okresy Lučenec a Poltár.
Kontaktujte ŠA a vopred sa informujte tu. https://www.minv.sk/?archivlucenec
Vážne ďakujem, skúsim ďalej hľadať podľa vašich tipov, ak si nebudem vedieť dať rady zas napíšem, ale snáď budem vedieť pokračovať
Napísať odpoveď