Nezvestný občan vyhlásený za mŕtveho

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

V dedičskom konaní z roku 1969 je napísané, že XY bol narodený v r. 1862 a rozhodnutím Okresného súdu v Žiline bol nezvestný XY vyhlásený za mŕtveho v r. 1969.
Mám len nezaručenú informáciu, že jeho nezvestnosť mala byť ohlásená okolo r. 1940. Chcela by som sa dopátrať ku konkrétnemu ohláseniu nezvestnosti, prípadne, kto vydal rozkaz/príkaz na pátranie a kedy bolo pátranie odvolané. Jedine, čo ma napadlo je bývalá žandárska stanica v danom meste.
Prosím vás, máte niekto podobnú skúsenosť, kde začať? Vopred ďakujem za odpoveď!
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Neviem, ako je to s ohlasenim nezvestnosti, ale viem, ako je to so sudnymi spismi o vyhlaseni za mrtveho z toho obdobia (teda aspon pokial ide o krajsky sud v Trencine, vtedajsia sedria). Tiez mam v rodokmeni osobu, ktora bola v 40-tych rokoch vyhlasena za mrtvu (sice k r. 1921, ale nevadi). Ked som chcel prezriet v archive tieto pisomnosti krajskeho sudu (mal som konkretne cislo spisu a datum, uvedene v poznamke matriky), zistil som, ze prave tento subor pisomnosti (o vyhlaseniach za mrtvych) bol zniceny ruskou armadou pri prechode frontu. Ergo, kto by chcel taketo nieco zistovat v archivaliach Trencianskej sedrie (krajskeho sudu), tak ma smolu. Ci sa tak udialo aj so spismi okresneho sudu v Ziline, netusim, ale necudoval by som sa, keby ste tiez nic nenasli. Oni Rusi dobre vedeli, co robia... Vacsinou islo totiz o ucastnikov I. svetovej vojny, ktori padli do ruskeho zajatia.
milestone
Veterán
Veterán

Duros, ďakujem Vám za odpoveď! Ja neviem, ale on mal v čase okolo r. 1940, kedy bola ohlásená jeho nezvestnosť vyše 70 rokov. Tak toto bude prípad asi z iného súdka. Skúsim na začiatok archív OS v Žiline. :)
Dari
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan

Aj ja som pátrala po nezvestnom predkovi. Podarilo sa mi zistiť, že za mŕtveho ho vyhlásil súd - v mojom prípade sedria Nitra. Na rozdiel od duroša, ja som spis našla a z neho zistila kto a prečo podal žiadosť na súd, akú mal rodinu (manželka, deti, ako aj dátumy ich narodení), bol tam aj sobášny list, ale aj kedy bol naposledy s rodinou, svedecké výpovede a samozrejme vyhlásenie za mŕtveho. Bolo to v roku 1924.

Preto Vám odporúčam hľadať na príslušnom súde podľa miesta jeho vtedajšieho bydliska.

Skúšala by som však hľadať aj na príslušnom obecnom úrade, kde by mohli mať nejaký zápis, ak viedli kroniku. Niektorí kronikári zapisovali aj takéto udalosti.
milestone
Veterán
Veterán

Dari,
aj Vám ďakujem za Vašu odpoveď. Ak by som našla v archíve aj len polovicu takých údajov, ako uvadzáte Vy, tak by som bola veeeľmi šťastná. :D
Dari
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan

Nezúfajte, aj mne to trvalo dlho. Archívy som stále otravovala a to aj opakovane. Pritom som sa nevzdávala a písala aj do vojenských archívov. Ale výsledok bol pre mňa radostný.
Napísať odpoveď