Hľadám sobáš môjho predka v Pruskom

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 18 Okt 2012, 00:28
Predkovia z oblasti: Lanči, Lancsin z Pruského a okolia, Andraščík a Ondko zo Sabinova a okolia, Veľké Uherce

Zdravím Vás,

trápim sa už nejaký čas s nájdením sobáša Joannesa Lancsina a Anny Pagacs v matrike Pruské. Potreboval by som sa dostať k rodičom Jána a zároveň sa posunúť ďalej v bádaní. Ich deti sa narodili v obci Podvažie (Podvász), čo je dnes časť Pruského. Sobáš mohol byť samozrejme aj v inej obci, ale keď predpokladám, že Anna nemala pri prvom dieťati menej ako 16r a viac ako 40, tak sa mohla narodiť niekedy od 1820-1860. No a v Pruskom sa ich v tom období narodilo neúrekom...takže by to mohla byť aj jedna z nich....

Anna Lancsin, 13 Apr 1836, Pruske - Podvasz
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n264983679

Maria Lancsy, 22 Sep 1838, Pruske - Podvasz

Joan Lancsin , 29 Sep 1841, Pruske - Podvasz

Ak by náhodou niekoho niečo napadlo, vopred ďakujem za pomoc... :)
navi
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 24 Dec 2012, 08:31

V tom období som našiel v Matrike narodených farnosti Pruské 2x Joanesa Lancsina .
Jeden bol z Pruského a druhý z Tuchyne
Podľa matriky sobášov farnosti Pruské Joanes Lancsin z Tuchyne sa ženil 13.1.1830 ( page 610 ) a bral si Cathaarinu Turcsek. Ten to teda asi nebude.

Joanesa Lancsin z Pruského som v matrike sobášov farnosti Pruské v tom období nenašiel. Je možne že hľadaný sobáš nebol v Pruskom. Treba možno skúsiť prehľadať matriku sobášov v okolitých farnostiach napr. Ilava. To je najbližšie k Podvažiu.
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen
Predkovia z oblasti: Lanči, Lancsin z Pruského a okolia, Andraščík a Ondko zo Sabinova a okolia, Veľké Uherce

Dakujem za odpoved a aj informacie. Tiez ma napadla Ilava, ale moc som tomu neveril... Ale prave tam som ten sobas nasiel v roku 1835 :o)

Hned mam lepsiu naladu.. Tak este raz vdaka
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen

Zdravim Vas tu vospolok,

mal by som este jednu "fakticku" :)

Na zaciatku riadku pod nazvom - mesiac november, je poznamka "Ex Szedmerocz".

Znamena to, ze zenich bol z obce Sedmerovec a uz nieje?

Dakujem Vam za pomoc.
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen

este obrazok
Prílohy
Lanci_print_1.jpg
Lanci_print_1.jpg (158.96 KiB) 4757 zobrazení
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Podľa mňa chcel kňaz napísať, že manžel pochádza zo Sedmeroviec, avšak na to zabudol, a tak tú poznámku neskôr vložil do prázdneho miesta.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Len opravím, gramaticky správne je "zo Sedmerovca", nie zo Sedmeroviec.
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen

patricius95: dakujem pekne za odpoved :)
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen

Zdravím Vás,
keďže ste mi tu už pár krát poradili, obraciam sa na Vás opäť, veď nádej umiera posledná. :) Ako som už písal vyššie môj predok Juraj Lancsin sa 7.11.1808 oženil so Zuzanou Liko v Ilave.

Ďalej som zistil, že Juraj v Ilave aj zomrel 3.11.1845 vo veku 72 rokov. Dá sa teda vypočítať približný rok narodenia 1772-1773.
Zo svadobnej matriky sa ešte dá zistiť, že pochádza z obce Sedmerovec, ale bohužial tam nie je napísané meno jeho otca, čím sa pátranie komplikuje....

Krsty 1739-1854 zo Sedmerovca sú v nezverejnenej matrike Bolešova (1922402) , a preto som v nádeji navštívil ŠA v Bytči. Bohužiaľ som tam našiel rôznych Lancsinovcov ale Juraja nie.

Z doterajšieho pátrania som zistil, že otcovia by mohli byť dvaja kandidáti, Lancsin Ondrej alebo Ján, ale dôkaz sa mi zatiaľ nepodarilo nájsť.....

1_Lancsin Andreas, *1735, +1802-67r,Sedmerovec
Deti:
Lancsin Joannes, *26.08.1763, Sedmerovec
Lancsin Anna, *1766
Lancsin Georgius *__.__.1773, ??????
Lancsin Eva, *18.02.1776, Sedmerovec
Lancsin Andreas, *1778, +1790, 12r., Sedmerovec
Lancsin Josephus, *29 .05.1783, Sedmerovec

2_Lancsin Joannes, *1755, ??, +1831,vdovec-76r., Sedmerovce
Deti:
Lancsin Georgius *__.__.1773, ??????
Lancsin Joannes, *1787, Sedmerovec
Lancsin Stephanus, 1790, Sedmerovec
Lancsin Joannes, *1797-1800, Sedmerovec
Lancsinova Susanna, *1801, Sedmerovec

Zaujímavé je aj to, že sa mi v Sedmerovci nepodarilo nájsť narodenia ani Andreasa (1735), Joannesa (1755) a dokonca ani najstarsieho Adamusa (1727). Pritom vsetci zomreli v Sedmerovci.... Má niekto nejaký nápad?
Vopred Vám ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
na Vašom mieste by som sa pokúsil nájsť úmrtie druhého Juraja Lancsina - ak umrel v detstve, meno jeho otca tam môže byť spomenuté. Ak však v detstve nezomrel, zameral by som sa na nájdenie jeho sobáša v Sedmerovci a hľadal by som súvislosť medzi krstnými rodičmi a sobášnymi svedkami oboch Jurajov.
K Vašej druhej otázke, kde hľadať narodenie najstarších Lancsinovcov môžem momentálne poskytnúť len klasickú všeobecnú radu: treba pozrieť zápisy z katolíckej i evanjelickej matriky a ak to nepomôže, potom treba skúsiť prehľadať okolité matriky. Pri narodení niektorého z detí mohla byť rodina na návšteve a keď dieťa prišlo na svet, okamžite ho tam nechali pokrstiť.
Prajem veľa šťastia!
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Napísať odpoveď