Potocký z Hertníka

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
franzuzka
Dátum registrácie: 07 Aug 2014, 18:38
Predkovia z oblasti: Abaújtorna: Sokoľany, Haniska, Bočiar, Valaliky, Geča, Čaňa, Poľov, Malá Ida

Zdravím:)

dlhšie som mala problém zaradiť pôvod jedného zo svojich predkov, až som pri jednom jeho sobáši objavila záznam že pochádzal od Bardejova z Hertníka (maď. Hertnek).

Mám však smolu v tom, že film z príslušnej farnosti zaŕňa len obdobie 1856-1897 https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
a ja by som potrebovala nájsť jeho narodenie okolo roku 1837

Možno pri troche štastia sa tu nájde nejaký bádateľ z okolia Bardejova a bude mi vedieť potvrdiť, či to je definitívne nemožné sa pohnúť ďalej, alebo poradiť iný zdroj (možno cirkevný archív?) pre staršie ročníky.

Ďakujem :)
Zuzka
andrej58
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Nov 2012, 10:03
Predkovia z oblasti: Orava,Marmárosziget

podľa Sarmányovej : Cirkevné matriky na Slovensku zo 16.-19.storočia
je
Hertník okr. Bardejov
r.-kat. farský obvod: Hertník, Bartošovce
Matriky : n.1864-1895
s.1856-1897
z. 1859-1896
gr.-katolíci patrili pod Geraltov okr.Prešov
n.s.z. 1800-1895

ev. a v. farský úrad - slovenský
Farský obvod...Hertník...
n. 1703-1844, 1860-1895
s. 1707-1830, 1860-1895
z. 1755-1850, 1860-1895

n- narodený, s-sobáše, z- zomrelý

Ak rímsko-katolíci nemali farnosť v tom období treba zistiť (najbližšia dedina) či nepatrili pod túto farnosť. Možnože mohli by byť nejaké zápisy u evanielickej cirkvi ale toto obdobie tiež chýba. Jediné čo Vám asi teda ostáva osloviť cirkevný archív či sa v ňom nenachádza opis matrík (opisy matrík sa robili asi od r.1820)...
aspoň takto by som to skúsil ja
prajem veľa šťastia
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

RK patrili pred zriadenim farnosti do farnosti Osikov.
andrej58
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Nov 2012, 10:03
Predkovia z oblasti: Orava,Marmárosziget

len doplním podľa vyššie uvedenej publikácie
Osikov okr. Bardejov
r.-k.matriky
n.s.z 1745-1895
potom sú samostatne vedené matriky pre Fričkovce a Vaniškovce od r. 1872-1895
Napísať odpoveď