Povolanie

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Používateľov profilový obrázok
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 16 Feb 2013, 19:16

Dobrý deň, pri mojom bádaní v okresnom archíve, som našiel zápisnicu o domov. príslušnosti. Pri povolaní osoby je napísané: svajcer ???????? čo je/bolo to?, nevedeli mi poradiť ani pracovníci v archíve.
Vopred všetkým ďakujem za pomoc.
Prílohy
svajcer.jpg
svajcer.jpg (10 KiB) 1949 zobrazení
Dôležitá vec je neprestať sa pýtať :) , Prajem pekný deň, Dávid
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Je zrejme, ze je to z nemciny. V nemcine je Schweizer (okrem Svajciara) aj dojic, mliekar, ale aj kostolnik (ale toho kostolnika by som bral s rezervou).
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

dado11 napísal: Pri povolaní osoby je napísané: svajcer ???????? čo je/bolo to?
V slovenských nárečiach sa vyskytujú germanizmy. Povolanie "svajcer" je toho živým príkladom. Predpokladám, že v tom dokumente je zapísané v miestnom dialekte.

Napr. spisovateľ František Hečko vo svojom románe Červené víno opisuje prácu švajcárov.
http://slovnik.juls.savba.sk/?w=%C5%A1v ... 8&oe=utf-8#

Náplňou práce švajcára bolo starať sa o dobytok. V dnešnej dobe máme pekný všeobecný názov - pracovník v živočíšnej výrobe. :)
Napísať odpoveď