Nemanželské dieťa - predok
-
- Iniciatívny člen
- Dátum registrácie: 02 Apr 2015, 09:42
- Predkovia z oblasti: Markušovce, Sp.Štiavnik,Hôrka č.Ondrej, Vlková,Teplička,Vyšné Repaše, Novoveská Huta,Hnilčík,Hnilec
- Kontaktovať používateľa:
Ahojte, raz som u babky našla úmrtný list môjho pradedka, ktorý mal ako rodičov zapísaných Karola Schmelka, a Katarínu Kocúr.., on mal pri sobáši poznámku horár a ona horárová dcéra, jej narodenie som však nevedela dlho nájsť, pretože pri svadbe mala napísané že pochádzala z Hnilčíka ale pri narodeniach detí bolo niekde že je zo Spišskej Novej Vsi a niekde že z Novoveskej hutty, v matrikách zo žiadneho z týchto miest som však jej narodenie nenašla. Dala som to bokom a pátrala som po ostatnej rodine, až kým som náhodou v úmrtnej matrike hnilčíka nenašla úmrtie, Michala Kocúra, horára zo Spišskej Novej Vsi, manžela Márie Petruscakovej.., hladala som teda ich deti a svadbu, a zistila som, že maria bola jeho druhá manželka., a kedže sa brali v roku 1870, a predpokladané narodenie Kataríny Kocúrovej bol rok 1862, vedela som že to nebola jej biologická mamka, pátrala som viac do minulosti, a objavila som prvý sobáš Michala Kocúra , s Máriou Gurkyovou, ..., háčik však bol v tom, že mali svadbu v roku 1864, a deti v intervaloch (ziadna katarína medzi nimi nebola) 1864 - 1866-1868 - a tu Mária zomrela pri pôrode... nešlo mi do hlavy, o co tu ide, keď som si všimla, že v roku 1863 sa narodilo nemanželské dieťa Márii Petruscakovej, ( michalovej druhej manželke) tak som šla viac dozadu , keď som objavila že aj mária Gurkyová porodila v roku 1862 nemanželskú Katarínu!!!, teraz už však môžem len hádať čie to bolo dieťa, no chcem sa opýtať.., čo v takomto prípade?? považovať za jej otca Michala alebo skončiť vetvu?
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Pri tom narodeni nemanzelskeho dievcata nie je poznamka, ze bolo legitimizovane sobasom?
V uvedenom case bolo vela takych nemanzelskych deti. Bolo to sposobene tym, ze vtedajsi zakon dovoloval muzom zenit sa az po skonceni vojenskej sluzby, co bolo velmi dlho, takze casto este pred jej skoncenim zili v nemanzelskom vztahu so svojou nastavajucou a casto sa narodili zo vztahu deti, ktore nemohli byt zapisane ako legitimne.
V uvedenom case bolo vela takych nemanzelskych deti. Bolo to sposobene tym, ze vtedajsi zakon dovoloval muzom zenit sa az po skonceni vojenskej sluzby, co bolo velmi dlho, takze casto este pred jej skoncenim zili v nemanzelskom vztahu so svojou nastavajucou a casto sa narodili zo vztahu deti, ktore nemohli byt zapisane ako legitimne.
-
- Iniciatívny člen
- Dátum registrácie: 02 Apr 2015, 09:42
- Predkovia z oblasti: Markušovce, Sp.Štiavnik,Hôrka č.Ondrej, Vlková,Teplička,Vyšné Repaše, Novoveská Huta,Hnilčík,Hnilec
Dobrý deň, ďakujem za reakciu , nie je tam žiadna poznámka , avšak, všimla som si že pri mene otca - Michala bola pri sobáši poznámka metalifossor ex miles. takže baník bývalý vojak?