Dobrý deň,
vedel by mi niekto poradiť, ako mám postupovať, keď chcem nájsť údaje o padlom v 1. sv. vojne? Chcel by som zistiť, kde a kedy zomrel môj predok, pričom viem jeho meno, priezvisko, dátum narodenia a obec, z ktorej pochádzal. Skúšal som hľadať v Kriegsarchive vo Viedni, no nenašiel som tam o ňom žiadne údaje.
Kde hľadať údaje o padlom v 1. sv. vojne?
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
O padlých pravidelne vychádzali zoznamy Verlustliste http://kramerius.nkp.cz/kramerius/PShow ... o?id=23834 , tam ste skúšali hľadať? Napíšte ešte jeho rok narodenia, možno bude existovať jeho kmeňový list.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Pozrite sem: http://www.velkavojna.sk/viewpage.php?page_id=4
Mate tam aj podrobny navod, ako hladat v Krameriusovi (ked kliknete na bod 6), je tam vela linkov na cintoriny a databazy.
Mate tam aj podrobny navod, ako hladat v Krameriusovi (ked kliknete na bod 6), je tam vela linkov na cintoriny a databazy.
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
- Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan
Záleží aj od toho kde padol a či majú niekde záznam o jeho smrti.
Môžete tiež skúsiť získať dedičské konanie po ňom (na súde podľa miesta jeho posledného bydliska - ak ho ešte neskartovali).
Tiež je tu možnosť, že ho mohli vyhlásiť za mŕtveho (aj to robili súdy).
Môžete tiež skúsiť získať dedičské konanie po ňom (na súde podľa miesta jeho posledného bydliska - ak ho ešte neskartovali).
Tiež je tu možnosť, že ho mohli vyhlásiť za mŕtveho (aj to robili súdy).
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 02 Nov 2012, 10:03
- Predkovia z oblasti: Orava,Marmárosziget
v tom vyhlásení za mŕtveho môžete mať ale problém že sa nedozviete veľa, keď som hľadal v archíve toto vyhlásenie...bolo tam len uvedené že posledný list dostala manželka v r. 1915 a odvtedy sa neozval, na základe toho sa dá predpokladať že menovaný je mŕtvy.... Takže ak niekto nedoniesol domov správu že ho videl mŕtveho a nieje to uvedené v súdnom rozhodnutí...nedozviete sa viac.
Ale SKÚSIŤ to treba.
Veľa zdaru
Ale SKÚSIŤ to treba.
Veľa zdaru
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 02 Nov 2012, 10:03
- Predkovia z oblasti: Orava,Marmárosziget
musím ešte doplniť že tam môžete mať číslo pluku, ku ktorému narukovalandrej58 napísal:v tom vyhlásení za mŕtveho ....u
čo mám vyzerá to asi takto "...narukoval pri všeobecnej mobilizácii v r.1914 k bývalému pešiemu pluku číslo 15 a s tým odišiel na ruský front.....poslednú správu od neho dostala roku 1915.....od toho času nedal o sebe žiadnych správ ani v obci sa neohlásil..."
Vo Verlustliste som nenašiel nič. Rok narodenia, jeden sa narodil 1888, druhý 1898.david napísal:O padlých pravidelne vychádzali zoznamy Verlustliste http://kramerius.nkp.cz/kramerius/PShow ... o?id=23834 , tam ste skúšali hľadať? Napíšte ešte jeho rok narodenia, možno bude existovať jeho kmeňový list.
Žiaľ práve to sú roky, ktoré boli v archíve vyradené, takže kmeňový list na 99% nebude zachovaný. Okrem toho pri padlých vojakoch sa nie vždy do tých listov dostali údaje kde padli.marek11 napísal:Vo Verlustliste som nenašiel nič. Rok narodenia, jeden sa narodil 1888, druhý 1898.
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
- Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan
Netreba sa vzdávať a treba stále skúšať kde sa dá. Aj v archívoch. Ja som do dnešného dňa vďačná neznámemu pánovi, ktorý mi poslal práve z archívu poslednú správu od vojenského kňaza, ktorý oznamoval rodine, že môj prastarý otec padol. Vôbec netuším, kde ju tam našiel. Je na nej uvedené mesto, spôsob zranenia a smrti, pečiatky..... Nemohla som ho nájsť v žiadnych záznamoch (Praha, Viedeň, Budapešť, Bratislava,....). Na začiatku som vedela iba to, že sa z vojny nevrátil a že jeho meno je na spoločnom pomníku padlých v obci. Podľa toho, čo som počula, takýchto "nezaevidovaných" padlých vojakov z 1. svetovej vojny je veľa.