Tereziánsky urbár - obec Malé Uherce

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
JakubG
Príspevky: 14
Dátum registrácie: 07 Jan 2023, 15:47
Predkovia z oblasti: farnosť Veľké Uherce, Ostratice, okolie Banskej Štiavnice

Dobrý deň.

Chcel by som s spýtať, či by mi vedel niekto poradiť ohľadom tereziánskeho urbáru v obci Malé Uherce, okres Partizánske.

https://archives.hungaricana.hu/hu/urbe ... 5107%2C-10

Na uvedenom linku sa nachádza 41 snímok strán. Prvé 4 strany by mali byť predurbársky súpis z 25.9.1769 (2 strany odpovede na 9 otázok a 2 strany so zoznamom osôb). Potom nasleduje 1 strana, ktorá neviem čo je a následne od strany 6 až do konca samotný urbár z roku 1770.

Dokument na strane 5 nie je označený dátumom. Je to dvojhárok so zoznamom osôb, ktorých je o 3 menej ako v ostatných dvoch zoznamoch. Viem priradiť 13 osôb k ďalším dvom zoznamom, 5 osôb neviem priradiť . Medzi rokmi 1769 a 1770 prakticky nie je rozdiel v zozname (jedine v spôsobe zápisu mien).

Predpokladám, že je to tiež zoznam osôb z tejto obce, len neviem, že či je zo skoršieho alebo neskoršieho obdobia. Myslím si, že by mal byť zo staršieho.

Takéto tabuľky som našiel aj v okolitých dedinách ale ani na jednej nie je rok. Vždy iba podpisy s pečaťami.

Vie niekto, z ktorého roku by mala byť táto tabuľka?

Ďakujem.
Jakub
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 4991
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Ide o súpis nevoľníkov, obrábajúcich lazy, kopanice (extirpatura), ktoré vznikli klčovaním a hoc sú vo vlastníctve zemepána, nepatria do urbárskej pôdy. Datoval by som tento súpis do obdobia predurbárskeho súpisu.
JakubG
Príspevky: 14
Dátum registrácie: 07 Jan 2023, 15:47
Predkovia z oblasti: farnosť Veľké Uherce, Ostratice, okolie Banskej Štiavnice

Ďakujem za objasnenie. Preto sú teda v zoznamoch uvedené aj tie isté osoby (lebo obrábali pôdu aj mimo urbára na lazoch) ale zároveň aj iné osoby, ktoré obrábali pôdu len na lazoch.
Zistil som, že moji predkovia, v tom čase s menom Gardian (v tomto urbári aj Kardian) boli zapisovaný aj s menom Laczko. Snažím sa zistiť, či sa teda jedná o tú istú rodinu alebo sú to 2 rôzne, pretože som v slepej uličke a chcel som priradiť posledné 2 osoby s menom Laczko (Laczkeje) k osobám z ostatných dvoch zoznamov (Gardian) a mám na to aj jednu teóriu. Môže to teda ale byť aj úplne iná rodina.
Napísať odpoveď