čo by ste radili

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Používateľov profilový obrázok
sahier
Príspevky: 23
Dátum registrácie: 22 Nov 2012, 10:34
Predkovia z oblasti: Hiller, Bogyo, Komaromy ,Bába , Nehéz, Pepich , Králik, Szabó, Urbánek
Bydlisko: Bratislava

Vedel by mi niekto poradiť ,alebo rada si prečítam skúsenosti a názor ako pokračovať ďalej v pátraní po predkoch ak nastala situácia - konkrétne môj prapraprapdedo prišiel do Želiezoviec na pozvanie barona Breunera do Želiezoviec a bol mlynárom a za ženu mal Máriu Magrucs ,ktorá vraj bola s Zistersdorfu v Rakusku ,oboch existenciu mám na dokladoch ich syna a ich dcéry -našla som ich aj v matrikách narodených v Želiezovciach cez Family Search a mám aj staršie doklady -výpisy z matrík z roku 1944. No ked si zadam na Family search v Rakúskych a Madarských matrikách meno Magruč-Magruch, Magruš a podobne nevyhladá mi ju nikde, nenašla som tam ani nijaký odkaz na mojho praprapradeda i ked viem kedy sa mal približne narodiť. Pripadá mi to akoby ona pochádzala skôr odniekade z oblasti bývalej Juhoslávie -už len podľa toho mena a do Zistersdorfu či bohvie kam prišla za prácou a tam sa vydala za môjho prapredka. Samozrejme to sú už len moje domienky. Preto ani neviem či má význam písať do archívov v Rakúsku a vlastne presne kam atď . Najviac Hillerovcov žilo na východnom Slovensku a v Maďarsku (v strednej europe )i ked pôvodom je meno anglické -skôr škótske. Chcela by som sa veľmi dopátrať k tomu odkiaľ prišiel môj prapraprapdedo sem na Slovensko. Ďakujem .
Imrich
Veterán
Veterán
Príspevky: 621
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Matriky Zistersdorfu sú online tu: http://matricula-online.eu/
Vyberte
Zu den Matrikelbüchern ..., Akzeptieren,
potom zvolte Oesterreich, dieceza Wien, Zistersdorf a Liste der Bande der Gemainde a zvolte matriku.
U rakuskych matrik je dobrym zvykom aj Index.
Imrich
Veterán
Veterán
Príspevky: 621
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Doplnok. Kedže sa na Slovensku Vaša pra...babka volala Magrucs, v Rakusku by som ju hladal ako Magrutsch. Skusil som vyhladat toto priezvisko v rakuskom telefonnom zozname www.herold.at/telefonbuch
a dostal som 21 adries vacsinou z Viedne a okolia. Jedna bola priamo z Zistersdorfu.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 5002
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Doplnok odo mna - aj pre ostatnych:
Vyhladavat v indexoch na Familysearch je sice pekne a pohodlne, ale vysledok je nezaruceny, priam neisty. Je treba CITAT matriky - v kazdom pripade.

Este som zabudol napisat hore k povodnemu prispevku, ze som temu presunul do spravneho fora.
Používateľov profilový obrázok
sahier
Príspevky: 23
Dátum registrácie: 22 Nov 2012, 10:34
Predkovia z oblasti: Hiller, Bogyo, Komaromy ,Bába , Nehéz, Pepich , Králik, Szabó, Urbánek
Bydlisko: Bratislava

dakujem za radu , práve som si pozrela ten archív , fakt perfektne vypracované , len čo budem mať čas pustím sa do toho , vo Family search som hľadala hned v matrikách , ked že vo vyhľadávačoch boli fakt údaje pre mňa nepoužiteľné a našla som nielen už údaje , ktoré som poznala ,prípadne mala ,ale aj nových predkov, i ked musím priznať je to veľmi prácne , ale o to zaujímavejšie .... dúfam ,že budem mať úspech i pri tomto pátraní , ešte raz dakujem
Napísať odpoveď