Keďže moji predkovia nesedeli celý život na jednom mieste, tak sa mi celé pátranie občas komplikuje.
Otec môjho pradeda Juraj Utekal prišiel ako kováč do obce Hradište okolo roku 1885, kde sa uvoľnila kováčska vyhňa a byt. Predtým bol že vraj kováčom v iných obciach/mestách (možno Klatová Nová Ves, Topoľčany - info od pamätníkov), kde potrebovali kováča. Do Hradišťa prišiel už s jednou dcérou - Cecíliou narodenou cca 1884 a manželkou - Anna Filo. Postupne mali v Hradišti ďalších 7 detí.
V matrike je však poznámka, že prišiel z Holíča - sobáše aj narodenia pre zodpovedajúce roky som pozrel v zozname matrík Holíča na FS, ale nič som nenašiel. Pozrel som na FS aj knihu narodených pre Topoľčany, ale nenašiel som ani Cecíliu, je pravda, že som pozeral len roky 1882-1886.
Na druhej strane sa traduje, že prišiel z Moravy a pôvodne sa písal ako Utíkal, čo dosvedčuje aj výskyt tohto priezviska v ČR:
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Ut%C3%ADkal/pocet/
U nás sa Utíkal nevyskytuje, iba Utekal a to len v okrese Topoľčany.
Zatiaľ mám len jeho meno a meno manželky, žiadne dátumy, ani miesta.
Budem vďačný za vaše návrhy, ako postupovať.
Juraj Utekal/Utíkal - kde začať?
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 02 Nov 2012, 10:03
- Predkovia z oblasti: Orava,Marmárosziget
Ťako radiť, asi by som najprv pátral po úmrtnom liste, následne po sobášnom liste....ovšem ak je v úmrtnom liste napísané odkiaľ pochádzal.
A či Utekal/Utíkal...záleží od veľa vecí ako sa to zapísalo v matrike. Je tu určitá možnosť že Utekal bol kedysi Utíkal.
Možno že sa Vašej rodiny týka ja článok v starom časopise viewtopic.php?f=30&t=6633
Otázka Slovenských priezvísk.
Ale to všetko sú iba dohady.
Ešte je tu možnosť pozrieť sčítací hárok z r.1930 kde by sa mohlo nachádzať miesto odkiaľ prišli a v ktorom roku. Sčítacie hárky sú v SNA Bratislava.
Možno bude nejaký záznam v fonde obce (písomnosti,kronika) alebo skúste aj notárstvo v tých rokoch, urbárske zápisy...atď
Veľa úspechov
A či Utekal/Utíkal...záleží od veľa vecí ako sa to zapísalo v matrike. Je tu určitá možnosť že Utekal bol kedysi Utíkal.
Možno že sa Vašej rodiny týka ja článok v starom časopise viewtopic.php?f=30&t=6633
Otázka Slovenských priezvísk.
Ale to všetko sú iba dohady.
Ešte je tu možnosť pozrieť sčítací hárok z r.1930 kde by sa mohlo nachádzať miesto odkiaľ prišli a v ktorom roku. Sčítacie hárky sú v SNA Bratislava.
Možno bude nejaký záznam v fonde obce (písomnosti,kronika) alebo skúste aj notárstvo v tých rokoch, urbárske zápisy...atď
Veľa úspechov
-
- Veľmi aktívny člen
- Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
- Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)
Ďakujem, na ten úmrtný list myslím, tam by malo byť narodenie a o to mi hlavne ide. Len na matrikách nie sú príliš ochotní, keď im nedám aspoň nejaké roky a ja netuším, kedy Juraj Utekal umrel a ani sa nemám koho opýtať. Ale samozrejme to skúsim.
Tajne verím, že sa tu zázrakom objaví niekto, kto riešil niečo veľmi totožné, alebo pozná dané priezvisko
Tajne verím, že sa tu zázrakom objaví niekto, kto riešil niečo veľmi totožné, alebo pozná dané priezvisko

Priezvisko Utekalová sa vyskytuje aj priamo v obci Hradište v okrese Partizánske. Na webovej stránke môžete vo fotogalérii nájsť aj dve jubilantky s týmto priezviskom. Odporúčam Vám, prezrieť si historické fotografie občanov obce Hradište, ku ktorým sú priradené mená a priezviská. Na jednej je "Veronika Utekalová s dcérou Annou a synom Lackom". Píšete, že mali spolu osem detí, možno niektoré z nich zostalo žiť v obci. Tak skúste sa poinformovať na OcÚ, prípadne u správcu cintorína.
http://www.obec-hradiste.sk/obcania-hra ... ?id3=48595
http://www.obec-hradiste.sk/obcania-hra ... ?id3=48595
-
- Veľmi aktívny člen
- Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)
Ďakujem, viem, že priezvisko Utekal sa vyskytuje aj priamo v Hradišti, jedná sa o moju vzdialenú rodinu. Napísal som okres Topoľčany, lebo tam Hradište spadalo kedysi, moja chyba... Za link na fotky každopádne ďakujem, akosi som ich prehliadol.
Na matrike, kde spadalo svojho času Hradište má teta známu, zavolala, popýtala sa, ale že nám to nevyhľadajú, pokým nebude mať viac info ako len meno... Do istej miery to chápem, majú to len v knižnej podobe a úmrtie môže byť v rozsahu aj niekoľkých desiatok rokov...
Žije ešte jeden vnuk Juraja Utekala narodený 1936, takže vkladám nádeje ešte do jeho pamäte...
Na matrike, kde spadalo svojho času Hradište má teta známu, zavolala, popýtala sa, ale že nám to nevyhľadajú, pokým nebude mať viac info ako len meno... Do istej miery to chápem, majú to len v knižnej podobe a úmrtie môže byť v rozsahu aj niekoľkých desiatok rokov...
Žije ešte jeden vnuk Juraja Utekala narodený 1936, takže vkladám nádeje ešte do jeho pamäte...
Pridám dva nápady.
Keďže Juraj mal po r. 1884 ešte 7 detí, dá sa predpokladať, že aspoň jedno sa narodilo po IX/1895. Malo by byť povinne zapísané okrem cirkevnej, aj v civilnej matrike (pobočka ŠA Nitra v Topoľčanoch). Zápis v civilnej matrike obsahuje kolónku "miesto narodenia otca".
Skúste nájsť v indexe na FS vhodnú kandidátku na Annu Filo. V mieste narodenia by sa mohla konať aj jej svadba.
Keďže Juraj mal po r. 1884 ešte 7 detí, dá sa predpokladať, že aspoň jedno sa narodilo po IX/1895. Malo by byť povinne zapísané okrem cirkevnej, aj v civilnej matrike (pobočka ŠA Nitra v Topoľčanoch). Zápis v civilnej matrike obsahuje kolónku "miesto narodenia otca".
Skúste nájsť v indexe na FS vhodnú kandidátku na Annu Filo. V mieste narodenia by sa mohla konať aj jej svadba.
-
- Veľmi aktívny člen
To s tou civilnou matrikou je GENIÁLNY nápad!
Svojho času som už žiadal o výpis zo ŠA Nitra - Jurajov syn narodený 1889 (môj pradedo), ale vôbec mi nenapadlo, že ten istý výpis, ale z civilnej matriky a s inými (dôležitými) údajmi môžem žiadať aj v Topoľčanoch. Ďakujem!
Svojho času som už žiadal o výpis zo ŠA Nitra - Jurajov syn narodený 1889 (môj pradedo), ale vôbec mi nenapadlo, že ten istý výpis, ale z civilnej matriky a s inými (dôležitými) údajmi môžem žiadať aj v Topoľčanoch. Ďakujem!
k vyhladavaniu iba tolko: vsetko je o ludoch a o ich ochote... asi pred troma rokmi som poziadala matriku v Bratislave o vyhladanie zapisov jedneho priezviska a
asi po troch tyzdnoch mi volali, ze mozem prist, ze to maju vyhladane - vsetky narodenia, sobase a umrtia od cca zaciatku 20. storocia po patdesiate roky.... (neslo o velmi rozsirene priezvisko, tak ako je to aj v pripade Utekal/Utíkal).... matriky z tychto obdobi predsa obsahuju aj indexy, preto by to nemal byt az taky problem...
alebo sa mylim?

alebo sa mylim?

-
- Veľmi aktívny člen
Teda deti po 1895, nie 1889, ako som uviedol, ten by mi nenašli
Našťastie mal aj potomkov po roku 1895.

-
- Veľmi aktívny člen
wera:
Samozrejme, ochota a pracovné vyťaženie hrajú svoju rolu. Ak je k matrike aj index, tak by to nemal byť väčší problém. Ale či naozaj je, to vedia iba na matrike
Samozrejme, ochota a pracovné vyťaženie hrajú svoju rolu. Ak je k matrike aj index, tak by to nemal byť väčší problém. Ale či naozaj je, to vedia iba na matrike