Archív sociálnej poisťovne

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Dari
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan

Naši predkovia pri odchode do dôchodku museli odovzdať spolu so žiadosťou životopisy, ale aj vysvedčenia (Netvrdím, že dnes to netreba). Chcela by som sa pozrieť do týchto žiadostí.
Vie mi niekto poradiť kde by mohli byť takéto písomnosti archivované? Nemyslím tým len dnešnú Sociálnu poisťovňu.

Tiež ma napadlo, že naši predkovia mali aj tzv. pracovné knižky. Mohli by byť aj tie v nejakých archívoch?
:(
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Zial, pracovne knizky sa skartuju 5 rokov po smrti poistenca...
S pozdravom
Patrik Zakarovský
david
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 04 Sep 2013, 02:56

Možno by niečo mohlo byť v Prahe, kde je Ústřední archiv ČSSZ. http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/ ... u-cssz.htm

"Už v roce 2001 zahájila digitalizaci papírových evidenčních listů důchodového pojištění ze svého ústředního archivu. Šlo o data pojištěnců od roku 1935, kdy zřejmě nejrozsáhlejší archiv nárokových podkladů ve střední Evropě vznikl."

Jedine teda vôbec neviem, ako to bolo so skartáciami a prípadným presunom podkladov na Slovensko(1969,1992) a či vôbec uchovávali podklady aj pre nás. Možno aj my máme podobný archív, len je to málo známe.
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 18 Okt 2012, 00:28
Predkovia z oblasti: Lanči, Lancsin z Pruského a okolia, Andraščík a Ondko zo Sabinova a okolia, Veľké Uherce

Aspoň v tomto mám asi šťastie, po mojom starom otcovi sa takáto knižka zachovala. Ma názov “Legitimace pro účely sociálního pojištění“ od Ústřední sociální pojišťovny. Sú v nej zaznamenané všetky zamestnania (pečiatky od zamestnávateľov) od roku 1938 do 1945. Z nej som zistil, že prvé zamestnanie mal v Přerove a posledné v Topoľčanoch. Priznám sa ale, že si neviem predstaviť, že by niekto takéto preukazy archivoval...
Dari
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan

Mne nejde o archivovanie preukazov, či pracovných knižiek, ale o doklady, ktoré treba odovzdať sociálnej poisťovni pri odchode do dôchodku. Sú to rodné listy, vysvedčenia a prehľad všetkých zamestnaní. Sociálna poisťovňa to vyžaduje ale po smrti poistenca to nevráti späť príbuzným, ale jednoducho to zahodí, vyskartuje. A pritom požaduje originály dokladov. Povedzte, nepotešili by ste sa z takýchto "maličkostí"?
Napísať odpoveď