Alzbeta Chovancova, Horna Suca
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
-
- Dátum registrácie: 28 Dec 2013, 17:51
- Predkovia z oblasti: slovensko trencin alzbeta chovancova 1883?
AHOJTE.Mam na vas prozbu, potreboval by som zistit presny datum narodenia mojej praprababky.meno alzbeta chovancova/erzsebet chovanec.neviem presny datum narodenia 1881,1883,1885,bydlisko Trencin Horna Suca 25/Felsoszucs25.v roku 1904 odcestovala do USA a ostala na Slovensku po nej dcera Maria Chovancova.Vie mi niekto pomoct ako nato?dakujem
Naposledy upravil/-a duros v 28 Dec 2013, 20:33, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Naozaj netreba pisat cely nadpis velkymi pismenami!
Dôvod: Naozaj netreba pisat cely nadpis velkymi pismenami!
Pravdepodobne to bude tato https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/V1NL-5RH
Narodena 7.11.1877, Horna Suca 25. Rodicia Jan Chovanec a Anna Mrazik.
Narodena 7.11.1877, Horna Suca 25. Rodicia Jan Chovanec a Anna Mrazik.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Presiel som to od tamtej Alzbety (1877) az po r. 1887, ale dalsej Alzbety tam niet. Nasleduju len dve Anny, dve Marie a jedna Agnesa. Vsetky maju poznamene v poznamkach aj zenichov, s vynimkou poslednej Anny (ta zomrela 1887). Kedze po Alzbete zostala dcera Maria s jej rodnym priezviskom, predpokladam, ze sa narodila ako nemanzelska. Ergo ani jedna z najdenych zien Chovancovych nemoze byt hladanou osobou (ono sa totiz niekedy stavalo, ze dotycnu osobu potom volali povedzme podla birmovneho mena, alebo z ineho dovodu inak, takze moze dojst k omylu - tento pripad to vsak nie je). Vsetci Chovancovi uvedeni v tom obdobi su bud na cisle 26 alebo 25.
-
ahojte,necakal som tak rychlo odpoved.no nejde nam do hlavy ten rok narodenia,lebo aj na sprave od vycestovania do usa mala v roku 1904 uvedenych 23 rokov,ale mam este dalsie udaje na porovnanie.alzbeta mala este brata juraja chovanca narodeny 1881.a este mala dalsiu sestru mariu a tam datum nevieme.a to by som potreboval tiez zistit ci ten datum pasuje.
To male dieta co tu ostalo po alzbete sa volala maria chovancova a po vidani za mojho pradeda bola maria koprivnanska.dakujem
To male dieta co tu ostalo po alzbete sa volala maria chovancova a po vidani za mojho pradeda bola maria koprivnanska.dakujem
-
dcera tej Alzbety teda maria chovancova/koprivnanska sa narodila 1.10-1898 31,12-1976.idealne by mi pomohla od alzbety daka fotografia napr. z obcianskeho preukazu na porovnanie fotografie co mam z usa,lebo zo slovenka od nej nemame nic.neviem ci by sa dala taka foto niekde zohnat.
-
duros napísal:Presiel som to od tamtej Alzbety (1877) az po r. 1887, ale dalsej Alzbety tam niet. Nasleduju len dve Anny, dve Marie a jedna Agnesa. Vsetky maju poznamene v poznamkach aj zenichov, s vynimkou poslednej Anny (ta zomrela 1887). Kedze po Alzbete zostala dcera Maria s jej rodnym priezviskom, predpokladam, ze sa narodila ako nemanzelska. Ergo ani jedna z najdenych zien Chovancovych nemoze byt hladanou osobou (ono sa totiz niekedy stavalo, ze dotycnu osobu potom volali povedzme podla birmovneho mena, alebo z ineho dovodu inak, takze moze dojst k omylu - tento pripad to vsak nie je). Vsetci Chovancovi uvedeni v tom obdobi su bud na cisle 26 alebo 25.
-
este nas napadla jedna vec,ze si asi alzbeta zamerne menila datum narodenia,aby ju nikto nehladal v usa,alebo neviem uz z akeho dovodu,lebo v usa sa vydala za Petra de Barbora a ten pravdepodobne nevedel o jej dcere na Slovensku.Inak ten moj pradedko Juraj Koprivnansky chodil za nou na zarobky a bol tam v USA viac krat vycestovany.skuste mi prosim vas zistit este datum narodenia od marie a anny.A to ci by sa nedala zohnat daka fotografia od alzbety napr. z obcanskeho preukazu mi skuste zistit,neviem ci existuje nejaky archiv vydanych obcanskych preukazov.dakujem vam velmi
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Rodicmi tej Alzbety, co sa narodila v r. 1877, su Jan Chovanec a Anna Mrazikova (prezyvka Blahušová). Tym istym rodicom sa 13.4.1881 narodil Juraj, ktory sa 25.11.1908 zosobasil v Hornej Suci s Katarinou Kramarovou a zomrel 16.6.1949 (udaje z poznamky pri zapise o krste): https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :447760268jurokop napísal:ahojte,necakal som tak rychlo odpoved.no nejde nam do hlavy ten rok narodenia,lebo aj na sprave od vycestovania do usa mala v roku 1904 uvedenych 23 rokov,ale mam este dalsie udaje na porovnanie.alzbeta mala este brata juraja chovanca narodeny 1881.a este mala dalsiu sestru mariu a tam datum nevieme.a to by som potreboval tiez zistit ci ten datum pasuje.
...
Tym istym rodicom sa 1.7.1884 narodila dcera Maria, ktora sa 24.5.1905 v Hornej Suci vydala za Jana Novomeskeho (udaj z poznamky pri zapise o krste): https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :447760268
Tym istym rodicom sa este narodila dcera Anna dna 22.7.1887, ktora vsak po par dnoch zomrela: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :447760268
Vsetky narodenia su na cisle domu 25. Ostatne krsty pred Alzbetou a po r. 1887 som nepozeral. Mozete skusit pozriet v umrtnej matrike, ci im ta Alzbeta (1877) nezomrela. Kedze umrtia su do r. 1896, je velky predpoklad, ze ak sa tam nenajde, tak prezila a mala by to byt ona (ak nenajdete inu, alebo ak sa nenarodila v inej farnosti).
Vo Vasej uvahe o zamernej zmene datumu si protirecite, ak sa domnievate, ze tak mohla urobit kvoli tomu, aby ju nikto nehladal a o par riadkov pisete, ze Vas stary otec chodil ku nej na zarobky.jurokop napísal:este nas napadla jedna vec,ze si asi alzbeta zamerne menila datum narodenia,aby ju nikto nehladal v usa,alebo neviem uz z akeho dovodu,lebo v usa sa vydala za Petra de Barbora a ten pravdepodobne nevedel o jej dcere na Slovensku.Inak ten moj pradedko Juraj Koprivnansky chodil za nou na zarobky a bol tam v USA viac krat vycestovany.skuste mi prosim vas zistit este datum narodenia od marie a anny.A to ci by sa nedala zohnat daka fotografia od alzbety napr. z obcanskeho preukazu mi skuste zistit,neviem ci existuje nejaky archiv vydanych obcanskych preukazov....
Fotografia by sa najst nedala, obcianske neexistovali. Mozno ak by sa nasla ziadost o vydanie pasu v archive (zrejme v pobocke v Trencine, ale tych sa zachovalo minimum). V niektorych ziadostiach o udelenie obcianstva v USA su prilozene foto, ale na Ancestry.com byvaju tieto dokumenty pristupne bez platenia len obcas.
-
V prvom rade vam dakujem za informacie velmi nam to pomohlo.Chcem sa ale vratit k tomu mojmu dedovi a jeho ceste do USA.On do USA odisiel este skor nez spoznal Alzbetu(nenasli sme este zaznam o prvej ceste,len z pocutia ludi).Robil tam najskor v bani a az na druhej ceste do USA mal pravdepodobne namierene za Alzbetu(k tomu sa este vratim).Je nam hlavne divne preco by Alzbeta a za akym ucelom by menila aj v USA svoj pravy datum narodenia.Vieme ze Alzbetina prva cesta do USA bola kratka,lebo na lodi otehotnela s Filipom Birasom 1879-1955,ktory tiez pochadzal z Hornej Suce,a vratlili sa tak domov.Pravdepodobne narodena Maria 1889-1976 bola nechcene dieta,bo sa k nej Filip ako otec nepriznaval.V roku 1904 Alzbeta znova vycestovala do USA aj so svojou dobrou kamaratkou skoro susedou Mariou Zidekovou.Plavba bola na lodi CARPATHIA a Alzbeta udala v zaznamoch z imigracneho uradu 23 rokov(to je prva nezrovnalost v rokoch).Alzbeta uz ostala tento krat v USA na stalo.Filip a nechcena Maria ostala byvat v Hornej Suci.Mariu vychovaval dedko a babka chovancovi teda Jan a Anna...Alzbeta zacala pouzivat v USA meno Anna Elizabeth Chovanec a po zosobaseni mala meno Anna Elizabeth D Barber.Jej muz mal meno Peter D Barber.Moj dedo znova vycestoval do USA v roku 1925 a bol vtedy uz zosobaseny s Mariou.Sobas mali v roku 1922.Na zapise z imigracneho uradu mojho deda mame napisanu cielovu cestu v USA do mesta Vandergrift,kde uz zila Alzbeta aj s muzom Petrom.Vlastnili mensiu farmu vo Vandergrift na ktorej pravdepodobne uz pomahal aj moj dedo.Alzbetin muz Peter robil aj v US STEEL a bol hodnoteny ako dobry pracovnik z rozpravania od pribuznych z jeho strany.(este okrajovo Petrovi zomrela prva zena s ktorou mal dve deti a s nasou Alzbetou mal dalsie dve deti s ktorou aj dozil).Clovek s ktorym sme v kontakte z USA ma dost poznatkov a zaznamov od Alzbety sedia nam aj jej rodicia Jan aj Anna Chovancovi z Hornej Suce,ktorych uviedla,no nesedia nam roky narodenia Alzbety,a to je na tom vsetkom dost zvlastne,za akym ucelom by si menila udaje o narodeni.Mal by som vela otazok este ako napr. ci sa neda zistit datum narodenia/umrtia jej rodicov Jana a Anny Chovancovych,no aj tak nam to moc nepomoze v patrani po Alzbete a dalsia vec urcite je to dost narocne na cas.Skoda ze nebol v tych rokoch ziadny archiv ludi s foto,lebo clovek z USA ma vela foto,len mi ich nemame s cim porovnat.Mozme akurat skusat prirovnavat podobu Alzbety s jej dcerou Mariou.Mam ale rozbehnutych ludi,aby mi pohladali stare foto z dediny,alebo z ulic a jedine prirovnavanim foto sa mozme niekam dopracovat.dakujem vam zatial za vsetko co ste mi zistili a ja vam skusim poslat z nettu par info co viem,nech mate lepsi prehlad.