Bodky v menovateli v supisoch
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Len pre istotu. Čitateľ je nad zlomkovou čiarou, menovateľ pod ňou. Myslím, že čitateľ uvádza počet vajec, ktoré daný poddaný musel za príslušný počet rokov (t. j. číslo v menovateli) odovzdať.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
-
- Aktívny člen
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:34
- Predkovia z oblasti: rod Benček, Herda, Švec, Belák, región Horné požitavie: Hostie, Topoľčianky,Obyce, Horňany? Bobot?
Dobrý deň.
Vedel by mi niekto vysvetliť prvý stĺpec v urbáre "capacitas fundi intravilane". Rozumiem tomu že ide o vlastníctvo usadlosti . Ale ako si mám vysvetliť čísla ako :
Joannes Vida 1 1/4 1/6
Tomas Bencsek 1/2 1/4 , resp. Martin Bencsek 2 1/2
"Terra post fundales"
Tomas Bencsek 10 1/2 1/4
Martin Bencsek 9
U celých čísel rozumiem . Ale prečo má niekto zapísané ako intravilán 1/2 1/4 ? Znamená to že má jeden 1/2 a jeden 1/4 ?
Ďakujem
Vedel by mi niekto vysvetliť prvý stĺpec v urbáre "capacitas fundi intravilane". Rozumiem tomu že ide o vlastníctvo usadlosti . Ale ako si mám vysvetliť čísla ako :
Joannes Vida 1 1/4 1/6
Tomas Bencsek 1/2 1/4 , resp. Martin Bencsek 2 1/2
"Terra post fundales"
Tomas Bencsek 10 1/2 1/4
Martin Bencsek 9
U celých čísel rozumiem . Ale prečo má niekto zapísané ako intravilán 1/2 1/4 ? Znamená to že má jeden 1/2 a jeden 1/4 ?
Ďakujem
Martustus : martustus@azet.sk
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Problematike bude venovany prave spracovavany clanok o tom, ako interpretovat ciselne udaje v terezianskom urbari, ktory bude zverejneny na stranke geni.sk. Uz teraz Vam vsak mozem povedat, ze Vami uvedene udaje su vymery obrabanych poli, uvadzane v bratislavskych mericiach. Velkost usadlosti byva uvedena v prvom stlpci oficialneho supisu.
-
- Aktívny člen
- Predkovia z oblasti: rod Benček, Herda, Švec, Belák, región Horné požitavie: Hostie, Topoľčianky,Obyce, Horňany? Bobot?
Ďakujem -rád počkám, len k tej veľkosti usadlosti:
Tie údaje Joannes Vida 1 1/4 1/6 teda čísla sú v jednom stĺpci ako veľkosť usadlosti. To nechápem , že čo znamená tá 1 1/4
Tie údaje Joannes Vida 1 1/4 1/6 teda čísla sú v jednom stĺpci ako veľkosť usadlosti. To nechápem , že čo znamená tá 1 1/4
- duros
- Administrátor
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Povedzte mi, ktoru obec si mam pozriet, lebo takto odpovedat na nieco, co nemam pred ocami, je tazko. Mam totiz pocit, ze to, co uvadzate, asi nebude velkost usadlosti.
-
- Aktívny člen
Ide o obec Hostie /Keresztur/ a Obyce /Ebedecz/ - Tekovská župa.
Ďakujem
Ďakujem
- duros
- Administrátor
Ako som bol byval uviedol vyssie, nejde o velkost usadlosti. Usadlosti Keresztura su uvedene za samotnym urbarom v supise majetku a povinnosti (40 snimok, pokial ide o Vidu). To, o com pisete, je predurbarsky supis (snimok 5), kde si konskriptori znacili, co vsetko a kto obraba. Ako som spomenul vyssie, uz nadpis stlpca predurbarskeho supisu, v ktorom su pri Vidovi tri ciselne udaje, hovori o mnozstve pody v intravilane, ako jednotky su uvedene merice. Vida tam ma uvedene "1 1/8 1/4", co znamena nejake tri role, pricom jedna mala velkost 1, druha 1/8 a tretia 1/4 merice. Ked prejdete na snimok 40, uvidite v prvom stlpci velkost usadlosti - 16/32 (stlpec nadpisany wlastnost poddaneho gruntu", co je jedna polovica, teda pol polovicnym sedliakom. V dalsich stlpcoch su uz vymery - v druhom stlpci mame uvedeny prave ten intravilan a mame tam 1 cela a 12/32. Teraz sa pristavim pri menovateli 32 - bol stanoveny ako spolocny menovatel 4 a 8 (vid menovatele v predurbarskom supise Jan Vida). A teraz si ten intravilan v predurbarskom supise scitame a dostavame prave cislo 1 cela a 12/32, co mame uvedene na snimku 40.
Podobne to bude zrejme aj v Obyciach, tam som uz ani nepozeral.
Vo svetle tohto vysvetlenia zostava este vysvetlit rozdiel medzi udajmi pri extravilane (druhy stlpec v predurbarskom 20 1/4 a treti stlpec v urbarskom 10 4/32)...
Podobne to bude zrejme aj v Obyciach, tam som uz ani nepozeral.
Vo svetle tohto vysvetlenia zostava este vysvetlit rozdiel medzi udajmi pri extravilane (druhy stlpec v predurbarskom 20 1/4 a treti stlpec v urbarskom 10 4/32)...
- duros
- Administrátor
Davam aj sem pre istotu odkaz na clanok Nielen o vajciach... (v Tereziánskom urbári)