Juraj Utekal/Utíkal - kde začať?
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
...by som tak povedal, ze na matricnom urade v PE sa citia dolezito, akoze okresne mesto. Ale ked vieme, ze matricne zaznamy z Hradista tam spadali do r. 1950, pricom samotne PE vzniklo v 30-tych rokoch v chotari obce Simonovany, tak zas tolko vela tych zaznamov tam mat nemozu..ale ako uz bolo povedane - je to o pristupe a ochote.
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
- Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.
Treba im prinest daky uplatok. Napr. kavu. Potom by mali byt matrikarky oblomnejsie.duros napísal:..ale ako uz bolo povedane - je to o pristupe a ochote.

-
- Veľmi aktívny člen
- Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
- Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)
Tak, dal som na radu Imricha a požiadal archív v Topoľčanoch o výpisy z civilnej matriky pre deti Juraja Utekala narodené po IX/1895. Tieto deti boli tri. Po ochote archívu a komplikáciách s poštou som sa konečne dostal k týmto výpisom. Tu sú výsledky.
Juraj Utekal
narodenie (podľa veku): 1859, 1859, 1861
miesto narodenia: dvakrát Klížske Hradište, jedenkrát Topoľčany
Anna Filo
narodenie (podľa veku): 1862, 1864, 1867
miesto narodenia: trikrát Topoľčany
Takže, idem do Topoľčian
P.S.
Krásne je na tých údajoch vidieť ich nepresnosť. Teoreticky tam malo byť trikrát to isté (plus mínus jeden rok).
Juraj Utekal
narodenie (podľa veku): 1859, 1859, 1861
miesto narodenia: dvakrát Klížske Hradište, jedenkrát Topoľčany
Anna Filo
narodenie (podľa veku): 1862, 1864, 1867
miesto narodenia: trikrát Topoľčany
Takže, idem do Topoľčian

P.S.
Krásne je na tých údajoch vidieť ich nepresnosť. Teoreticky tam malo byť trikrát to isté (plus mínus jeden rok).
-
- Veľmi aktívny člen
- Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)
Takže, prešiel som si matriku narodených, roky 1853 - 1869.
Narodenie žiadneho Juraja Utekala/Utikala som nenašiel!
Annu Filo som našiel jedenkrát, ale v roku 1860. Ťažko povedať, či je to moja Anna.
záznam číslo 80:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n723494708
Správne čítam
- Josephus Filo (sutor) - čo je prosím sutor? Prvýkrát hľadám v matrike, kde sú aj povolania (wow!)
- Cath Maco?
Vidím to tak, že skúsim prehľadať sobášnu matriku...
Narodenie žiadneho Juraja Utekala/Utikala som nenašiel!
Annu Filo som našiel jedenkrát, ale v roku 1860. Ťažko povedať, či je to moja Anna.
záznam číslo 80:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n723494708
Správne čítam
- Josephus Filo (sutor) - čo je prosím sutor? Prvýkrát hľadám v matrike, kde sú aj povolania (wow!)
- Cath Maco?
Vidím to tak, že skúsim prehľadať sobášnu matriku...
-
- Veľmi aktívny člen
Dobre vidím, že na FS sú pre Topoľčany manželstvá len do roku 1868 a ja potrebujem cca od roku 1875?
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Spravne citate. Sutor je obuvnik. A ano, bohuzial, tie sobase tam nie su, pritom nie je legislativny dovod...
-
- Veľmi aktívny člen
Podľa sčítania z roku 1930 sa Juraj Utekal narodil:
24. 4. 1859 v Klížskom Hradišti
Samozrejme nenarodil:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :610198390
Myslím, že ten človek nemal tušenie, kde sa narodil, keď podľa záznamov udával Topoľčany, resp. Klížske Hradište - ani jedno nie je správne.
Ale aspoň viem, že v čase sčítania ešte žil a jeho manželka bola už nebohá.
24. 4. 1859 v Klížskom Hradišti
Samozrejme nenarodil:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :610198390
Myslím, že ten človek nemal tušenie, kde sa narodil, keď podľa záznamov udával Topoľčany, resp. Klížske Hradište - ani jedno nie je správne.
Ale aspoň viem, že v čase sčítania ešte žil a jeho manželka bola už nebohá.
Podľa FS, Topoľčianske matriky sú nafilmované na 6 filmoch. Tie sobáše po r. 1876 tam v popise nevidno. Informujte sa telefonicky v ŠA Ivánka pri Nitre, na ktorom filme sa tie hľadané sobáše nachádzajú. Je celkom možné, že ich nafilmovali na celkom iný film pri optimalizácii priestoru.
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
- Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.
V Ivanke pri Nitre su sobase pre Topolcany od 1669 do 1895. Cize su skovane na niektorom filme. Mormoni ich urcite nasnimali.
-
- Veľmi aktívny člen
Číslo filmu mi nenapísali, aj keď som sa pýtal...
Odpísali mi: ... Rímskokatolícka sobášna matrika z Topoľčian po roku 1869 až do roku 1903 sa v našom archíve nachádza. ... a že si ju môžem prísť pozrieť...
Niekedy tam budem musieť zájsť.
Odpísali mi: ... Rímskokatolícka sobášna matrika z Topoľčian po roku 1869 až do roku 1903 sa v našom archíve nachádza. ... a že si ju môžem prísť pozrieť...
Niekedy tam budem musieť zájsť.