Narodenie - Mária Szalinecz, Gbeľany

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
dan322
Dátum registrácie: 08 Dec 2013, 10:44
Predkovia z oblasti: Orava, Považie, Kysuce, Šariš

Dobrý deň,
potreboval by som pomoc s prečítaním rodičov mojej prapraprastarej mamy Márie Szalinecz *November 1833

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :209851593
(1.strana, mense Novembri)

prečítam:
dátum:?????
meno: ?????Mária
otec: Michal Szalinecz
mama: R?? ??????
krst.rodičia: Adam Szedlacek?
a Zuzana? ??????

miesto: Gbe? (Gbeľany)

ta jej mama - https://familysearch.org/search/record/ ... Aszalinecz~ to by možno mohla byť tá Anna Hrivo... neviem

Ďakujem. :)
david
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 04 Sep 2013, 02:56

No toto je smola, ale stále lepšie, ako utrhnutý kúsok práve s krstným menom.

Doplním len priezvisko krstnej mamy - Zuzana Merjad. Vyskytuje sa na rovnakej strane(Adam Merjad).
Ostatné vyzerá byť dobre.

dátum: ?? vyzerá, že prvá číslica môže byť zakrytá
Mária
otec: Mich. Szalinecz
mama: ? H???
krstný rod. : Adam Szedlacsek a Susanna Merjad
miesto: Gbelan
Darina
Člen
Člen
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:56

Ja by som tipovala že sa narodila tiež 13. novembra. Nezdá sa mi že by tam bola napísaná nejaká číslica, skôr to opakovanie predchádzajúceho dátumu.
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Na strane 22 varínskej matriky máme odpoveď na Vašu otázku:
19. mája 1837 sa narodila mladšia sestra Márie - Sofia (Žofia).
Szalinec.jpg
Szalinec.jpg (108.83 KiB) 4183 zobrazení
Z toho vieme dedukovať aj údaje k Márii:
Otec: Michal Szalinec (Salinec)
Matka: Anna rod. Hrivio
Krstní rodičia: Adam Sedláček a Zuzana Merjad
Miesto narodenia/krstu: Gbeľany
Dátum krstu (lebo to nie je dátum narodeniaň: 16. novembra 1833
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

ejco ma predbehol aj s nalezom sestry, tiez sa priklanam k datumu 16 a okrem tej Zofie tu mate aj sobas rodicov (je tam sice napisana ako Hrivczo, ale co som videl v tej matrike, tak furt je tam priezvisko Hrivo): november 1828, prava strana - https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :296167025
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

K dátumu. Prikladám výrez z matričného zápisu. Trochu som vytiahol kontrast.
Číslica 1 jž čitateľná nie je, 6 je zreteľná, nasleduje "a" s podtržníkom. Podobne, ako je to aj o dva riadky vyššie, pri dátume 13. novembra.
Maria.jpg
Maria.jpg (113.68 KiB) 4161 zobrazení
dan322
Dátum registrácie: 08 Dec 2013, 10:44
Predkovia z oblasti: Orava, Považie, Kysuce, Šariš

Ďakujem pekne :)
zapíšem si 13. alebo 16. November
Používateľov profilový obrázok
Obsivan
Člen
Člen
Dátum registrácie: 18 Máj 2013, 10:38
Predkovia z oblasti: Terchova, Teplička nad Váhom, Gbeľany, Bela, Mojš, Riečnica

V archíve je možné požiadať o nahliadnutie na originál. Tam by to mohlo byť čitateľnejšie. Varínska matrika je v archíve Bytča.
david
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 04 Sep 2013, 02:56

Ešte dodám, že pre danú matriku by mal v archíve existovať aj druhopis.
Napísať odpoveď