Carolus Frkala a Anna Bublíková

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
masu
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Mar 2013, 16:25
Predkovia z oblasti: Jaslovský, Fridrich, Záhorie, Svätý Jur, Kaufmann, Payer, Šuša

Dobrý večer,

chcela by som poprosiť, ak by niekto narazil pri pátraní po svojich predkoch náhodou (niekedy aj motyka vystrelí) narazil na sobáš Carolus Frkala/Frkál/Frgál a pod. a Anna Bublíková, pekne prosím, dajte mi vedieť. Jedná sa o predkov môjho manžela, ktorí prišli cca pred r. 1858 na Cajlu, dnes časť Pezinok. Tu sa im narodili v r. 1858-1868 deti. Bývali na popisnom čísle 99. On bol nádenník. Vôbec netuším odkiaľ prišli, kde sa vzali. Možno niekto na nich narazí. Na Cajle, resp. v PK sa nenarodili.

Vopred ďakujem.

PS Inšpiroval ma prípad Mareka T., ktorému sa ozval človek, čo narazil na jeho predkov. Možno budem mať aj ja šťastie. :o
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

No, možností je tu niekoľko. Jedná sa o obdobie rokov 1858-1868.
- hľadal by som hárky zo sčítania obyvateľov, domov a bytov z roku 1869, tam, pri mene konkrétneho človeka býva napísaný rok a miesto narodenia (alebo pri cudzincoch krajina pôvodu); tie z Pezinka však na familysearch.org nie sú;
- pri narodení detí nie je nikde v matričnom zápise náhodou uvedené, odkiaľ rodina pochádzala?
- pokiaľ niekto z manželov zomrel, v 2. polovici 19. storočia sa do niektorých matrík úmrtí už vpisovala poznámka, ako dlho žil v stave manželskom, prípadne miesto narodenia (záviselo to však od kňaza, aký bol v tomto dôsledný); čiže skúste nájsť (alebo ak viete priamo pozrieť) zápis úmrtia oboch manželov;
- skúste nájsť v matrikách zápisy sobášov detí týchto manželov; najmä v novších obdobiach tam môže byť zapísané aj dátom a miesto narodenia rodičov;
- a napokon jedna otázka: zo skúseností viem, že kedysi sa deti rodili jedným manželom aj v priebehu 20 rokov; nenarodili sa manželom Frkalovcom nejaké deti aj pred rokom 1858?
Zatiaľ toľko ;)
michalR
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 05 Feb 2014, 15:37
Predkovia z oblasti: Krupina, Sebechleby, Cebovce, Viglas, Detva, Hajniky

Keď som hľadal predka, ktorý bol evidentne prisťahovaný - oplatilo sa mi poskúšať filtrovanie na priezviská fammilysearch. Skúšal by som z maskami + rôzne obmeny priezviska (keďže indexy nie sú vždy presne prepísané) napríklad frka*, ferka*, frk* a takisto bublik, bubl*, bubli* atd..časové obdobie povedzme 1820 - 1880. Určite mali bratov, sestry, synovcov, netere. Takto sa dajú odfiltrovať určité lokality, kde sa dané rodiny nachádzali. Potom stačí zájsť do sobášnej matriky, a od roku 1860 späť pár rokov by mohla byť svadba. Toto mi viac krát pomohlo.

Vo Vašom prípade, priezvisko Frkal, Ferkal - Veľký Biel, Častá. Bublík - Blumentál, Bratislava
masu
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Mar 2013, 16:25
Predkovia z oblasti: Jaslovský, Fridrich, Záhorie, Svätý Jur, Kaufmann, Payer, Šuša

Dobrý večer,

ďakujem za vaše reakcie.

EJCO: Sčítanie z r. 1869 z Trenčianskej a Bratislavskej stolice sa nezachovali. Pri zápisoch pri deťoch nebolo spomenuté nič. Prezrela som aj úmrtia v PK a tiež nikto z manželov tam nebol. Buď sa dožili vysokého veku a ich úmrtie sa nachádza v knihe úmrtí niekde na fare alebo zomreli niekde inde, t.j. že z PK po čase odišli. Ešte sobáše ich detí pozriem, prežili len 2 synovia. Prezerala som záznami aj pred r. 1858.

michalR: K tým rôznym obmenám mena. Zhodou okolností bol článok o obyvateľstve Cajly v regionálnom časopise Historika. Tento náš predok tam bol spomenutý ako Trkala. Autori článku sa odvolávali na FS, tak som schválne pozrela, no niekto to prečíta ako T niekto ako F. na stránke FS cez search som si vyselektoval Annu Bublíkovú. Išla som na to tak, že väčšinou svadba bola vo farnosti nevesty. Všetky anny B som "preklepla" a nič. A ten Veľký biel a Blumentál skúsim pozrieť, vďaka za typ. Dám vedieť.

Obom prajem pekný večer.
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Ja by som skúsil pozrieť aj živé matriky. Ak ste úmrtia manželov nenašli na FS, môže byť, že sa dožili vyššieho veku a zomreli po roku 1895. Skúste civilné matriky z matričného úradu Cajla. Tie ak nie sú v archíve, by mohli byť v Pezinku.
O tomto asi viete: http://www.cajla.estranky.sk/clanky/caj ... cajle.html
Mojmír
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 22 Okt 2012, 12:27

S priezviskom Trgala som sa stretol:
1) na kroměřížsku, len si už nepamätám, či to bolo v matrike obcí Zdounky, Zlámanka, alebo Rataje u Kroměříže
2) na západnom Slovensku, buď Rišňovce alebo Malý Báb

Ale FS ukazuje, že najviac Trgalov žilo v Myjave, Krajnom a Brezovej pod Bradlom.
Napísať odpoveď