Meno Hrašný, Hrašná

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
suesy
Dátum registrácie: 15 Feb 2014, 00:32
Predkovia z oblasti: Hrašný, Hrevúšová, Horné Bzince
Kontaktovať používateľa:

Dobrý deň, hľadám predkov od svojich starých rodičov s otcovej strany, napr. ich rodičia, súrodenci, tety a pod. Dedko bol Pavel Hrašný, babička Katarína Hrašná, rod. Hrevúšová, viem mená ich rodičov, ale ďalej neviem, pýtala som sa rodiny, ale tí niekedy nevedia povedať ani informácie o osobách, ktoré som už našla a zaradila do rodokmeňa, keďže hľadané informácie spadajú na prelom 19/20 storočia na internete som nič nenašla, mám sa ísť spýtať na matriku v Bzinciach pod Javorinou, ktorá by mala mať také informácie? Starí rodičia pochádzajú z Cetune, predtým sa to volalo Horné Bzince. Resp. ako postupovať pri oslovení matriky, aké údaje musím poskytnúť, aby som vedela nájsť príbuzných. Pri niektorých osobách viem len dátum úmrtia, alebo ak aj mám dátum narodenia-tak v údajoch je posun 5-6 dní a teda neviem, či som našla správnu osobu, alebo nie. Alebo som natrafila na osoby, kde dátum narodenia viem, ale keďže majú úplne iné priezvisko, tak ich neviem priradiť, boli z babičkinej alebo dedkovej strany- bratranci, tety? Ďakujem za nápady, ako ďalej.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Podstatne su prave tie roky, ktore hladate a konfesia. Horne Bzince, rimokatolici, patrili pod Dolne Bzince a z tej je napr. sobasna matrika v archive az do r. 1938, s vynimkou r. 1917. Evanjelici mali v H. Bzinciach vlastnu farnost a rodne matriky su do r. 1911, sobaseni a zomreli az do r. 1952. Takze netreba torturu na sucasnej matrike so ziadanim, dokazovanim a pod.
Neviem s cim porovnavate tie datumy narodenia, ked vravite o posune 5-6 dni, takze sa k tomu neviem vyjadrit. Tie ine priezviska som tiez nepochopil, co presne mate na mysli, ale je mozne, ze ide o aliasy/prezyvky, z ktorych mnohe boli neskor prevzate do sucasnych priezvisk.
suesy
Kontaktovať používateľa:

Ďakujem, starí rodičia boli evanjelici, dokonca mali od ev. cirkvy aj nejaké pozemky v doživotnej držbe. S tými dátumami - od babičky som ešte za jej života získala zoznam príbuzných aj s dátumami narodenia, sobáša alebo úmrtia, niektoré dátumy chýbajú, niekoľko si viem nájsť (viem, kde je jedna osoba z rodiny pochovaná, ale neviem, či tam budú aj dátumy). Čo sa týka tých mien, našla som meno Jakubec, Jakubcová - podľa dátumov by to mohli byť teta a ujo (r. narodenia oboch 1873), ale neviem či z babičkinej strany alebo z dedkovej, nepoznám totiž, či pradedko a prababička mali súrodencov a ak áno (pravdepodobne), tak ako sa volali ich deti. Našla som takto ďalšie priezviská, napr. jeden príbuzný je otcov bratranec, asi z druhého kolena, ale tiež neviem z ktorej strany a rodina mi to tiež nevie povedať. Babička a jej sestra a rovnako aj dedko a všetci jeho súrodenci už totiž nežijú. Babička mala aj podrobnejší rodokmeň, len sa pri upratovaní domu nenašiel. Čo sa týka tých dátumov a nepresností v nich, v babičkinom zozname mám dedkovu sestru s dátumom narodenia aj smrti, rovnaká osoba sa nachádza aj v katastri nehnuteľností ako nezistený vlastník, len dátum narodenia je o 6 dní posunutý, ale podľa toho, kde sa parcely v daných listoch vlastníctva nachádzajú, by to mala byť tá istá osoba, kde by som vedela zistiť, ktorý z tých dátumov narodenia je správny?
duros
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Z toho, co pisete, usudzujem, ze mate datumy iba od babicky, prip. z nahrobnych kamenov. Z vlastnych skusenosti Vam uz teraz mozem povedat, ze su to pomerne nehodnoverne zdroje. Netvrdim, ze v matrike nemoze byt omyl, ale ovela menej pravdepodobny. Zvlast, pokial ide o druhu polovicu 19. storocia - tam uz su dost presne udaje a uvadza sa tam nielen datum krstu (ako takmer vylucne v starsich matrikach), ale aj datum narodenia. Takze jediny sposob, ako zistit spravne datumy a rodinne vztahy jednotlivych osob, je studovat prislusne matriky. Kedze ide o evanjelikov, ti su nastastie dostupni u mormonov do r. 1910. Tie novsie su v Statnom archive Bratislava:
https://familysearch.org/search/image/i ... %3D1554443
michalR
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 05 Feb 2014, 15:37
Predkovia z oblasti: Krupina, Sebechleby, Cebovce, Viglas, Detva, Hajniky

Dobrý deň,

Myslím, že v tomto prípade máte štastie. Evanjelické matriky zo Bziniec pod Javorinou sú dostupné na FS.
rodná a manželská až do roku 1910
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,123902301

Myslím, že sa dá dostať aj k Manželstvám 1868-1952 cez FS Viewer (bolo to tu rozpísané) a tam by ste svadbu svojich starých rodičov mali nájsť - ak sa teda sobášili v Horných Bzinciach. Ak nebude vedieť ako na to, skúste napísať približný rok svadby a skúsim to nájsť.
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

michalR napísal:Dobrý deň,

Myslím, že v tomto prípade máte štastie. Evanjelické matriky zo Bziniec pod Javorinou sú dostupné na FS.
rodná a manželská až do roku 1910
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,123902301

....
Sak som napisal to iste... a inak aj umrtna je tam do 1910...
suesy
Kontaktovať používateľa:

Dobrý deň,
veľmi pekne ďakujem za rady, veď práve preto som chcela zistiť údaje aj z iného zdroja ako len od babičky (aj keď ona mala neuveriteľnú pamäť, ale pokiaľ ide o údaje z dedkovej strany, tie mohla mať len sprostredkovane, preto si to overujem). Oslovila som evanj. cirkev v Bzinciach pod Javorinou a údaje z matrík si môžem prísť overiť, len si chcem ešte spísať osoby, ktoré chcem nájsť, nech nehľadám len tak bez ladu a skladu. Tie linky, čo ste mi poslali si pozriem a pohľadám, keby mi to nepôjde, tak sa ozvem.
Napísať odpoveď