Potvrdenie narodenia Anny Filo, 1860

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

Potreboval by som potvrdiť mnou nájdené narodenie (nech nadobudnem väčší vnútorný pocit istoty :) )

Údaje podľa výpisov z civilnej matriky zo záznamov narodenia detí Anny Filo po IX/1895:

narodenie Anny Filo (podľa veku): 1862, 1864, 1867
miesto narodenia: trikrát Topoľčany

Vydávala sa v Topoľčanoch 4. 2. 1885, vek udáva 22 rokov (1863), mená rodičov nie sú uvedené.

Prešiel som si matriku narodených Topoľčany a našiel som Annu Filo narodenú 1860:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n723494708

Potom som si ešte prelistoval celé sčítanie z roku 1869 a našiel som tam iba túto Annu Filo, ktorá spadá do mojich „parametrov“:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,324173401

Úmrtie je v živej matrike, nemám ho.

Môžem podľa týchto údajov považovať mnou nájdenú Annu za tu pravú? :) Ďakujem.
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Asi neostane nič iné, len si vypýtať výpis o úmrtí Anny r. Filo zo živej matriky.
Anna narodená 1860 má za matku zapísanú Máriu,
kdežto Anna zo sčítania, narodená 1861, má ako matku zapísanú Katarínu.
Z týchto dvoch údajov sa nedá presne určiť, či ide o tú istú Annu.
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

Dovolím si protestovať :)

Na narodení Anny (15. 7) je podľa mňa Maco? Cath(arina), prvé je tam udávané priezvisko aj pri iných záznamoch. Takže mená rodičov sa zhodujú.

A záznam z matriky mi nedajú, kým im nedám rok narodenia a cca rok úmrtia.
ejco
Veterán
Veterán

:D prijíma sa protest. Zle som si to opísal. Pravda je taká, že Anna Filo je tá, ktorú hľadáme. Prebehol som topoľčiansku krstnú matriku za roky 1860 - 1866 a zistil som:

* 15.7.1860 Anna, rodičia: Jozef Filo, sutor, Katarína r. Malo, krstní r.: Michal Korenčík a Mária Kaproncaj;
* 8.7.1864 Mária, rodičia: Jozef Filo, sutor, Katarína r. Malo, krstní r.: Michal Korenčík a manž. Katarína Magdolen;
* 8.8.1866 Štefan, rodičia: Jozef Filo, sutor, Katarína r. Malo, krstní r.: Michal Korenčík a manž. Katarína Magdolen;

Iní Filovci v Topoľčanoch neboli. Pri narodení Štefana rodina žila v Topoľčanoch č. 162, to je dom, v ktorm ich našiel aj súpis z roku 1869. Čiže Annu Filovú (*1860) môžeme na 100% stotožniť s Annou Filovou (*1861) zo sčítania. Akurát, že dátum jej narodenia je 15.7.1860.
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Ďakujem, tak to ste teda echt rýchlo prešli :)

Takže rozdiel v udávaní veku Annou, ktorý odkazuje na roky 1862 až 1867 budeme pripisovať čistej neznalosti svojho veku, resp. v omyloch osobe diktujúcej údaje a mnou nájdená Anna je "moja" Anna :) ?
ejco
Veterán
Veterán

Keď viete, čo hľadáte, tak sa hľadá rýchlo ;)
Naozaj, Anna je Vaša. Opäť sa raz potvrdilo, že sčítacie hárky z roku 1869 musíme brať s veľkou rezervou. Ako orientačný dokument sú fajn, no matrika ostane matrikou. Zaujímavé mi príde, že nielen roky sú hore-dolu, ale aj mená. Lebo podľa súpisu mala rodina Filovcov 3 deti - Anna (*1861), Katarína (*1865) a Štefan (*1867), no v skutočnosti deťmi boli - Anna (*1860), Mária (*1864) a Štefan (*1866). Nepoviem, že rodičia by si nepamätali mená svojich zosnulých detí, keďže dosť často ich mená opäť dávali vlastným neskôr narodeným deťom. Ale že si pomýlili aj krstné meno svojej žijúcej dcéry Márie...?
Napísať odpoveď